Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Όλη η επικαιρότητα... σχολιασμένη

25/5/2010
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ηλεκτρονικό σύστηµα τύπου Taxis για την Υγεία µελετά η κυβέρνηση

 

Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δηµιουργία συστήµατος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (portal), στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι γιατροί, οι φαρµακοποιοί, τα ασφαλιστικά ταµεία και οι φαρµακοβιοµηχανίες.

Το σύστηµα λειτουργεί ως εξής:

Ο γιατρός «µπαίνει» στο portal και αναγράφει τον αριθµό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής του (ΑΜΚΑ), ώστε το σύστηµα να γνωρίζει ποιος γιατρός έγραψε τη συνταγή. Στη συνέχεια συµπληρώνει σε ειδική ηλεκτρονική φόρµα-συνταγή την ασθένεια, τη φαρµακευτική ουσία που πρέπει να χορηγηθεί και το φάρµακο που προτείνει στον ασθενή. Εκτυπώνει την ηλεκτρονική φόρµα και τη δίνει στον ασθενή, ο οποίος µε τη σειρά του την παραδίδει στον φαρµακοποιό.

Ο φαρµακοποιός «µπαίνει» στο portal µε το δικό του ΑΜΚΑ, βρίσκει τη συγκεκριµένη συνταγή και την εκτελεί. Το κουτί µε το φάρµακο περνάει από σκάνερ που «διαβάζει» το barcode προτού παραδοθεί στον ασθενή. Με τη µέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η ιχνηλασιµότητα του φαρµάκου, η δυνατότητα ανάκλησης παρτίδας, αν χρειάζεται, ο έλεγχος του πλαστού φαρµάκου και ο έλεγχος της ηµεροµηνίας λήξης του, ενώ µπλοκάρονται τα αχρησιµοποίητα κουπόνια από εξαγώγιµα φάρµακα.

Το σηµαντικότερο πλεονέκτηµα για τα ασφαλιστικά ταµεία είναι ότι ελέγχεται το κύκλωµα φαρµακευτικής εταιρείας- γιατρού- φαρµακοποιού και µειώνεται σηµαντικά η φαρµακευτική δαπάνη, ενώ ταυτόχρονα αποκτάται δυνατότητα ελέγχου και διασταυρώσεων από άλλους κρατικούς φορείς, όπως είναι οι εφορίες και οι ασφαλιστικοί οργανισµοί. Τέλος δηµιουργείται µια βάση που συνδέει ηλεκτρονικά τα νοσοκοµεία, τα φαρµακεία, τις φαρµακαποθήκες και τα ασφαλιστικά ταµεία η οποία µπορεί να επεκταθεί και να συµβάλει στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών περίθαλψης στους ασθενείς.

Το κόστος του συστήµατος εκτιµάται ότι θα περιοριστεί (Σ.Σ.: sic!) σε 1,5 εκατ. ευρώ και θα περιλαµβάνει εκτός των άλλων και 500.000 ευρώ για την προµήθεια έξυπνων καρτών από τους περίπου 50.000 γιατρούς που θα συνδεθούν στο σύστηµα. Ο χρόνος παράδοσης του έργου θα διαρκέσει έξι µήνες και θα µπορεί να τεθεί σε λειτουργία σε οκτώ µήνες, αφού θα χρειαστεί και ένα δίµηνο δοκιµών. Βεβαίως, αν το σύστηµα εµπλακεί στη διαδικασία δηµόσιων διαγωνισµών για την υλοποίησή του, ενδέχεται να καθυστερήσει ακόµη τρία χρόνια, µε καταστρεπτικά αποτελέσµατα για τα ασφαλιστικά ταµεία».

 

Σαν όνειρο, καλό ακούγεται. Βέβαια το ίδιο όνειρο έχει «παίξει» µε διάφορες εκδοχές (versions) εδώ και αρκετά χρόνια, µε διαφορετική διανοµή ρόλων (από κυβερνήσεις Ν.Δ. σε κυβερνήσεις ΠΑ.Σ.Ο.Κ. και αντιστρόφως). Μέχρι τότε µειώνουµε ή παγώνουµε τις τιµές των φαρµάκων, πετάµε έξω από την κοινωνική ασφάλιση κατηγορίες φαρµάκων (life style, Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.), θεσµοθετούµε λίστες, τις καταργούµε, τις επαναφέρουµε, κτλ., κτλ. κι όλα αυτά για να βάλουµε φρένο στην ανεξέλεγκτη (και πολλές φορές παράνοµη) ιατρική συνταγογραφία.

Είπαµε, σαν όνειρο καλό ακούγεται. Εκτός από την τελευταία παράγραφο της είδησης (δηµοσιεύτηκε στο «Βήµα») που αναφέρεται στους χρόνους υλοποίησης του συστήµατος. Εκεί ξυπνάς απότοµα κι ένα αµυδρό χαµόγελο που δεν κρύβει µια σκωπτική, θα έλεγα, διάθεση διατρέχει την έκφρασή σου. Έχεις παρόλα αυτά µια ευκαιρία να χαµογελάσεις πλατύτερα διαβάζοντας την τελευταία πρόταση της παραγράφου, στην οποία ο συντάκτης της είδησης ανησυχεί για το χρόνο παράδοσης του έργου (και τη συνακόλουθη… τραγική επίπτωση για τα ασφαλιστικά ταµεία), αν δεν προχωρήσει το σύστηµα µέσα από απευθείας ανάθεση… (φωτογραφία δεν είναι διαθέσιµη).

Αχ, γιατί κάποια όνειρα δε µένουν – απλά – όνειρα…

 

 

Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.: µε αφορµή τη µηνιαία παράταση... λίβελοι κατά του κλάδου

 

Με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Δηµοσιογραφικός Οργανισµός Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.) διαµαρτύρεται για τη µηνιαία παράταση που δόθηκε στη διάθεση των φαρµάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρµακεία, καταφέρεται εναντίον των φαρµακοποιών, κάνοντας λόγο για «κερδοσκόπους» και για επαγγελµατίες που «συνηθίζουν να πουλούν ακριβά το φάρµακο» (...) και τονίζει την οικονοµική επιβάρυνση που επέρχεται από την απόφαση αυτή στα ταµεία της χώρας.

Μεταξύ των άλλων, η ανακοίνωση του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. αναφέρει και τα εξής:

«…Η σθεναρή αντίδραση όσων επιδιώκουν τη µη εφαρµογή της απόφασης της πολιτείας να πατάξει την κερδοσκοπία, τουλάχιστον στα φάρµακα υψηλού κόστους για σοβαρότατες παθήσεις … πέτυχε για άλλη µία φορά το σκοπό της.

…Πίεσαν µε αιχµή του δόρατος τα φάρµακα των ασφαλισµένων του ΟΠΑΔ και πέτυχαν να µην εφαρµοστεί από 1/4/2010 αλλά να µετατεθεί για ένα ακόµη µήνα η εφαρµογή του Νόµου, “ώστε να προσαρµοστεί η αγορά στη ρύθµιση”! Αποφεύγουν να πουν ότι ο νόµος ορίζει πως τα φάρµακα αυτά δε θα διατίθενται πλέον στη λιανική τιµή, αλλά στη χονδρική συν 5%. Περιθώριο κέρδους, το οποίο φαίνεται µάλλον χαµηλό σε αυτούς που συνηθίζουν να πουλούν ακριβά το φάρµακο...».

 

Σας τα έλεγα εγώ, δε σας τα έλεγα; Τι τα θέλετε τα φάρµακα υψηλού κόστους; Δε φτάνει δηλαδή που πάµε να «µπούµε µέσα µε τα µπούνια», στο τέλος θα βρούµε και το µπελά µας. Την ανεπάρκεια και ανικανότητα των κρατικών υπευθύνων υγείας να βρούν από το 2006 λύση σε ένα ζήτηµα που οι ίδιοι το «άνοιξαν», κάποιοι τώρα το χρεώνουν σ’ εµάς. Τι θέλαµε και µπλεκόµασταν; Γιατί δεν τα αφήσαµε τα φάρµακα υψηλού κόστους να εξακολουθούν να τα λυµαίνονται οι επιτήδειοι των προµηθειών στα κρατικά νοσοκοµεία, κατακλέβοντας τα ασφαλιστικά ταµεία (µεταξύ των οποίων και τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.); Γιατί δεν αφήσαµε τους βαριά ασθενείς και τους συγγενείς τους (µεταξύ των οποίων υπάρχουν και ασφαλισµένοι στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.) να εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται τρέχοντας στου διαόλου τη µάνα για να βρούν το φάρµακό τους;

Πιο ήσυχοι δεν ήµασταν µε τα φαρµακάκια µας, τις ασπιρινούλες και τα ντεπονάκια µας, που τα πουλάµε - κατά πως λέει ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. - ακριβά, αναλογικά ακριβότερα από ό,τι πουλάει το super market τη φέτα Δωδώνης ή τη σπάλα βοείου κρέατος;

Ακριβότερα, από ό,τι φαίνεται, και από ό,τι µίσθωσε το Δ.Σ. του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π το λίβελό του σε αυτούς, οι οποίοι το τελευταίο διάστηµα µέσα από αλλεπάλληλες δηλώσεις και δηµοσιεύσεις συντηρούν το θόρυβο για το «υψηλό» ποσοστό κέρδους του φαρµακοποιού, µε στόχο την απελευθέρωση του «κλειστού» επαγγέλµατος του φαρµακείου.

 

 

Προβλήµατα της διαδικτυακής περίθαλψης...

 

…Αντί να προτιµηθεί από το ίδρυµα µια online προσέγγιση στο θέµα της συνταγογραφίας καθώς επίσης και η εφαρµογή online εκτέλεσης της συνταγής µε άµεση έγκριση ή απόρριψη της συνταγής από ένα κεντρικό σύστηµα ηλεκτρονικής διαδικτυακής διαχείρισης της φαρµακευτικής περίθαλψης (ένα τέτοιο σύστηµα δεν απαιτεί τη χρήση συνταγολογίων, σφραγίδων, υπογραφών, θεραπειών µηνός, ΕΚΑΣ και κουτιών που θα τσεκάρουµε επί της συνταγής, θα απλοποιούσε στο µέγιστο βαθµό τη διαδικασία της συνταγογράφησης και της εκτέλεσης συνταγών µε ταυτόχρονο έλεγχο της δαπάνης και εξάλειψης όλων αυτών των θλιβερών φαινοµένων που οδηγούν στην καταλήστευση των πόρων του Ι.Κ.Α.), αντί λοιπόν να προτιµηθεί µια τέτοια προσέγγιση, υιοθετήθηκε εντέλει µια µέθοδος δύσκολη στην εφαρµογή της που από την πρώτη ηµέρα δηµιούργησε τεράστια σύγχυση και θα οδηγήσει σε δυσκολία εξυπηρέτησης των ασφαλισµένων του Ι.Κ.Α.

 

Μια πρόταση - ποταµός από την επιστολή του Φ.Σ. Ηρακλείου προς το διοικητή του Ι.Κ.Α. για τις συνταγές νέου τύπου του ιδρύµατος που θα επιτρέπουν τον ηλεκτρονικό έλεγχο της συνταγογραφίας. Μαζί και ένα τεράστιο «γιατί» προτιµήθηκε αυτός ο συνδυασµός… χειροπρακτικής και ηλεκτρονικής προσέγγισης του θέµατος. Απάντηση δε γνωρίζω αν πήραν – αν και ο Θόδωρος είναι ιδιαίτερα τυπικός και ευαίσθητος σε ό,τι αφορά συναδέλφους – αλλά από τη µεριά µου θα επιχειρήσω να απαντήσω µε υποθέσεις – είναι η αλήθεια – στις δικαιολογηµένες αιτιάσεις τους.

Υπόθεση πρώτη: η µηχανογράφηση του ΙΚΑ ξεκίνησε µια πενταετία πριν, επί εποχής Νεκτάριου. Τότε οι άνθρωποι του ιδρύµατος δεν πολυκαταλάβαιναν από computers και e-prescribe και τέτοια, κάποιοι τους µίλησαν γι’ αυτά έτσι πολύ γενικά, τους άρεσε η ιδέα, αλλά ήταν και οι άλλοι οι παραδοσιακοί προµηθευτές µε τα έντυπα, τα τυπογραφεία, τα στυλό, τις γόµες και τα µολύβια που πίεζαν και έτσι κατέληξαν σε έναν αχταρµά εντυπο-ηλεκτρονικό, που στην πορεία είδαν ότι δεν τραβούσε αλλά τα λεφτά είχαν δοθεί ή έπρεπε να δοθούν και το κυριότερο έπρεπε να φανεί ότι τελικά δεν σπαταλήθηκαν οι πόροι του ιδρύµατος. Έτσι φτάσαµε ως εδώ.

Υπόθεση δεύτερη: Είναι γνωστό ότι η µια σχετικά ολιγάριθµη µερίδα των γιατρών και φαρµακοποιών δοκιµάζονται σκληρά στις νέες τεχνολογίες και απαιτείται ένα µεταβατικό στάδιο για να προσαρµοστούν. Πώς να γράψεις κατευθείαν το φάρµακο ηλεκτρονικά, όταν καλά - καλά δεν το συλλάβισε ο ιατρικός επισκέπτης; Ή πώς να κάνεις ηλεκτρονικά το λάθος στο άθροισµα της κατάστασης συνταγών; Αυτά τα πράγµατα δε γίνονται από τη µια µέρα στην άλλη. Θέλουν χρόνο. Έτσι επιλέχτηκε αυτό το µεικτό σύστηµα για να περάσουµε σταδιακά και χωρίς κραδασµούς (να καίγονται οι σκληροί δίσκοι, οι µητρικές κτλ.) από τη σχετική και µικρής έκτασης παρανοµία στην καθολική και απόλυτη (ηλεκτρονική) νοµιµότητα.

Αλλά είπαµε, υποθέσεις κάνουµε. Η ίδια η ζωή θα αποδείξει το αληθές…

 

 

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω-1!

 

«Η φαρµακευτική δαπάνη αντιπροσωπεύει µόλις το 17% των συνολικών δαπανών υγείας και είναι σαφές ότι οι προσπάθειες για τον περιορισµό των δαπανών υγείας δεν µπορεί να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσµα όταν επικεντρώνονται και περιορίζονται µόνο στη φαρµακευτική δαπάνη»

(από το υπόµνηµα του Σ.Φ.Ε.Ε. προς την υπουργό Οικονοµίας κα. Λούκα Κατσέλη)…

 

Γιατί θα πρέπει να ασχολείστε όλοι µε το 1/5; Τα 4/5 δεν τα βλέπει κανένας;

 

«Η δηµόσια φαρµακευτική δαπάνη είναι µέρος µόνο της συνολικής φαρµακευτικής δαπάνης» (από το ίδιο υπόµνηµα)…

 

Αφού τόσο λίγο επιβαρύνουµε τα ταµεία γιατί το κάνετε θέµα;

 

…«Καλούµε, λοιπόν, την κυβέρνηση µε τη φρεσκάδα και την όρεξη που τη διακρίνει, να συζητήσει µαζί µας, γιατί µόνον έτσι µπορούν να βρεθούν λύσεις διαρκείας, προς όφελος των πολιτών, της πολιτείας και των εργαζοµένων στις φαρµακευτικές επιχειρήσεις»…

(από την οµιλία του προέδρου του Σ.Φ.Ε.Ε. στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονοµικά και τις Πολιτικές Υγείας).

 

Κι αν η φρεσκάδα χαθεί κι αν η όρεξη κοπεί... υπάρχει και η προσφυγή στο Συµβούλιο της Επικρατείας ή και τα αρµόδια κοινοτικά όργανα... Κατ’ απαίτηση της λαϊκής εξέγερσης των εργαζοµένων στις φαρµακευτικές επιχειρήσεις, φυσικά…

 

 

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω-2!

 

…«Θέλουµε λοιπόν να σας ενηµερώσουµε υπεύθυνα ότι το µεικτό ποσοστό κέρδους του φαρµακείου είναι 23,8% και το καθαρό ποσοστό κέρδους 10,8%. Αυτό σηµαίνει ότι εάν ένα φαρµακείο έχει τζίρο 100 €, το κέρδος του είναι 23,8 €.

Από αυτά τα 23,8 € ο φαρµακοποιός καλύπτει τα έξοδά του (ενοίκιο, κοινόχρηστα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, µισθοδοσία προσωπικού, ένσηµα αυτασφάλισης) καθώς και το χρηµατοοικονοµικό κόστος του κεφαλαίου που απαιτείται λόγω των πολύµηνων καθυστερήσεων στις πληρωµές των ασφαλιστικών ταµείων. Κατόπιν όλων αυτών, αποµένει καθαρό κέρδος 10,8%, επί του ηµερήσιου τζίρου του φαρµακείου.

Εάν νοµίζετε ότι το ποσοστό αυτό είναι υπέρογκο για έναν επιστήµονα πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης και σε πολλές περιπτώσεις µε µεταπτυχιακούς τίτλους, που έχει µονίµως παγωµένο κεφάλαιο περίπου 300.000 € απαραίτητο για τον εξοπλισµό των φαρµακείων και το εµπόρευµα και που εργάζεται χωρίς πρόσθετη αµοιβή τις νύκτες, τις αργίες, τις εορτές και όλες τις εξαιρέσιµες ηµέρες για κάθε εργαζόµενο…

Ε! Τότε λοιπόν βγείτε µε θάρρος και ισχυρισθείτε ότι το κέρδος του φαρµακείου που είναι 10,8% επί του τζίρου του είναι πολύ µεγάλο και ο καθένας θα κρίνει»…

(Από την επιστολή του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου προς την κα. Α. Παναγιωταρέα, µε την οποία ο Π.Φ.Σ. εκφράζει την έντονη αντίδρασή του σε αναληθή και ανακριβή λεγόµενα/γραφόµενα της δηµοσιογράφου σχετικά µε το φαρµακευτικό επάγγελµα και τους φαρµακοποιούς).

 

Εντάξει δίκιο έχουµε κι αν δεν βγούµε να το πούµε θα µας φάει η µαρµάγκα. Γιατί να ήταν µόνο η Παναγιωταρέα, µικρό το κακό. Αυτή δεν τη βλέπει ούτε η µάνα της, που λέει ο λόγος. Αλλά τη µια ο Μόσιαλος, την άλλη ο Λοβέρδος, την τρίτη οι συντονισµένες επιθέσεις των ΜΜΕ που ελέγχουν ο Αλαφούζος και ο Ψυχάρης, έχουµε καταντήσει το ρεζίλι της κοινωνίας. Ούτε ζωγραφιστούς δε θα θέλουν σε λίγο να µας δουν οι πελάτες µας µε αυτό το προφίλ που πάνε να µας φορέσουν, δηλαδή του κονοµηµένου που εκτός από την τσέπη του δεν κοιτάει τίποτα άλλο. Γι αυτό καλώς – όπου µας παίρνει – δεν αφήνουµε τίποτα αναπάντητο.

Εντάξει κάπου µπερδεύουµε το ποσοστό κέρδους στο φάρµακο µε το ποσοστό κέρδους µε το οποίο δουλεύουµε γενικά στο φαρµακείο αλλά… αυτά γίνονται! Όµως, εµένα αυτή η αναφορά στην πανεπιστηµιακή µου εκπαίδευση και το µεταπτυχιακό µου τίτλο (µην τρελαίνεστε, προσωπικά δεν το κατέχω το συγκεκριµένο είδος), γιατί µου φέρνει δάκρυα στα µάτια; Και µετά αυτή η αυτοθυσία τις νύκτες, τις αργίες κτλ. γιατί µε κάνουν να αισθάνοµαι σαν το φτωχούλη του Θεού; Δεν µπορούσαν εκεί στον Π.Φ.Σ. να το κάνουν το κείµενο λιγότερο συγκινητικό, ρε γαµώτο;

 

 

ΣτΕ: Μόνο από τα φαρµακεία η πώληση συµπληρωµάτων διατροφής

 

Η διάθεση των συµπληρωµάτων διατροφής πρέπει να γίνεται µόνο από τα φαρµακεία για λόγους δηµοσίου συµφέροντος, βάσει απόφασης που εξέδωσε το Συµβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), απορρίπτοντας προσφυγή που είχε κατατεθεί για την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης του 2004.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Πανελλήνιος Σύνδεσµος Καταστηµαταρχών Φυσικής Υγιεινής Διατροφής και Διαβίωσης, ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση που είχαν λάβει το 2004 οι υπουργοί Οικονοµίας και Υγείας, µε την οποία ορίζεται ότι η πώληση των συµπληρωµάτων διατροφής γίνεται αποκλειστικά από τα φαρµακεία.

Στην απόφαση επισηµαίνεται ότι η απαγόρευση διάθεσης των συµπληρωµάτων διατροφής εκτός των φαρµακείων «είναι µέτρο γενικό και αντικειµενικό και αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης υγείας, δηλαδή στην εξυπηρέτηση του δηµοσίου συµφέροντος από το ενδεχόµενο υπερβολικής ή ανεξέλεγκτης πρόσληψης ουσιών, όπως είναι οι βιταµίνες και τα ανόργανα στοιχεία, δυνητικά επιβλαβών για την υγεία, για την οποία το κράτος οφείλει να µεριµνά και προληπτικώς σύµφωνα µε την αρχή της προφύλαξης, κατά τα οριζόµενα στο άρθρο 21 του Συντάγµατος».

 

Επιτέλους κι ένα καλό νέο στον ορυµαγδό των φοβιστικών εκτιµήσεων, προθέσεων, εξαγγελιών που δέχεται η καθηµερινότητά µας, µέσα σε ένα κλίµα ύφεσης και δυσµενών προβλέψεων. Υπάρχει βέβαια η σοβαρή πιθανότητα µε τη µείωση της αγοραστικής ικανότητας του κοινού και την υποχώρηση της κατανάλωσης, να αποµείνουµε να παίρνουµε µόνο εµείς τις βιταµίνες και τα βελτιωτικά της διάθεσης. Ακόµα και σε αυτήν την περίπτωση δείτε το θετικά: ανανεώνεται το stock, τεστάρουµε το προϊόν, δυναµώνουµε κτλ., κτλ. Σε τελευταία ανάλυση, δικά µας αποκλειστικά (και µε τη βούλα του ΣτΕ) είναι τα προϊόντα ό,τι θέλουµε τα κάνουµε.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ