Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Όλη η επικαιρότητα...σχολιασμένη

21/7/2008
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Xoρήγηση “lifestyle” φαρμάκων...και άλλα διηγήματα

Από το υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε ότι τα «lifestyle» φάρμακα [σκευάσματα για: παχυσαρκία (μη συνοδευόμενη από σχετικούς παράγοντες κινδύνου), ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, στυτική δυσλειτουργία, κοινές στοματίτιδες - άφθες, δερματική γήρανση ή ρυτίδες του δέρματος, ορμονική αντισύλληψη για συστηματική χρήση, βιταμινοθεραπεία από του στόματος για τόνωση ή υποκατάσταση βιταμινών, φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων, αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εξάρτησης από τη νικοτίνη] θα χορηγούνται κανονικά έως τις 31 Ιουλίου 2008. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ημερομηνία αυτή και σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), τα χαρακτηριζόμενα ως «lifestyle» φάρμακα θα αποζημιώνονται κανονικά από τα ασφαλιστικά ταμεία, μόνο όταν συνταγογραφούνται για κάθε άλλη εγκεκριμένη ένδειξή τους, πλην αυτών που αναφέρονται παραπάνω.

Έτσι, έφτασε κάποτε και η εγκύκλιος του Ε.Ο.Φ. που όλοι περιμέναμε με τόση λαχτάρα, τόση προσμονή. Τι κι αν άργησε κάποιους μήνες; Ήρθε όμως να αποκαταστήσει την τάξη των πραγμάτων και –κυρίως– να αποκαλύψει τον τρόπο που λειτουργεί στον ευαίσθητο τομέα της υγείας η ευνομούμενη πολιτεία μας...

Διότι από τότε (Ιούλιος 2007) που βγήκε ο σχετικός νόμος, με πολλά ταρατατζούμ και κωδωνοκρουσίες για τη… γενναία αυτή κυβερνητική απόφαση, που σε μια πρώτη ανάγνωση αφήνει έξω από τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλιστικών ταμείων μια σειρά σύγχρονων παθήσεων, αφήνοντας όμως για τους ασφαλισμένους τόσες άλλες παλιότερες, από… λοιμό μέχρι χολέρα, ελονοσία, πανώλη, φυματίωση κτλ., πολλά είχαν προλάβει να γίνουν.

Να κυκλοφορούν πολλές και διάφορες φήμες (για αρκετό καιρό ήμασταν πεπεισμένοι ότι το μέτρο αφορούσε μόνο τρεις παθήσεις: παχυσαρκία, στυτική δυσλειτουργία, κάπνισμα). Να ανακοινώνει ο υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Παπαγεωργίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος, ότι τα σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος θα εξαιρεθούν από τον κατάλογο των lifestyle φαρμάκων και θα συνταγογραφούνται κανονικά (είτε συνυπάρχουν συνοδές παθήσεις είτε όχι)! Να εκδίδουν αυθαίρετα αποφάσεις διάφορα ασφαλιστικά ταμεία, προεξάρχοντος του ΟΠΑΔ, για την ημερομηνία έναρξης του μέτρου, δημιουργώντας αναστάτωση στη συνταγογραφία, σε φαρμακοποιούς και ασθενείς.

Όμως, όπως είπαμε, πάνε αυτά· όλα πέρασαν. Κι αυτό το τόσο σημαντικό για την οικονομική υγεία των ασφαλιστικών ταμείων μέτρο δε θα σέρνεται πια, όπως έγινε για ένα σχεδόν χρόνο, αλλά θα αποτελέσει πια όπλο της σύγχρονης φαρμακευτικής περίθαλψης… Όπλο άσφαιρο, φυσικά. Διότι πολύ απλά δε θα συνταγογραφούνται τα ίδια τα φάρμακα αλλά οι ενδείξεις τους, δε θα συνταγογραφούνται οι παραπάνω παθήσεις, αλλά οι «συνοδές». Αντί της –σκέτης– παχυσαρκίας, η παχυσαρκία με δυσλιπιδαιμία ή η παχυσαρκία με διαβήτη τύπου 2 κτλ. κτλ. «Πολύ κακό για το τίποτα», θα έλεγε κάποιος. Όμως και με αυτόν τον τραγέλαφο της κυβερνητικής πολιτικής υγείας, κύλησε, κλάψε-γέλασε, με ενδιαφέρον πάντως, η ζωή μας για σχεδόν ένα χρόνο… Λίγο το έχετε;


Έρχεται..η μηχανοργάνωση!

Πακέτο μέτρων για να βάλει τέλος στις ανεξέλεγκτες δαπάνες στην υγειονομική περίθαλψη ετοιμάζει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Έθνος», το οποίο δημοσιεύτηκε στα τέλη του Μαΐου.

Για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης θεωρείται πιθανό, το επόμενο διάστημα, να υπάρξουν «ντιρεκτίβες» για φάρμακα και ιατρικές πράξεις ανά πάθηση (οι γιατροί θα συνταγογραφούν και θα προχωρούν σε ιατρικές πράξεις, οι οποίες θα είναι καθορισμένες ανά πάθηση). Σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο μεταξύ, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά προχωρά στη δημιουργία του «ψηφιακού ταμείου». Στόχος είναι, μέσω της μηχανογράφησης, να υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αλλά και για τις παροχές που χορηγεί το ταμείο σε κάθε ασφαλισμένο.

Το «ψηφιακό ταμείο» θα λειτουργεί στα πρότυπα του TAXIS και, μεταξύ άλλων, έχει ως στόχο κάθε ασφαλισμένος να παίρνει άμεσα ασφαλιστική ενημερότητα με έναν κωδικό. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου, μέχρι το τέλος του 2008 όλοι οι ασφαλισμένοι θα προμηθευτούν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Παράλληλα εκτιμάται πως η μηχανογράφηση θα βοηθήσει τα ταμεία να συγκεντρώσουν έως και 300.000.000 € από επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών. Με βάση το νόμο 3457/05, οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να καταβάλουν στα ταμεία ποσό ίσο με το 4% του τζίρου τους, ωστόσο έως τώρα η ρύθμιση δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Είπαμε να βάλουμε αυτή την είδηση ακριβώς μετά την προηγούμενη, έτσι ώστε συγκρίνοντας κατ’ αναλογίαν τις καταστάσεις, να αποκτήσετε και εσείς μια ιδέα για την ταχύτητα, την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα που θα εφαρμοστεί –όταν νομοθετηθεί– και αυτό το μέτρο. Ένα μέτρο που –ας σημειωθεί αυτό– προβλέπεται να… χαιρετίσουν με ενθουσιασμό οι ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι στις δαπάνες της φαρμακευτικής περίθαλψης, φαρμακευτικές εταιρείες, συνταγογράφοι γιατροί και άλλες… δημοκρατικές δυνάμεις (κατά το στυλ των πολιτικών διακηρύξεων προηγούμενων δεκαετιών…).


«Πάγωμα» τιμών για ένα χρόνο αποφάσισε ο Σ.Φ.Ε.Ε.

Την απόφαση της φαρμακοβιομηχανίας να προτείνει στο υπουργείο Ανάπτυξης το πάγωμα των τιμών στα φάρμακα για ένα χρόνο χαιρέτισε στις 5 Μαΐου από το βήμα συνεδρίου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας.

Στο συνέδριο του Σ.Φ.Ε.Ε., ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια, από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, για βελτίωση της πολιτικής φαρμάκου, ώστε η φαρμακοβιομηχανία της χώρας μας να είναι βιώσιμη και εξωστρεφής και σε ό,τι αφορά τον καταναλωτή, να προσφέρεται αποτελεσματικότερο φάρμακο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Κίνηση με κοινωνικό περιεχόμενο –συμβολή στην καταπολέμηση της ακρίβειας– δείχνει το πάγωμα των τιμών που αποφάσισε η φαρμακοβιομηχανία. Τώρα θα μου πεις πάγωμα των τιμών δεν είναι μόνο προς τα πάνω, είναι και προς τα κάτω. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι στα τελευταία δελτία τιμών είχαμε περισσότερες μειώσεις τιμών από ό,τι αυξήσεις…Και αν προχωρώντας περισσότερο, το συνδυάσεις με το ότι τον τελευταίο χρόνο κυκλοφόρησαν 1.800 νέα –και επομένως ακριβά– φάρμακα, τότε… Τώρα θα μου πεις κι εσένα τι σε κόφτει, βιομήχανος είσαι; Άσε που με το πάγωμα των τιμών, υπάρχει ελπίδα να σταματήσουν κάποιοι –ονόματα δε λέμε– να ασχολούνται για ένα χρόνο τουλάχιστον με το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού. Λίγο το έχεις; Όχι παιδιά. Ίσα-ίσα. Σε τέτοιες προσφορές στην κοινωνία εγώ πρώτος είμαι μέσα!


Ο θρίαμβος της ταινίας γνησιότητας

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδέσμων και Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (E.F.P.I.A.), στη Γενική της Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Ιουνίου στο Παρίσι, ζήτησε από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη λήψη ισχυρότερων μέτρων και την ενδυνάμωση της ισχύουσας κοινοτικής νομοθεσίας για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του φαινόμενου των πλαστών φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, η E.F.P.I.A. τονίζοντας ότι τα πλαστά φάρμακα που κυκλοφορούν, είτε μέσω του διαδικτύου είτε μέσω της παραδοσιακής αλυσίδας εφοδιασμού, αποτελούν μια συνεχώς αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία, πρότεινε την απαγόρευση της ανασυσκευασίας των φαρμάκων, την εναρμόνιση του ευρωπαϊκού συστήματος ταυτοποίησης φαρμάκων, την καθιέρωση της ταινίας γνησιότητας στα φάρμακα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και βαρύτερες ποινές για όσους διακινούν τα παράνομα και επικίνδυνα αυτά σκευάσματα.

Από τη μεριά του, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Φ.Ε.Ε.) χαιρέτισε με ανακοίνωσή του τις προτάσεις της E.F.P.I.A., αναφέροντας πως «θα πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των λίγων κρατών-μελών, στα οποία η ταινία γνησιότητας περιλαμβάνει μοναδικό σειριακό αριθμό σε κάθε συσκευασία φαρμάκου που χορηγείται από τον Ε.Ο.Φ. Κατά συνέπεια, η χώρα μας βρίσκεται σε αυτό τον τομέα ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Αξίζουν ως εκ τούτου συγχαρητήρια στον πρόεδρο και στους επιτελείς του Ε.Ο.Φ., καθώς και στο επιστημονικό προσωπικό και στους υπαλλήλους που εφαρμόζουν αυτό το πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο αποτελεί σήμερα πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Η E.F.P.I.A. ζητεί να εφαρμοστεί ανάλογο σύστημα δισδιάστατου γραμμικού κώδικα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., στο οποίο ο μοναδικός σειριακός αριθμός τυπώνεται από τον παρασκευαστή επί της συσκευασίας του φαρμάκου μαζί με τον αριθμό παρτίδας και την ημερομηνία λήξης.

Αλήθεια, βρε παιδιά, πώς έγινε αυτό; Κουφό δεν ακούγεται; Το πιο προχωρημένο «κουπόνι» έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με δισδιάστατο γραμμικό κώδικα κτλ. κτλ. Τι να πω; «Να τοι οι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη», δανειζόμενος το γνωστό ποδοσφαιρικό σύνθημα; Αναπόφευκτοι οι συνειρμοί… Και τότε, το 2004, μια παρέα φίλων με επικεφαλής τον Ρεχάγκελ πήρε το Ευρωπαϊκό και κατέπληξε την οικουμένη. Και τώρα μια παρέα φίλων στον Ε.Ο.Φ. με επικεφαλής… τον Βαγιωνά προκαλεί πάλι την ευρωπαϊκή αναγνώριση.

Τώρα θα μου πείτε, τι να το κάνουμε το δισδιάστατο γραμμικό κώδικα στα φάρμακα, όταν ούτε ένας κρίκος στην αλυσίδα της φαρμακευτικής περίθαλψης δεν έχει μηχανογραφηθεί; Τι να σας πω; Ότι «ας το έχουμε, βρε αδερφέ, να υπάρχει –τόπο σου πιάνει;» Ότι ξεκινάμε λίγο ανάποδα, αλλά ξεκινάμε; Ότι προσπαθούμε να ζωγραφίσουμε με πινελιές από ένα φωτεινό μέλλον την μουντή καθημερινότητά μας; Ότι προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε το γνωστό «Έλληνες αεί παίδες εισί»; Διαλέγετε και παίρνετε…


Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ., ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. ή ΜΗ.ΣΥ,ΦΑει;

Αντιδράσεις προκάλεσε εκ μέρους της Ένωσης Παρασκευαστών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (Ε.Φ.Ε.Χ.), πρόσφατη εγκύκλιος του Ε.Ο.Φ., η οποία επιχειρεί να «επαναπροσδιορίσει» τους όρους σύμφωνα με τους οποίους θα πρέπει να γίνεται στην ελληνική αγορά η προώθηση και η διαφήμιση των Μη Υποχρεωτικά Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.).

Σύμφωνα με την Ε.Φ.Ε.Χ., τα όσα καθορίζει η εγκύκλιος λέγοντας, π.χ., ότι «ως “απαραίτητες πληροφορίες” οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διαφήμιση εννοούνται και οι κύριοι περιορισμοί στη χορήγηση (π.χ. κύρια αντένδειξη, κύρια προειδοποίηση, κύρια προφύλαξη, κύριες ανεπιθύμητες ενέργειες)», πέραν του ότι ως στοιχεία είναι ασαφή και
δημιουργούν συγχύσεις, η συμπερίληψή τους αποτελεί σχήμα οξύμωρο με την ίδια την έννοια και τον ορισμό της διαφήμισης.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Ε.Φ.Ε.Χ. σε επιστολή της προς τον Ε.Ο.Φ., «τα σημεία αυτά της εγκυκλίου αναιρούν στην πράξη τη δυνατότητα διαφήμισης των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. προς το κοινό, κάτι που ουσιαστικά δυναμιτίζει το θεσμό της αυτοθεραπείας, όπως έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως έχει νομοθετηθεί από την Ε.Ε. και όπως έχει κατοχυρωθεί στη χώρα μας με νόμους και υπουργικές αποφάσεις».

Διαμαρτύρεται η Ε.Φ.Ε.Χ. για τη διαφήμιση των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ., έτσι όπως τη βλέπει ο Ε.Ο.Φ. Αλήθεια, καλό κι αυτό… να διαφημίζεται ένα φάρμακο μέσα από τις αντενδείξεις, τις προειδοποιήσεις, τις προφυλάξεις, τις ανεπιθύμητες ενέργειές του. Π.χ. «κάνει καλό σε αυτό… αλλά προσέξτε εκείνο, μπορεί να προκαλέσει το άλλο, αλληλεπιδρά με το παραπάνω κ.ο.κ». Δεν το έχω ξανακούσει, αλλά ο φαεινός αυτός εγκέφαλος που το σκέφτηκε στον Ε.Ο.Φ. κάτι περισσότερο από εμάς θα ξέρει… Ή μήπως μια τέτοια αντιφατική πρόταση διαφήμισης εντάσσεται κι αυτή στο καθεστώς ημι-νομιμότητας, ημι-παρανομίας, στο οποίο έχει τοποθετήσει η κυβερνητική πολιτική τα Μ.Υ.Σ.Υ.ΦΑ., θεωρώντας τα προφανώς αιτία και αφορμή ανεπιθύμητου πολιτικού κόστους;

Ο φόβος, λέει, φυλάει τα έρημα. Και σκέφτεται: Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ., ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. ή ΜΗ.ΣΥ.ΦΑει; Οπότε τι επιλέγει: να διαφημίζονται και ταυτόχρονα να συνταγογραφούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Να διαφημίζονται και ταυτόχρονα να υπολογίζονται στην επιστροφή (rebate) χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα ασφαλιστικά ταμεία. Να κυκλοφορήσουν προσεχώς με έγχρωμο κουπόνι (όπως κυκλοφορεί στην αγορά), αλλά να μη «νομιμοποιείται», έστω με κάποια διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης, ο κατάλογός τους από τον Ε.Ο.Φ. (Μάιος 2006). Τώρα, καλό είναι αυτό για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τους ασφαλισμένους, για εμάς τους φαρμακοποιούς; Κακό είναι; Τι να σας πω; Έχω μάθει να εμπιστεύομαι τις ξεκάθαρες καταστάσεις. Στο μουλωχτό… χάνω το λογαριασμό… 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

Καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών
ΠΦΣ: Μόνο στις νέες γνωματεύσεις θα απαιτείται ο κωδικός OTP
Ο Σύλλογος παρέχει διευκρινίσεις και για τις αναπνευστικές συσκευές
Έρχεται η ψηφιακή υπογραφή των φαρμακοποιών
Θα προηγηθεί πιστοποίηση και θα γίνεται μέσω USB Token