Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


«Οικονομική κρίση - ασφαλιστικό και φαρμακεία»

19/11/2010
Τι συζητήθηκε στην εκδήλωση της «Συνεργασίας Φαρμακοποιών»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Τα πρώτα 100 φάρμακα σε κυκλοφορία απορροφούν το 48% της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ τα πρώτα 500 καλύπτουν το 82% της φαρμακευτικής δαπάνης. Και όμως στη χώρα κυκλοφορούν περίπου 6.500 φάρμακα, ενώ έχει δοθεί άδεια κυκλοφορίας οε 10.500 κωδικούς φαρμάκων.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (Ο.Σ.Φ.Ε.), η χώρα μας από πλευράς φαρμακευτικής δαπάνης, κατέχει την 7η θέση στην Ευρώπη, με δαπάνη ύψους 1,029 δισ. ευρώ και η κατανάλωση σε τεμάχια φτάνει τα 103 εκατ., όταν το Βέλγιο, με αντίστοιχο πληθυσμό, παρουσιάζει κατανάλωση 58 εκατ. τεμαχίων κατ' έτος.

 

Μετά τα μέτρα του περασμένου Μαΐου, η μέση αξία ανά τεμάχιο πωληθέντος φαρμάκου στην Ελλάδα ήταν πάνω από 10,33 ευρώ, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. των 27 είναι 8,32 ευρώ. Την εξαετία 2004 - 2010, η αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων σε τεμάχια ήταν 10,33%, ενώ η αύξηση σε αξίες ήταν 94,29%. Και η μέση τιμή ανά τεμάχιο αυξήθηκε τα χρόνια αυτά κατά 76,19%.

 

Στην εκδήλωση με θέμα «Οικονομική κρίση: ασφαλιστικό και φαρμακεία», που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου από το συνδυασμό Συνεργασία Φαρμακοποιών, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Υφαντόπουλος σημείωσε πως το φάρμακο αποτελεί μόλις το 14% των δαπανών υγείας και, αναφερόμενος σε ευρωπαϊκή έρευνα για τα συστήματα υγείας, παρατήρησε πως το 35% των Ελλήνων χαρακτηρίζει το σύστημα υγείας της χώρας μας ως αναποτελεσματικό. Επεσήμανε πως αρχικά, η Ελλάδα ξεκίνησε ως χώρα της Ε.Ε., στη συνέχεια αντιμετωπίστηκε ως χώρα της Νότιας Ευρώπης και με το ποσοστό αυτό το σύστημα υγείας της αντιμετωπίζεται όπως τα συστήματα των βαλκανικών χωρών, αναδεικνύοντάς το ως ένα από τα συστήματα με τις μεγαλύτερες ανισότητες.

 

Ο κ. Υφαντόπουλος παρατήρησε πως στη χώρα μας η συνταγογράφηση φθάνει το 85% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ όταν οι τιμές των φαρμάκων φθάνουν το 72% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Και παραθέτοντας στοιχεία μελέτης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) είπε ότι το 70% το τελευταίο τρίμηνο, έχει διαθέσει μέχρι 50 ευρώ για φάρμακα. Επίσης το 66% των φαρμάκων είναι συνταγογραφούμενα ενώ το 27% έχει πληρώσει το πλήρες κόστος της φαρμακοθεραπείας του.

 

Ο πρόεδρος της Ο.Σ.Φ.Ε. κ. Γαλανόπουλος επεσήμανε τέλος πως λόγω της οικονομικής κρίσης, αναμένεται μείωση του κύκλου εργασιών των φαρμακείων κατά 40% εντός του 2011 προβλέποντας δυσκολίες επιβίωσης σε περίπου 2.500 φαρμακεία.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική (18/11/2010)

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ






Σχετικά άρθρα

Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ
ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο αριθμός των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών
Παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα η πυκνότητά τους
ΠΦΣ: Η περίοδος υποβολής τιμολογίων για τη δράση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι 27-31/12
Καλεί τα προγράμματα φαρμακείου να έχουν διαθέσιμα τα πρότυπα τιμολόγια της ΗΔΙΚΑ