Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι τιμές στα βρεφικά γάλατα δεν έπεσαν

28/1/2014 9:52:01 πμ
Οι τιμές παραμένουν περίπου ίδιες τα τελευταία 2 χρόνια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Ήταν Δεκέμβριος του 2011 όταν οι τότε υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας κ.κ.Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ανδρέας Λοβέρδος παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσουν την πώληση του πρώτου βρεφικού γάλακτος και από τα σουπερμάρκετ. Τότε είχαν υπολογίσει ότι η διάθεσή του από χώρους εκτός φαρμακείων θα συμπίεζε την τιμή του κατά τουλάχιστον 20%.

Δύο χρόνια αργότερα, ύστερα από μικρή έρευνα αγοράς, διαπιστώνεται ότι οι τιμές στα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας τα οποία διατίθενται και από τα σουπερμάρκετ και από τα φαρμακεία παραμένουν σε γενικές γραμμές ίδιες. Οι αποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω είναι ελάχιστες.


Συγκεκριμένα, γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας 400 γραμμαρίων πουλιέται από μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ 8,65 ευρώ, όταν από το φαρμακείο δίδεται στην τιμή των 8,56 ευρώ. Το ίδιο γάλα το 2011 -προτού εισαχθεί στα σουπερμάρκετ -το πουλούσαν τα φαρμακεία στην τιμή των 8,40 ευρώ, δηλαδή φθηνότερα κατά 16 λεπτά από τη σημερινή τιμή στα φαρμακεία και κατά 25 λεπτά από αυτήν που το πουλάνε τα σουπερμάρκετ.

Δεύτερη περίπτωση: Γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας 350 γραμμαρίων πουλιέται σήμερα από τα σουπερμάρκετ στην τιμή των 6,96 ευρώ, από τα φαρμακεία 6,80 ευρώ, ενώ το 2011 η τιμή του ήταν 6,68 ευρώ.

Γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας 800 γραμμαρίων πουλιέται από τα σουπερμάρκετ στην τιμή των 20,50 ευρώ, από τα φαρμακεία στην τιμή των 19,80 ευρώ, όταν σε φαρμακείο της Γερμανίας το ίδιο γάλα των 800 γραμμαρίων πουλιέται στην τιμή των 15,99 ευρώ.


Βέβαια, υπάρχουν δύο ή τρία γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας τα οποία πουλιούνται από τα φαρμακεία σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με τα σουπερμάρκετ. Ενδεικτικά αναφέρεται συσκευασίας γάλατος 400 γραμμαρίων που διατίθεται από τα σουπερμάρκετ στην τιμή των 7,44 ευρώ και από τα φαρμακεία 8,10 ευρώ (66 λεπτά ακριβότερα). Επίσης, άλλο γάλα 800 γραμμαρίων πουλιέται από τα σουπερμάρκετ 16,60 ευρώ, ενώ από τα φαρμακεία διατίθεται στην τιμή των 17,10 ευρώ (κατά 50 λεπτά ακριβότερα). Παρόλα αυτά, το βέβαιο είναι ότι η συμπίεση των τιμών που προσδοκούσε η κυβέρνηση δεν επετεύχθη.


Πηγή: tovima.gr

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διατίθενται από την Gerolymatos International
Κυκλοφορούν αποκλειστικά στα φαρμακεία από την Hippocrates Top Pharmacy






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση