Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Όλη η επικαιρότητα...σχολιασμένη

19/5/2008
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Έλλειψη Ενιαίου Καθεστώτος στην Ε.Ε. για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπεύθυνα για την κατάταξη και τον τρόπο διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) τα οποία έχουν εγκριθεί με εθνική διαδικασία.

Την απάντηση αυτή έδωσε η αρμόδια για θέματα Υγείας επίτροπος Ανδρούλα Βασιλείου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Μανώλη Αγγελάκα σχετικά με το καθεστώς κυκλοφορίας των εν λόγω προϊόντων στα κράτη μέλη της Ε.Ε., το οποίο παρεμπιπτόντως διαφέρει σημαντικά σε κάθε κράτος-μέλος.

Στην απάντησή της η επίτροπος τονίζει: «Για εθνικώς εγκεκριμένα ιατρικά προϊόντα απόκειται στις αρμόδιες αρχές κάθε κράτους-μέλους να κατατάσσουν τα φαρμακευτικά προϊόντα, όταν χορηγούν έγκριση κυκλοφορίας στην αγορά, σύμφωνα με τα υφιστάμενα κριτήρια του κοινοτικού δικαίου. Οι αποφάσεις για το καθεστώς συνταγογράφησης ενδέχεται να ποικίλλουν από το ένα κράτος– μέλος στο άλλο». Η πρόταση της επιτροπής για εναρμόνιση του καθεστώτος προμήθειας των εθνικά εγκεκριμένων προϊόντων δεν έγινε δεκτή από το νομοθέτη.

Τέλος, όσον αφορά τη σχετική ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή για το καθεστώς Λιανικής Διανομής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και ιδιαίτερα για την πώληση αυτών εκτός φαρμακείου και χωρίς την παροχή πληροφόρησης από υπεύθυνο φαρμακοποιό, η επιτροπή αναφέρει ότι «η λιανική διανομή φαρμακευτικών προϊόντων δε διέπεται από το κοινοτικό δίκαιο. Απόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να αποφασίσει πού διατίθενται μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε πολλά διαφορετικά συστήματα λιανικής πώλησης».

Από τις ανωτέρω απαντήσεις προκύπτει ότι και για την Ελλάδα υπεύθυνες για την κατάταξη των ΜH.ΣΥ.ΦΑ., καθώς και για το καθεστώς συνταγογράφησης και διανομής τους, υπεύθυνες είναι οι Εθνικές Αρχές (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ασφαλιστικά ταμεία και υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης).


Καθησυχαστική η αρμόδια για θέματα Υγείας επίτροπος της Ε.Ε για το αν θα παραμείνουν τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. στα φαρμακεία μας, με το δεδομένο ότι από τις δικές μας Εθνικές Αρχές έχει και νομοθετικά επιβεβαιωθεί ότι τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. θα δίνονται «δια χειρός φαρμακοποιού» και δε θα εκπέσουν στα ράφια των σούπερ-μάρκετ ή των περιπτέρων.

Είπαμε «νομοθετικά» και μπερδευτήκαμε…Υπάρχει καθεστώς ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. στην Ελλάδα ή όχι; Αν κρίνουμε από τις διαφημίσεις φαρμάκων ευρείας χρήσης στην τηλεόραση, μάλλον υπάρχει. Αν σκεφτούμε ότι εδώ και δεκαετίες περιμένουμε τη λίστα αυτών των φαρμάκων από τον Ε.Ο.Φ. (…η τελευταία εξαγγελία ότι θα εμφανιστεί ήταν τον περασμένο Φλεβάρη) και η λίστα αυτή δεν εμφανίζεται, μάλλον δεν υπάρχει. Αλλά θα μου πείτε, αυτό γιατί πρέπει να μας ανησυχεί; Μόνο τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. ή Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. ή O.T.C. (όπως και να τα πούμε) είναι το πρόβλημα; Όλη μας η ζωή σ’αυτόν τον τόπο σε καθεστώς ημι-νομιμότητας ημι-παρανομίας περνάει, κι εδώ που τα λέμε μέχρι τώρα κουτσά-στραβά τα βγάζουμε πέρα.

 

Εντολή από Ε.Ε. για την ελεύθερη διακίνηση και των φαρμακοποιών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) ανακοίνωσε ότι ξεκινά το δεύτερο και τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Ελλάδας για μη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων που προέρχονται από άλλα κράτη-μέλη.

Η οδηγία 2005/36 είναι αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης του συστήματος αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, την οποία έχει δρομολογήσει η Επιτροπή. Στόχος της Κομισιόν είναι «να συμβάλει στην αύξηση της ευελιξίας των αγορών εργασίας και να προωθήσει περαιτέρω την απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών, την αυτοματοποίηση της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, καθώς και την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών».

Η εν λόγω οδηγία ενοποιεί σε μία και μόνη νομοθετική πράξη 15 οδηγίες, με τις οποίες θεσπίζεται ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων. Από τις 15 οδηγίες, οι 12 καλύπτουν τα επαγγέλματα του γιατρού, του υπεύθυνου για γενική περίθαλψη νοσοκόμου, του οδοντίατρου, του κτηνίατρου, της μαίας, του φαρμακοποιού και του αρχιτέκτονα και 3 καλύπτουν την πλειονότητα των υπόλοιπων νομοθετικώς κατοχυρωμένων επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οδηγία απλοποιεί τη δομή του συστήματος αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων και βελτιώνει τη λειτουργία του. Αποσκοπεί επίσης στη διευκόλυνση της κινητικότητας στην εσωτερική αγορά των ατόμων με επαγγελματικά προσόντα που μεταβαίνουν σε άλλο κράτος-μέλος, με σκοπό είτε την παροχή υπηρεσιών είτε τη μόνιμη εγκατάστασή τους σε αυτό. Ουσιαστικά, με την εφαρμογή της οδηγίας θα είναι εφικτή –χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια– η άσκηση επαγγέλματος στην Ελλάδα γιατρών, π.χ., από τη Γαλλία ή νοσοκόμων από τη Γερμανία ή μηχανικών από την Ισπανία. Το ίδιο θα ισχύει παράλληλα και για τους Έλληνες επαγγελματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε άλλο κράτος-μέλος.

Η επιστολή «αιτιολογημένης γνώμης» που έστειλε στην Ελλάδα η Κομισιόν υποχρεώνει την κυβέρνηση σε συμμόρφωση εντός δύο μηνών. Σε αντίθετη περίπτωση, η Κομισιόν μπορεί θεωρητικά να προσφύγει στο Δικαστήριο την επόμενη μέρα. Εκτός της Ελλάδας, η Επιτροπή απευθύνει «αιτιολογημένη γνώμη» και στις χώρες: Ιρλανδία, Γαλλία, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Αυστρία, Πορτογαλία και Σλοβενία.


Παιδιά, μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος… Σκεφτείτε μόνο τον Γάλλο, Άγγλο ή τον Γερμανό να ανοίξει φαρμακείο εδώ και να περιμένει κανένα οκτάμηνο να πληρωθεί από τον ΟΠΑΔ, να ξενυχτάει με κίνδυνο της σωματικής του ακεραιότητας στις διανυκτερεύσεις, για μια πιπίλα ή ένα προφυλακτικό, και να έχει μέρα παρά μέρα και ένα διαφορετικό έλεγχο στα πόδια του. Θα φύγει τρέχοντας... Τι είπατε; Από άλλους κινδυνεύουμε, τους πεινασμένους από Σλοβενία, Βουλγαρία κτλ.; Εντάξει, λοιπόν, ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΑ! (Κι ας μη μας κατηγορήσει κανείς για δικομανείς μ΄ αυτήν την καταραμένη την ενοποιημένη αγορά που μπλέξαμε…). Κι αν χάσουμε, φεύγουμε μαζικά για Λόντρα, Παρίσι, Νιου Γιορκ, Βουδαπέστη, Βιέννη. Από εδώ, πιο καλά θα περνάμε. Δεν έχετε ακούσει για το ελληνικό δαιμόνιο που θριαμβεύει παγκοσμίως;

Και για να σοβαρευτούμε, για όσους δεν το κατάλαβαν η Ε.Ε. επιχειρεί να προσθέσει με αυτήν την οδηγία ένα ακόμα λιθαράκι για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός μας.

 

Η επιστροφή του 4% επί των πωλήσεων των φαρμακευτικών εταιρειών στα ταμεία

Τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Απασχόλησης φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά στην εξεύρεση λύσης για την επιστροφή από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ποσοστού 4% επί των πωλήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία. Η επιστροφή, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, μπορεί να υπερβαίνει κατά πολύ τα 80 εκατ. € σε ετήσια βάση. Παρότι προβλέπεται από τη σχετική αγορανομική διάταξη που καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα, η επιστροφή του ποσού δεν έχει εδώ και δύο χρόνια πραγματοποιηθεί.

Το επιχείρημα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για τη μη επιστροφή του 4% είναι η έλλειψη μηχανοργάνωσης των ταμείων, γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες στο να υπολογιστούν με ακρίβεια οι δαπάνες τους για τα φάρμακα.

Αφού ερωτήθηκε σχετικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος, ανέφερε πως η απόφαση για την είσπραξη των ποσών που αντιστοιχούν στο 4% δεν αλλάζει και «θα γίνει πράξη το επόμενο διάστημα». Διευκρίνισε πως το ζήτημα συζητείται με το υπουργείο Απασχόλησης και τον Ε.Ο.Φ., προκειμένου να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος για την επιστροφή, δεδομένης της έλλειψης μηχανοργάνωσης των ταμείων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γ. Βλάχος, η επιστροφή θα ισχύσει και για τη χρήση του 2006.


Κατά πληροφορίες μας, «ο καλύτερος δυνατός τρόπος για την επιστροφή, δεδομένης της έλλειψης μηχανοργάνωσης των ταμείων», που σχεδιάζει η κυβέρνηση, μεταφράζεται στον υπολογισμό του 4% επί του 50% των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων των φαρμακευτικών εταιρειών. Καθόλου άσχημα, θα λέγαμε για τη φαρμακοβιομηχανία.

Η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, επιμένει στις σχετικές συσκέψεις με το υπουργείο Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο ζήτημα να θέτει θέμα –στη βάση της αναλογικότητας δικαίου, όπως υποστηρίζει- συμμετοχής και των φαρμακέμπορων και των φαρμακοποιών στην επιστροφή χρημάτων στα ασφαλιστικά ταμεία, με μείωση των ποσοστών κέρδους τους κατά 1,5% και 3,5% αντίστοιχα. Μόνο που οι φαρμακέμποροι και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν λόγο στην τιμή των φαρμάκων, ενώ η φαρμακοβιομηχανία –πέρα από το ποσοστό κέρδους της– διαμορφώνει η ίδια το αρχικό κόστος παραγωγής, δηλαδή τη χονδρική τιμή και επομένως και την τελική τιμή διάθεσης των προϊόντων της.

 

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για το άνοιγμα του επαγγέλματος

Προκειμένου η χώρα μας να συμμορφωθεί πλήρως με την κοινοτική οδηγία περί ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά, τα μέλη ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής συνεδριάζουν πυρετωδώς στα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών το τελευταίο διάστημα με στόχο να καταλήξουν σε πόρισμα για όλα εκείνα τα εμπόδια που διατηρούνται στην αδειοδότηση και άσκηση σειράς επαγγελμάτων στη χώρα μας.

…Φαρμακοποιοί... Από τα έως τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομίας προκύπτει πάντως ότι το πληθυσμιακό κριτήριο που υφίσταται για τις αδειοδοτήσεις δημιουργεί υπεραξίες χιλιάδων ευρώ και στρεβλώσεις, ενώ στον αντίποδα ο προσδιορισμός των περιθωρίων κέρδους των φαρμακοποιών από το κράτος απλώς αποκλείει κάθε περιθώριο ανταγωνισμού. Αν και είναι προφανές ότι η συζήτηση επί του θέματος αυτού ξεκινά από την πολιτική του φαρμάκου, υπάρχουν ακόμη και τολμηρές εισηγήσεις που κάνουν λόγο για άρση της απαγόρευσης εκπτώσεων επί των επίσημων τιμών, οι οποίες θα μπορούν να λειτουργούν πλέον ως ανώτατο πλαφόν. («Ο Κόσμος του Επενδυτή»)


Όσο πλησιάζει το 2010, που λήγει η προθεσμία που έθεσε η Ε.Ε. για το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, πληθαίνουν τα «σχετικά» δημοσιεύματα και οι ανάλογες πιέσεις και για το επάγγελμά μας. Και, όπως θα διαβάσατε, οι πιέσεις δεν αφορούν μόνο το ιδιοκτησιακό. Έτσι κι ανοίξει η κερκόπορτα του «ελεύθερου» ανταγωνισμού, δε θα μείνει τίποτα όρθιο, ούτε ποσοστά κέρδους, ούτε σταθερή λιανική τιμή, τίποτα…

Βέβαια, οι αρμόδιοι μας διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι τίποτα κακό δε θα μας βρει. Εκεί στο υπουργείο Οικονομίας, όμως, δεν εμπιστεύομαι και ιδιαίτερα την ευαισθησία κάποιων για το φάρμακο και τη δημόσια υγεία. Όσο για τη δήλωση του υπουργού Υγείας στον Π.Φ.Σ. ότι θα παρέμβει υπέρ του φαρμακευτικού επαγγέλματος, εφόσον χρειαστεί, στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, παρότι εκτιμώ την καλή του πρόθεση, με κάνει να δυσπιστώ ακόμα περισσότερο. Γιατί; «Έξις δευτέρα φύσις» λέγανε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Και εγώ τόσα χρόνια στο «κουρμπέτι» συνήθισα να κρατώ μικρό καλάθι στα πολλά κεράσια των επίσημων διαβεβαιώσεων.

 

Το Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων και η φαρμακευτική δαπάνη

Συνολικό καθαρό ετήσιο όφελος για το κοινωνικό σύνολο και τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 8.340.136,00 € (βάσει των ποσοτήτων που πουλήθηκαν το έτος 2007 και τις μειωμένες λιανικές τιμές) προκύπτει από το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων (Δ.Τ.Φ.) της 8-5-2008, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης…


Το ποτήρι μισογεμάτο θέλουν να το παρουσιάζουν κάποιοι στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά όταν η φαρμακευτική δαπάνη τρέχει από τον Απρίλη με +22%, με 620 νέους κωδικούς φαρμάκων μέσης τιμής 40€, η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί και επεξεργάζεται σενάρια για τη μείωσή της. Ένα από αυτά είναι η επαναφορά της «λίστας φαρμάκου». Άλλο είναι η αναθεώρηση του τρόπου κοστολόγησης των φαρμάκων με το ενδεχόμενο να προσδιορίζεται η τιμή του φαρμάκου από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν σε τρία κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ανεξαρτήτως αν πρόκειται για παλαιά ή νέα μέλη, και υπό την προϋπόθεση ότι το εξεταζόμενο φάρμακο κυκλοφορεί σε τουλάχιστον πέντε κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Θα μου πείτε και σένα τι σε κόφτει. Χτυπάς καμιά κυβερνητική αντιμισθία και δεν το ξέρουμε ή το παίζεις φαρμακοβιομήχανος; Όχι, βέβαια, αλλά όταν ακούω εκείνο το πομπώδες «η κυβέρνηση αξιοποιώντας τις προτάσεις των παραγωγικών φορέων, διερευνά τη δυνατότητα επιβολής περιορισμών και τη λήψη μέτρων για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης», σκέφτομαι αμέσως κατάργηση της σταθερής λιανικής τιμής, μειώσεις του ποσοστού κέρδους του φαρμακείου και άλλα τέτοια ανατριχιαστικά. Το δυστύχημα είναι ότι μαζί με μένα το σκέφτονται από μιαν άλλη –εντελώς διαφορετική– σκοπιά και άλλοι «παραγωγικοί φορείς»…

 

Ο αναίμακτος πόλεμος των lifestyle φαρμάκων

Για τον προβληματισμό πάνω στο θέμα των lifestyle φαρμάκων θα ενημερωθείτε στη στήλη «θέματα επικαιρότητας». Η νέα εξέλιξη, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι ότι σύντομα θα εκδοθεί η αναμενόμενη διευκρινιστική εγκύκλιος του Ε.Ο.Φ. που θα προβλέπει ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία μόνο εφόσον η παχυσαρκία, η στυτική δυσλειτουργία και το κάπνισμα συνοδεύονται από συνοδές παθήσεις, δηλαδή δικαιολογούνται ιατρικά.


Θυμάστε τη λίστα φαρμάκων; Τη σφραγίδα και την υπογραφή του γιατρού με την ένδειξη «αναντικατάστατο», στην περίπτωση που έπρεπε να δοθεί ένα φάρμακο εκτός λίστας; Όσοι, λοιπόν, έχετε καλή μνήμη δεν πρέπει να ανησυχείτε ότι θα μειωθεί ο τζίρος του φαρμακείου σας από τη συγκεκριμένη ρύθμιση για τα lifestyle φάρμακα. Διότι, ως γνωστό, «του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει». Τώρα, αν κάποιοι από τους πελάτες σας νοσήσουν αιφνίδια από χρόνιες παθήσεις, ε, τι να κάνουμε…Και οι αρρώστιες μέσα στη ζωή είναι…

 

Πληρώνει επί τέλους στην ώρα του ο ΟΠΑΔ τα φαρμακεία!

Ε, να μην κλείσουμε με ένα ανέκδοτο…

 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

Καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών
ΠΦΣ: Μόνο στις νέες γνωματεύσεις θα απαιτείται ο κωδικός OTP
Ο Σύλλογος παρέχει διευκρινίσεις και για τις αναπνευστικές συσκευές
Έρχεται η ψηφιακή υπογραφή των φαρμακοποιών
Θα προηγηθεί πιστοποίηση και θα γίνεται μέσω USB Token