Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Όλη η επικαιρότητα... σχολιασμένη

15/3/2010
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Π.Φ.Σ.: Αναστέλλονται προσωρινά οι κινητοποιήσεις για τον ΟΠΑΔ

 

Την προσωρινή αναστολή της απόφασης για κινητοποιήσεις στο θέµα του ΟΠΑΔ ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρµακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.) µε επιστολή του προς τους φαρµακευτικούς συλλόγους της χώρας: «Μετά τη συνάντηση που υπήρξε (26/1/2010) µε την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και µετά από διαρκείς επαφές µε τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ, επετεύχθη η εξόφληση συνταγών δύο µηνών. Εκπεφρασµένη πρόθεση του υπουργείου είναι να εξοφληθούν εντός του Φεβρουαρίου συνταγές ακόµη δύο µηνών.

Ως εκ τούτου σας καλούµε να µεταθέσετε κατά ένα µήνα την αποφασισθείσα αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρµάκων, ορίζοντας ως ηµεροµηνία έναρξης την 1η Μαρτίου».

 

Πρόκειται, όπως καταλάβατε, για µια νέα µορφή πάλης που αποτελεί κατάκτηση του συνδικαλιστικού µας κινήµατος των τελευταίων χρόνων. Το όνοµά της: «κυλιόµενη απειλή». Αυτό σηµαίνει πολύ απλά ότι απειλούµε µε κινητοποιήσεις, παίρνουµε κάποια λεφτά έναντι της οφειλής του ΟΠΑΔ, µετά στερεύει το χρήµα, ξανα-απειλούµε, ξαναπαίρνουµε έναντι κ.ο.κ. Με αυτόν τον τρόπο και το αγωνιστικό µας φρόνηµα (…ποιο ακριβώς είπατε;) παραµένει υψηλό και ακµαίο και η (…µηνιαία) ετοιµότητά µας βρίσκεται στο κόκκινο. Όλα τακτοποιηµένα, όλα σε τάξη, κατά πως πρέπει αγωνιστικά και µε µια µορφή πάλης βγαλµένη πολιτισµένα κατευθείαν από τα υπουργικά γραφεία. Γι’ αυτό και τη βγάλαµε «κυλιόµενη απειλή», όχι «ασύµµετρη» και τέτοια εξτρεµιστικά βρε αδελφέ!

 

 

Αλλά ο καηµός παραµένει...

 

Σε επ’ αόριστον κλείσιµο των 11.500 φαρµακείων και διακοπή των συµβάσεων µε όλα τα ασφαλιστικά ταµεία θα προχωρήσει ο Π.Φ.Σ. στην περίπτωση που η κυβέρνηση µειώσει το ποσοστό κέρδους των φαρµακοποιών και δεν εξοφλήσει όλους τους λογαριασµούς των φαρµακείων. Στη δήλωση αυτή προχώρησε το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. εκτιµώντας τα αποτελέσµατα της συνάντησης (11/1/2010) µε την υπουργό Ανάπτυξης Λούκα Κατσέλη. Η υπουργός ενηµέρωσε το δευτεροβάθµιο συνδικαλιστικό όργανο των φαρµακοποιών για τις προγραµµατιζόµενες κυβερνητικές παρεµβάσεις στο χώρο του φαρµάκου (επανατιµολόγηση των φαρµάκων, πολιτική γενοσήµων, λίστα συνταγογραφούµενων φαρµάκων κτλ.). Σε αυτήν τη συνάντηση τέθηκε από την υπουργό θέµα µείωσης του ποσοστού κέρδους του φαρµακείου που συνάντησε την άµεση αντίδραση του Π.Φ.Σ.

 

Μεγάλο θέµα η µείωση του ποσοστού µας κέρδους και σωστά είµαστε κάθετα αντίθετοι στις συγκεκριµένες κυβερνητικές προθέσεις. Όµως είναι τόσο µεγάλος ο νταλκάς µας (όχι άδικα) που δεν µας πληρώνουν τα ταµεία, που τον µπλέξαµε σε µια διεκδίκηση που θα έπρεπε να ήταν ξεκάθαρη και να αφορούσε αποκλειστικά το απειλούµενο σταθερό ποσοστό κέρδους του φαρµακείου.

Και όχι µόνο τον µπλέξαµε, αλλά και στο δελτίο τύπου του Π.Φ.Σ. δεν ξέρουµε αυτόν τον νταλκά πώς να τον διαχειριστούµε. Σε ένα σηµείο της δήλωσης το θέµα της καθυστέρησης της πληρωµής µας από τον ΟΠΑΔ εµφανίζεται ως πάγια επαγγελµατική πρακτική, ενισχυτική της υπεράσπισης των θέσεων µας: «Το φαρµακείο πιστώνει επ’ αόριστον το ασφαλιστικό σύστηµα της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να ασκεί φαρµακευτική πολιτική µε χρήµατα των φαρµακοποιών». Σε άλλο σηµείο το ίδιο ζήτηµα µπαίνει σαν ερώτηµα που ζητά απάντηση: «Πότε και µε ποιον προϋπολογισµό προτίθεται η κυβέρνηση να εξοφλήσει τις οφειλές του ΟΠΑΔ προς τους φαρµακοποιούς, που µέχρι τις 31/12/2009 ανέρχονται στο ποσόν των 280.000.000 ευρώ;». Τέλος, το ίδιο θέµα έρχεται στο τέλος της δήλωσης σαν διεκδικητικό αίτηµα: «Ο Π.Φ.Σ. απαιτεί την άµεση εξόφληση όλων των εκπρόθεσµων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταµείων προς τους φαρµακοποιούς». Μάλλον σε σύγχυση µας βρίσκω ή κάνω λάθος; Μήπως, παραφράζοντας τους στίχους του Γκάτσου, πράγµατι «το γαρ πολύ του χρήµατος (που µας χρωστάνε) γεννά (εκτός του έρωτος) παραφροσύνη»;

 

 

Στ’ άρµατα, στ΄άρµατα…

 

Από το ίδιο δελτίο τύπου της 15ης Ιανουαρίου 2010 του Π.Φ.Σ. που αφορά τη συνάντηση του Δ.Σ. µε την υπουργό Ανάπτυξης:

 

«…στην πορεία της συνάντησης η κυρία υπουργός έθεσε θέµα µείωσης του ποσοστού κέρδους του φαρµακείου. Η αντίδραση του Π.Φ.Σ. ήταν άµεση, κατηγορηµατική και απολύτως αρνητική, τονίζοντας δια του προέδρου κ. Βαγιωνά ότι “δεν συζητούµε µείωση ποσοστού κέρδους και ενδεχόµενη επιµονή της κυβέρνησης θα αποτελέσει αιτία πολέµου”.

[…] Το Δ.Σ. δηλώνει αποφασισµένο και εκφράζοντας το σύνολο των φαρµακοποιών, ανεξαρτήτως παραταξιακών τοποθετήσεων, να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις που κλιµακούµενες θα καταλήξουν σε διαρκές κλείσιµο όλων των φαρµακείων της χώρας και διακοπή συνεργασίας µε όλα τα ασφαλιστικά ταµεία».

 

Όλοι θα έχετε καταλάβει ότι το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. δεν αστειεύεται. Όταν λέµε «πόλεµος», εννοούµε πόλεµος. Γιατί και στο παρελθόν έχει αποδείξει (και πολύ συχνά, µάλιστα) ότι όταν αποφασίζει να πολεµήσει, το έχει κάνει ανυποχώρητα, µε συνέπεια και αποτελεσµατικότητα, ακόµα κι όταν χρειάστηκε να «µατώσει» ο κλάδος. Ας το λάβουν, λοιπόν, σοβαρά υπόψη τους οι κυβερνώντες. Ήδη από την ηµέρα που εκδόθηκε η δηµόσια ανακοίνωση του Π.Φ.Σ., οι κινητοποιήσεις (που ξεκίνησαν µε µια βαθιά και εκτεταµένη ενηµέρωση όλων των φαρµακοποιών για τα προβλήµατα του κλάδου και τον αγώνα που έρχεται, µε γενικές συνελεύσεις των συλλόγων, µε ανάδειξη των ζητηµάτων στην κοινωνία, κτλ.) βαίνουν κλιµακούµενες. Σήµερα, µε την καθοδήγηση του Π.Φ.Σ. όλοι οι Έλληνες φαρµακοποιοί βρίσκονται συσπειρωµένοι µε «το όπλο παρά πόδα». Νοµίζατε, συνάδελφοι, ότι ήταν πανηγυριώτικες µπαλωθιές αυτά που έλεγε ο Π.Φ.Σ. για «διαρκές κλείσιµο» όλων των φαρµακείων της χώρας και «διακοπή συνεργασίας µε όλα τα ασφαλιστικά ταµεία»; Πόσο σκληρά θα διαψευστείτε για µια ακόµη φορά!

 

 

Υπό συνθήκες τροµοκρατίας...

 

Ο Φαρµακευτικός Σύλλογος Αττικής, µε δελτίο τύπου, εξέφρασε δηµόσια την έντονη διαµαρτυρία του καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι επιθέσεις εναντίον των µελών του Συλλόγου, τόσο κατά τη διάρκεια λειτουργίας των φαρµακείων όσο και κατά τις διηµερεύσεις, διανυκτερεύσεις.

Ο Φ.Σ.Α. χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Λειτουργούµε πλέον υπό συνθήκες τροµοκρατίας και αβεβαιότητας όσον αφορά τη ζωή µας και την περιουσία µας… Η ανεξέλεγκτη δράση κακοποιών στοιχείων από οπουδήποτε και αν προέρχονται δηµιουργεί τεράστιο πρόβληµα τόσο στα µέλη µας όσο και στον ελληνικό λαό… Καλούµε την κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόµµατα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουν όλα τα απαραίτητα µέτρα για να προστατευτεί, όχι µόνο η απρόσκοπτη λειτουργία των φαρµακείων µας, αλλά και η ηρεµία του τόπου, την οποία υπό τις παρούσες συνθήκες την έχουµε όλοι ανάγκη».

 

Σωστή η κίνηση του Φ.Σ.Α. να αναδείξει το πρόβληµα της εγκληµατικότητας και στο χώρο του φαρµακείου, αλλά στο δελτίο τύπου διαβάζω κάποιες γραµµές που µε γεµίζουν ερωτηµατικά. Τι σηµαίνει για παράδειγµα «…η ανεξέλεγκτη δράση κακοποιών στοιχείων από οπουδήποτε και αν προέρχονται»; Δηλαδή έχει κάποια σηµασία για µας η προέλευση των κακοποιών; Ή τι σηµαίνει «…καλούµε την κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόµµατα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων…»; Η κυβέρνηση που έχει την εκτελεστική εξουσία, το καταλαβαίνω, τα άλλα κόµµατα δηλαδή τι να κάνουν; Να βγάλουν τους κοµµατικούς µε τα κουµπούρια περιπολία έξω από τα φαρµακεία; Ή τι σηµαίνει «…να προστατευτεί… η ηρεµία του τόπου, την οποία …υπό τις παρούσες συνθήκες την έχουµε όλοι ανάγκη»; Αυτό κι αν είναι ανεξήγητο!

Αλλά, συνάδελφοι, µη σας ξενίζει το ξεκάθαρα πολιτικό ύφος του δελτίου τύπου. Τα πράγµατα είναι φώς φανάρι! Ο Φ.Σ.Α. είχε ήδη έτοιµη µια καταγγελία για τα οικονοµικά µέτρα που ετοιµάζει η κυβέρνηση σε βάρος του κλάδου. Όταν λοιπόν οξύνθηκε το πρόβληµα της εγκληµατικότητας στα φαρµακεία, είχε έτοιµο το κείµενο και για λόγους πρακτικούς και για να µη χάσει πολύτιµο χρόνο, µε µια και µόνο µικρή τροποποίηση, το δηµοσίευσε. Πώς έφτασα σε αυτό το αυθαίρετο συµπέρασµα; Ξαναδιαβάστε, συνάδελφοι, το απόσπασµα από την παραπάνω ανακοίνωση αντικαθιστώντας απλά τη φράση «κακοποιών στοιχείων» µε τη φράση «φηµών για οικονοµικά µέτρα σε βάρος του φαρµακείου» και θα δείτε όλη την αλήθεια να αποκαλύπτεται µπροστά σας!

 

 

Απάντηση φαρµακευτικών συλλόγων σε αρνητικά σχόλια και υπονοούµενα εις βάρος του κλάδου

 

Το Διοικητικό Συµβούλιο του Φαρµακευτικού Συλλόγου Κιλκίς, µε αφορµή τηλεοπτική εκποµπή (θέµα συζήτησης: συγκεκριµένο «κύκλωµα παράνοµης συνταγογραφίας), ενηµερώνει µε δελτίο τύπου (22-1-2010) τους πολίτες του νοµού Κιλκίς ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των φαρµακοποιών του νοµού Κιλκίς και ειδικότερα της περιοχής Αξιούπολης, η οποία αναφέρθηκε στην εν λόγω εκποµπή, ασκούν µε απόλυτη ευσυνειδησία τα καθήκοντά τους και τα γενικόλογα και απρόσωπα αρνητικά υπονοούµενα που ακούστηκαν σε βάρος τους αδικούν τη σταθερή προσφορά τους προς το καταναλωτικό κοινό και προσβάλλουν την επαγγελµατική τους υπόληψη».

Σε κάθε περίπτωση ο Φαρµακευτικός Σύλλογος βεβαιώνει ότι είναι «ο πρώτος που επιλαµβάνεται οποιουδήποτε κρούσµατος επιλήψιµης συµπεριφοράς µέλους του, προκειµένου να προστατευθούν όλοι οι έντιµοι συνάδελφοι φαρµακοποιοί που χρόνια τώρα εξυπηρετούν τους πολίτες και στέκονται αρωγοί της δηµόσιας υγείας του νοµού».

Με ανακοίνωσή του (3-2-2010) επίσης ο Φαρµακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας αντιδρά σε πρόσφατα δηµοσιεύµατα που κάνουν λόγο για συµβολή φαρµακοποιών του νοµού στη διόγκωση των δαπανών του Ο.Γ.Α.: «Με αφορµή τα πρόσφατα δηµοσιεύµατα του τοπικού τύπου, σχετικά µε τις δαπάνες στον Ο.Γ.Α., τονίζουµε στους συµπολίτες µας ότι τα απρόσωπα αρνητικά υπονοούµενα που γράφτηκαν για τον κλάδο µας, τους φαρµακοποιούς του νοµού Μαγνησίας, ότι δηλαδή συµβάλλουν και αυτοί στην αύξηση των δαπανών του Ο.Γ.Α. αδικούν τη σταθερή προσφορά τους προς την κοινωνία και προσβάλλουν την επαγγελµατική τους υπόσταση.

Σε κάθε περίπτωση ο Φαρµακευτικός Σύλλογος παρεµβαίνει προκειµένου να αποδοθούν ευθύνες στην περίπτωση κατά την οποία παρουσιαστεί κάποιο κρούσµα επιλήψιµης συµπεριφοράς µέλους του Φαρµακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας».

 

Όσο το πρόβληµα επιβίωσης των ασφαλιστικών ταµείων –για λόγους που λίγο πολύ γνωρίζουµε– θα εστιάζεται στη φαρµακευτική δαπάνη και όσο ο έλεγχος για τον περιορισµό αυτής της δαπάνης –µηχανογραφικός ή άλλος– συνεχώς θα εντείνεται, τα κρούσµατα των αρνητικών σχολίων και υπονοούµενων σε βάρος του κλάδου τα βλέπω να αυξάνονται και να πληθύνονται.

Έτσι πληθαίνουν οι ενδείξεις –όπως φαίνεται από τις παραπάνω ανακοινώσεις– ότι ήδη ο Π.Φ.Σ. έχει εκπονήσει ένα ενιαίο κείµενο (µπροσούρα) για όλους τους τοπικούς φαρµακευτικούς συλλόγους (µε κενό στη θέση του ονόµατος) που αντικρούει γενικώς και καθολικώς αρνητικά σχόλια και χαρακτηρισµούς για τον κλάδο και τονίζει την ετοιµότητα κάθε συλλόγου για αυτοκάθαρση στη –σχετικά απίθανη– περίπτωση επιλήψιµης συµπεριφοράς κάποιου µέλους του. Έτσι δεν χρειάζεται να αυτοσχεδιάζει κάθε σύλλογος και –συµπληρώνοντας απλά τα κενά για το είδος της επίθεσης, τα ονόµατα κτλ.– θα έχει πάντα έτοιµη την απάντηση στους επικριτές του. Απαραίτητη η κίνηση –και πολύ άργησε εκτιµούµε– γιατί βρε αδελφέ, στο κάτω-κάτω, δεν ζούµε και σε καµιά κοινωνία αγγέλων!

 

 

Λιµενικοί κατά φαρµακοποιών για τη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρµάκων

 

Την παρέµβαση του εισαγγελέα πρωτοδικών Μυτιλήνης ζητά η Ένωση Προσωπικού Λιµενικού Σώµατος Λέσβου, Λήµνου και Αγίου Ευστρατίου, προκειµένου να αρθεί η απόφαση του Φαρµακευτικού Συλλόγου Λέσβου για τη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρµάκων στους λιµενικούς υπαλλήλους.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο» δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς, και πρόσθεσε ότι οι φαρµακοποιοί της Λέσβου έχουν να πληρωθούν 6 µήνες. Επεσήµανε δε ότι οι λιµενικοί θα πρέπει να αναζητήσουν τις ευθύνες στο ταµείο τους και όχι στους φαρµακοποιούς.

 

Φαντάζοµαι τι θα λένε οι λιµενικοί: «Στον εισαγγελέα, στον εισαγγελέα! Μπουντρουµιάστε τους πρώτους, για να βάλουν µυαλό και οι υπόλοιποι σε όλη την επικράτεια! Να µάθουν να αρνούνται την πώληση ενός τόσο ευαίσθητου προϊόντος υγείας, όπως το φάρµακο. Τι πάει να πει δεν τους πληρώνει το ταµείο µας; Γιατί τα άλλα ταµεία τους πληρώνουν, που εξακολουθούν να τους δίνουν τα φάρµακα; Να µπουν στη στενή, να τα δίνουν τα φάρµακα µέσα από τα κάγκελα οι τσιφούτηδες, όπως τα δίνουν µέσα από τα ρολά στις διανυκτερεύσεις».

Συνάδελφοι, αν δεν το καταλάβατε η ταξική πάλη οξύνεται. Πρώτα επιτίθενται οι λιµενικοί, το ένα δάχτυλο από το οπλισµένο χέρι της εξουσίας. Σειρά έχουν τα άλλα σώµατα ασφάλειας και ο στρατός. Στα όπλα αδέλφια!

 

 

Η γρίπη των χοίρων και τα γουρούνια

 

«Οργάνωσαν την ψύχωση» τόνισε σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα «L’ Humanite» ο Wolfgang Wodart, επιδηµιολόγος και επικεφαλής Υγείας στο Συµβούλιο της Ευρώπης, αναφερόµενος στη νέα γρίπη και τις ενέργειες του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας (Π.Ο.Υ.). Ο W. Wodart τόνισε ότι «ήταν “µια ψεύτικη πανδηµία” που προκλήθηκε από τις φαρµακοβιοµηχανίες, µε στόχο να αποκοµίσουν µεγάλα κέρδη από έναν παγκόσµιο φόβο», υποστηρίζοντας µάλιστα πως «τα όσα έγιναν και αφορούν τη νέα γρίπη αποτελούν το µεγαλύτερο ιατρικό σκάνδαλο του αιώνα».

 

Ναι, αλλά πού να το ξέρει αυτό ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Αβραµόπουλος, που παρήγγειλε 16 εκ. εµβόλια κατά του Η1Ν1 αξίας περίπου 100 εκ. ευρώ για µια χώρα µε πληθυσµό 11 εκατοµµυρίων; Πώς ένας άνθρωπος –κατά γενική οµολογία καλής θέλησης όπως αυτός– µπορούσε να ξέρει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται στη διεθνή ιατροφαρµακευτική αγορά; Στο τέλος είµαι σίγουρος ότι θα καταλήξετε ότι έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του για να βρεθεί η χώρα µας σε αυτήν την ιδιαίτερα δυσχερή θέση που βρίσκεται σήµερα, λοιδορούµενη από τους οικονοµικά ισχυρούς. Σαν δεν ντρέπεστε! Τι φταίει βρε ο Δηµήτρης που σήµερα η χώρα µας ανήκει στα Piigs (=γουρούνια) από τα αρχικά των Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain, τα µέλη της Ε.Ε. µε τη µεγαλύτερη οικονοµική δυσχέρεια; Όποιος δηλαδή ασχολείται (µε καλό σκοπό) µε τα γουρούνια (και τη γρίπη τους) πρέπει αναγκαστικά να γίνει ο ίδιος γουρούνι στο τέλος;

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ