Μετά την εντολή της τρόικας για εξοικονόμηση 11,5 δις ευρώ μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν σαφής: «Κόψτε τα πάντα». Κάπως έτσι φαίνεται πως σκέφτηκαν και στο υπουργείο Υγείας και κόβουν πλέον τα πάντα: από νοσοκομεία και υπηρεσίες μέχρι λειτουργικά έξοδα όπως αυτοκίνητα, νοικιασμένα κτίρια, τηλέφωνα και ό,τι άλλο.
Η πάλαι ποτέ πληθωρική και δωρεάν υγεία στη χώρα μας, αναμένεται σύντομα να μετατραπεί σε μια... υπό υπο-υπηρεσία του κρατικού μηχανισμού, αν σκεφτεί κανείς ότι ο αριθμός των νοσοκομείων και των φορέων θα μειωθεί δραστικά ελέω τρόικας, ενώ και τα λειτουργικά έξοδα θα περιορισθούν στο ελάχιστο. Έστω κι αν εκ πρώτης όψεως μοιάζει να μετατρέπεται σε υπουργείο της... οικονομίας, η έλλειψη χρηματοδότησης θα φανεί σύντομα ακόμη περισσότερο στην περίθαλψη των ασθενών αλλά και στις τσέπες τους. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δείξει έλεος σε τίποτε.
Τα νοσοκομεία που θα «απενεργοποιηθούν» ουσιαστικά, είναι ήδη καθορισμένα τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια. Στο στόχαστρο έχουν μπει όσα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση ενώ στην επαρχία όσα απέχουν χιλιομετρικά ελάχιστα και βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια. Σε κάποιες περιπτώσεις νοσηλευτικά ιδρύματα θα γίνουν κάτι σαν... κέντρα υγείας ενώ κάποια άλλα θα αλλάξουν μορφή και θα εξειδικευτούν είτε στην παροχή έκτακτης βοήθειας είτε για την καταπολέμηση συγκεκριμένων ασθενειών.
Από την άλλοι φορείς που δεν παράγουν τα... δέοντα, θα δουν τις πόρτες να κλείνουν με ένα ξεκάθαρο λουκέτο αυτή τη φορά. Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι; Το σχέδιο προβλέπει τη μετακίνησή τους σε άλλους φορείς ή νοσοκομεία, ενώ όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν υποχρεωτικά.
Στο πλαίσιο αυτό θα ψαλιδιστούν και τα λειτουργικά έξοδα του υπουργείου όπως περιττά ενοίκια, αυτοκίνητα υπηρεσιών αλλά και τηλέφωνα που υπερφορτώνουν το σύστημα με μεγάλους λογαριασμούς. Μάλιστα με βάση τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, άμεσα θα αξιοποιηθούν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια που ανήκουν στο υπουργείο Υγείας και μέχρι σήμερα ήταν αναξιοποίητα.
Έτσι είναι πιθανό σύμφωνα και με τους υπολογισμούς που
έχουν γίνει, πολλές υπηρεσίες να συγκεντρωθούν σε πρώτη φάση σε ένα κτίριο.
Άλλωστε πολλοί οργανισμοί είναι σήμερα διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία της Αθήνας
όπου τα κτίρια ενοικιάζονται με υψηλά ποσά ενώ θα μπορούσαν να είχαν
αξιοποιηθεί ιδιόκτητα οικήματα για να στεγασθούν.
Πηγή: http://www.iatropedia.gr (19/7/2012)