Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Όλη η επικαιρότητα... σχολιασμένη

19/1/2010
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η γοητεία των κυβερνητικών δεσμεύσεων

 

Περιορισμός της τεράστιας φαρμακευτικής δαπάνης μέσω α) μηχανοργάνωσης και β) κατάρτισης «θετικής λίστας» φαρμάκων και ενίσχυση της πολιτικής των αντίγραφων φαρμάκων (generics) είναι οι δύο άμεσες δεσμεύσεις-προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το φαρμακευτικό χώρο.

Παράλληλα, ο Ε.Ο.Φ. αναμένεται να αναβαθμιστεί σε μοναδικό όργανο πραγματικού ελέγχου και εποπτείας της αγοράς του φαρμάκου, ενώ ακόμη θα αναβαθμιστούν το «Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας» (ΚΕ.Σ.Υ.) και ο «Συνήγορος Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Αυτά διαφαίνονται το τελευταίο διάστημα μέσα από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στον Τύπο.


Εμένα από όλες τις «δεσμεύσεις» πιο πολύ μου αρέσουν οι αναβαθμίσεις. Αναβαθμίσεις οργάνων και στελεχών. Έχουν, βρε παιδί μου, μια άλλη γοητεία αυτές οι αναβαθμίσεις. Ανεβαίνεις σε άλλο επίπεδο, είναι φανερό. Από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. ’σε που δείχνει και μια συνέχεια του κράτους, που λείπει από αυτήν τη χώρα. Έτσι από τα πτωχά και χαμηλά και ανεπαρκή, φτάνεις κάποτε στα υψηλά, τα μοναδικά και πραγματικά.

’, κι από όλες τις αναβαθμίσεις μου αρέσει πιο πολύ αυτή του «Συνήγορου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Μάλλον, γιατί σκέφτομαι μήπως –όταν αναβαθμιστεί– καταφέρει και μου φανεί χρήσιμος στη διεκδίκηση των χρημάτων μου από τον ΟΠΑΔ. Αυτό κι αν είναι θέμα «Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης», δεν βρίσκετε;

 

 

Η αντιμετώπιση της γρίπης Α(Η1Ν1) και του... φαρμακοποιού

 

Σε άρθρο του Δημήτρη Αγαθόπουλου, προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς, με αφορμή την εξαίρεση του φαρμακευτικού κλάδου από τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της γρίπης A (H1N1) και την απαξίωση που υφίσταται εξ αυτού το λειτούργημα του φαρμακοποιού, μεταξύ άλλων, τονίζονται τα εξής:

«…η πολιτεία εξέδωσε σχέδιο αντιμετώπισης εντάσσοντας στο σχεδιασμό όλο σχεδόν το υπάρχον υγειονομικό προσωπικό και όλες τις μονάδες υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών ιατρείων. Μέχρι εδώ όλα καλά. Απαξιώθηκε όμως ένας ολόκληρος κλάδος, αυτός των φαρμακοποιών, ως να μην υπάρχουν, ως να μη θεωρούνται επιστημονικό δυναμικό, σαν να είναι ανίκανοι να συμμετάσχουν και αυτοί στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της γρίπης, ως ανίκανοι να μπορούν να εμβολιάσουν το κοινό, όταν ο καθένας για την κοινή γρίπη θα έχει εμβολιάσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα από 150 έως 300 άτομα, σαν να μην υπάρχουν 11.000 σημεία εμβολιασμού (φαρμακεία) και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή, με οργανωμένη υποδομή για την ασφαλή φύλαξη των εμβολίων και το κυριότερο να μη θεωρούνται το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης…»


Μα, αγαπητέ πρόεδρε του Κιλκίς, γιατί το παίρνετε τόσο βαριά το ζήτημα; Εδώ δεν εντάχθηκαν στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης οι τηλεοπτικοί παραγωγοί, δημοσιογράφοι και παρουσιαστές των ειδήσεων, αυτοί που περισσότερο από τον καθένα το αξίζουν, μια που τονίζουν καθημερινά την αναγκαιότητα του εμβολίου παρουσιάζοντας κάθε θάνατο από πιθανή (ή απίθανη) επιπλοκή της νέας γρίπης ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο του πλανήτη… Αυτές οι στεντόρειες πανικόβλητες κραυγές τους δεν είναι αυτές που θα οδηγήσουν μαζικά το κοινό στα φαρμακεία μας για την απαραίτητη από μέρους μας… αντιποίηση της ιατρικής πράξης του εμβολιασμού απέναντι στον ιό Α(Η1Ν1); Ποιος, λοιπόν, αξίζει περισσότερο τη βούλα του λειτουργού της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εμείς (που σε τελευταία ανάλυση παρανομούμε) ή αυτοί (οι πραγματικοί θεματοφύλακες της δημόσιας υγείας);

 

 

ΟΠΑ(Δ) και πάλι...

 

Με συντονισμό του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, 145 μέλη του Συλλόγου κατέθεσαν αγωγή στα πολιτικά (αστικά) δικαστήρια ζητώντας τόκους υπερημερίας από τον ΟΠΑΔ για τις καθυστερήσεις των πληρωμών. Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για όλους στις 8 Δεκεμβρίου 2009.


Αυτό κι αν λέγεται αισιοδοξία! Όχι μόνο να περιμένεις ότι θα πληρωθείς αλλά και ότι θα αποζημιωθείς για την καθυστέρηση της πληρωμής σου. Και αυτά τα δύο πράγματα τα διεκδικείς από το κράτος και μάλιστα το ελληνικό! Να είστε καλά, συνάδελφοι της Αχαΐας, μας φτιάξατε τη διάθεση!

Πάντως, αυτή η 8η Δεκεμβρίου του 2009 (αν δεν αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης) θα είναι μια... περίεργη ημέρα. ’κουσα ότι και άλλα πολιτισμένα (πλην του δικού μας, εννοείται) ευρωπαϊκά κράτη, όπως Σουηδία, Δανία (το πρότυπο του πρωθυπουργού μας), ενδιαφέρονται ζωηρά για την έκβαση αυτής της δίκης. Η σχέση κράτους-πολίτη, άλλωστε, είναι μια δυναμική ανταποδοτική σχέση και πάντοτε επιδέχεται βελτιώσεις…

 

 

Δύο φαρμακοποιοί στη νέα Βουλή

 

Δύο φαρμακοποιοί περιλαμβάνονται στη νέα Βουλή. Πρόκειται για τους βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Θεόδωρο Παραστατίδη (Κιλκίς) και Φραγκίσκο Παρασύρη (Ηράκλειο Κρήτης).

Ο Θεόδωρος Παραστατίδης γεννήθηκε το 1952 στους ’νω Αποστόλους του νομού Κιλκίς. Είναι πτυχιούχος της Φαρμακευτικής Σχολής. Εργάστηκε ως φαρμακοποιός και στη συνέχεια στην Επιθεώρηση ΟΓΑ Κεντρικής Μακεδονίας. Εκλέχθηκε νομαρχιακός σύμβουλος Κιλκίς το 1994 και διετέλεσε Νομάρχης Κιλκίς από το 1996 έως και το 2002. Ήταν υποψήφιος βουλευτής στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2004 και 2007 και στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 εξελέγη βουλευτής του Νομού Κιλκίς με το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Είναι παντρεμένος με την Ελένη Χρυσοστομίδου και πατέρας των γιατρών Στέφανου και Δημήτρη.

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι Δημοσιογραφίας», και σήμερα είναι φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Από το 2002 μέχρι σήμερα είναι μέτοχος στο φαρμακείο του Γιώργου Παρασύρη ενώ έχει ιδρύσει και λειτουργεί φαρμακείο στον Εσταυρωμένο. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου. Ακόμη, είναι μέλος του Ομίλου Νέων για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Νεολαίας Ηρακλείου.

Το 1996 εντάχθηκε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στα τέλη του 2002 εξελέγη Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκλέχθηκε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος. Στις Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 εξελέγη βουλευτής του Νομού Ηρακλείου.


Παραστατίδης και Παρασύρης, λοιπόν. Τώρα που τους γνωρίσατε, συνάδελφοι, ξέρετε σε ποιους θα εμπιστευτούμε τα δίκαια του κλάδου την επόμενη τετραετία στη Βουλή των Ελλήνων! Αλλά ας μην παρα-συρόμαστε: παρα-μένουμε επαγγελματική μειονότητα και στη νέα Βουλή, λίγα τα πράγματα που μπορούν να κάνουν για εμάς οι συνάδελφοί μας. Τουλάχιστον, ελπίζουμε να παρα-σταθούν στους αγώνες μας. Η ευχή μας: σιδεροκέφαλοι! (Ας είναι αυτοί, τουλάχιστον, γιατί η ακεραιότητα των δικών μας κεφαλιών δεν έχει καμιά ελπίδα –πώς το λένε οι Κερκυραίοι «θα σου φύγει το τσερβέλο» –με κάποια από αυτά που ακούμε για τα νέα κυβερνητικά μέτρα για το φάρμακο…).

 

 

Περί κλειστών επαγγελμάτων και προστατευτισμών το ανάγνωσμα πρόσχωμεν...

 

 

Από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (Π.Φ.Σ.) γνωστοποιήθηκε ότι η υπόθεση αγωγών κατά του Ν. 3457, που επρόκειτο να εκδικαστεί από το Σ.τ.Ε. στις 27/10/2009 και αφορούσε τα πληθυσμιακά κριτήρια, ανεβλήθη για τις 15 Ιουνίου 2010. Αυτή ήταν η καλή είδηση.

 

Η κακή είδηση βρέθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 20/11/2009:

 

«Το πρώτο βήμα για τη μεταβολή των όρων λειτουργίας κλάδων όπως οι φαρμακοποιοί, οι ιδιοκτήτες ταξί, οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. κ.ά. γίνεται από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, με φόντο τις πιέσεις που ασκούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενσωμάτωση της οδηγίας Μπολκεστάιν στο ελληνικό δίκαιο.

Το Δ΄ Τμήμα με τις υπ’ αριθμ. αποφάσεις 3536, 3537, 3538, 3539/2009, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχ. Βροντάκη και με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ειρήνη Σαρπ, ακύρωσαν υπουργικές αποφάσεις που αφορούσαν την εμπορία και μεταφορά υγρών καυσίμων, καθώς και τη χορήγηση νέων αδειών φορτηγών αυτοκινήτων Δ.Χ. Αιχμή των παρατηρήσεων είναι ότι οι περιορισμοί που τίθενται είναι αντίθετοι στις συνταγματικές επιταγές που προστατεύουν την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία (άρθρο 5 του Συντάγματος).

Οι αποφάσεις αυτές θεωρούνται πρόκριμα για όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου, όπως οι προσφυγές φαρμακοποιών και βενζινοπωλών».


Τώρα, εγώ γιατί θα πρέπει να στενοχωριέμαι επειδή δεν πέρασε η απόφαση για τη μεταφορά υγρών καυσίμων, καθώς και για τη χορήγηση νέων αδειών φορτηγών αυτοκινήτων Δ.Χ; Φορτηγατζής –και μάλιστα για φορτηγά δημόσιας χρήσης– είμαι;

Πάντως η «Καθημερινή» είναι σαφής: τα υγρά καύσιμα στο μέλλον θα μεταφερθούν και θα βάλουν φωτιά και στα δικά μου μπατζάκια και όλα αυτά που υποστήριζαν και εξακολουθούν να υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικοί μου εκπρόσωποι, ότι το φαρμακείο δεν θα «πειραχτεί» γιατί το φάρμακο δεν είναι ένα απλό προϊόν εμπορίας αλλά ένα ιδιαίτερο κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προστατευθεί από την ελεύθερη αγορά, ήταν και είναι απλά και μόνο Δ.Χ. Δηλαδή, για δημόσια χρήση.

 

 

Κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης ή ο ιμπρεσιονισμός στην πολιτική φαρμάκου;

 

Με πέντε άμεσα μέτρα και άλλα τόσα, που δεν μπορούν όμως να εφαρμοστούν πριν από το πέρας τουλάχιστον ενός χρόνου, επιχειρεί η κυβέρνηση να περιορίσει τις φαρμακευτικές δαπάνες.

Όπως ανακοίνωσαν στις 19 Νοεμβρίου μέσα σε κλίμα έντασης, καθότι αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις, οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στόχος είναι να περιοριστούν οι σπατάλες στο «άρρωστο δημόσιο σύστημα».

Ειδικότερα τα μέτρα περιλαμβάνουν:

μειοδοτικούς διαγωνισμούς στα νοσοκομεία για την αγορά των σκευασμάτων

νοσοκομειακές συσκευασίες για όλα τα φάρμακα

ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα στα νοσοκομεία το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με αντίστοιχο σύστημα του Ε.Ο.Φ.

επαναφορά της λίστας φαρμάκων

σύσταση επιστημονικής επιτροπής για την υλοποίηση της λίστας φαρμάκων

πάγωμα τιμών στα φάρμακα για τα οποία ζητήθηκε αύξηση

επανατιμολόγηση 6.000 κυκλοφορούντων φαρμάκων με το 1ο νέο δελτίο τιμών που θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2010

αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων (σήμερα τα αντίγραφα τιμολογούνται στο 80% της τιμής των πρωτότυπων, αλλά πλέον θα τιμολογούνται όπως και τα πρωτότυπα, δηλαδή με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών σε τρεις χώρες της Ε.Ε.)

μείωση τιμών για τα 89 ακριβά φάρμακα τα οποία διατίθενται σήμερα μόνο από τα νοσοκομεία, ενώ με το νέο σύστημα θα μπορούν οι ασθενείς να τα αγοράζουν και από τα φαρμακεία

ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ελέγχου των συνταγών για όλα τα ταμεία, από 1ης Μαΐου του 2010.


Γιατί αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις για τα μέτρα για το φάρμακο οι τρεις υπουργοί; Μήπως εκεί βρίσκεται η είδηση και όχι στα ίδια τα μέτρα; Γιατί τα μέτρα –τα περισσότερα στη θετική κατεύθυνση– όλοι τα γνωρίζαμε, τα ακούγαμε να κυκλοφορούν στην αγορά, την εξαγγελία τους περιμέναμε εδώ και καιρό. Καμιά έκπληξη δεν αισθανθήκαμε μαθαίνοντάς τα. Θα εφαρμοστούν όμως; Ιδού, η απορία.

Η απλή γνωστοποίησή τους πάντως, χωρίς εξηγήσεις, τρία πράγματα μπορεί να σημαίνει: Ή ότι οι υπουργοί δεν έχουν μελετήσει σε βάθος τα προβλήματα και τα μέτρα που ανακοίνωσαν για την αντιμετώπισή τους, διάβασαν, απλά, δηλαδή, κάποια χαρτιά που τους πάσαραν κάποιοι. Ή ότι γνωρίζουν τα μέτρα αλλά δεν τα υποστηρίζουν διεξοδικά, γιατί δεν πιστεύουν σε αυτά ή είναι εξαιρετικά δύσπιστοι για την εφαρμογή τους. Ή τέλος ότι γνωρίζουν τα μέτρα, πιστεύουν ότι μπορεί να εφαρμοστούν, αλλά τα «πετάνε στο τραπέζι» για να μαζέψουν τις αντιδράσεις των εμπλεκόμενων κοινωνικών ομάδων και συμφερόντων και να οργανώσουν καλύτερα την επιχειρηματολογία τους. Ανάλογα με το βαθμό της «Πασοκικότητας» που διαθέτει ο καθένας μας διαλέγει και παίρνει την εξήγηση που τον βολεύει.

Αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί το δικαιολογημένο ισχυρισμό ότι –παρά τα προεκλογικώς εξαγγελλόμενα–και η νέα κυβέρνηση παραμένει, όπως και η προηγούμενη, βαθύτατα «ιμπρεσιονιστική». Πρώτα, από όλα, πάνω από όλα, οι άμεσες εντυπώσεις!

 

 

Ανακύκλωση των ληγμένων φαρμάκων ή των κατά καιρούς εξαγγελιών;

 

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης με επιστολή του προς τις υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος ζήτησε από την πολιτεία τη λήψη μέτρων για την εντατικοποίηση της προσπάθειας ανακύκλωσης των ληγμένων φαρμάκων και την προστασία του περιβάλλοντος και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην επιστολή του Φ.Σ. Ροδόπης μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «η χώρα μας δεν έχει θεσμοθετημένη διαδικασία καταστροφής, φιλικής προς το περιβάλλον, των ληγμένων φαρμάκων» και ότι «η πρόθεση του Ε.Ο.Φ από το Μάρτιο του τρέχοντος έτους να εφαρμόσει πρόγραμμα σε όλη τη χώρα για το θέμα αυτό, παραμένει μέχρι σήμερα απλά πρόθεση».


Δηλαδή, συνάδελφοι της Ροδόπης, τι περιμένετε; Με το που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση να κατασκευάσει εν μία νυκτί το εργοστάσιο πυρόλυσης που προτείνετε ή -μέχρι να γίνει αυτό- να αναλάβει το κόστος μιας εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων, που επίσης προτείνετε;

Κάντε λίγο υπομονή. Τόσα χρόνια περιμένατε. Τώρα σας έπιασε η πρεμούρα να ανακυκλώσετε οικολογικά τα φάρμακα; Στο κάτω κάτω της γραφής «πράσινη ανάπτυξη» υποσχέθηκαν προεκλογικά στο λαό, όχι πράσινη καταστροφή (των ληγμένων)…


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ