Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου

28/2/2018 10:13:50 πμ
Τα νέα φάρμακα και οι ελπιδοφόρες θεραπείες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Είναι γεγονός πως η αντιμετώπιση του καρκίνου τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τους ογκολογικούς ασθενείς.
Ειδικά την τελευταία δεκαετία, η ανακάλυψη νέων φαρμάκων είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από το 2010 μέχρι σήμερα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) είχε εγκρίνει συνολικά 84 νέα φάρμακα για την καταπολέμηση του καρκίνου - 33 περισσότερα από τη δεκαετία 2000-2010 με ανάλογο αριθμό εγκρίσεων και στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας όλα τα εγκεκριμένα φάρμακα που απαιτούνται για τη βέλτιστη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών χωρίς καμία εξαίρεση.

Ο ρόλος της ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Μέχρι το 2011, η ανοσοθεραπεία θεωρούνταν πειραματική επιλογή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρουσίαζε τοξικότητα. Σήμερα η ανοσοθεραπεία είναι βασικό εργαλείο στη φαρέτρα των Ογκολόγων για ολοένα αυξανόμενο αριθμό καρκίνων. Διαφέρει από την κλασική χημειοθεραπεία, καθώς στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος (και όχι στα καρκινικά κύτταρα), εκπαιδεύοντάς το να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα, προσφέροντας ανθεκτική και μακροχρόνια θεραπεία στον ασθενή.

Ως αποτέλεσμα, μπορούμε πλέον να μιλάμε για ίαση σε αρκετές, δύσκολα αντιμετωπίσιμες μορφές καρκίνου αλλά και σε συχνούς καρκίνους, όπως καρκίνος νεφρών, ουροδόχου κύστης, κεφαλής/τραχήλου, μελάνωμα και λέμφωμα Hodgkin.

Τον Δεκέμβριο του 2017, η χρήση της ανοσοθεραπείας επεκτάθηκε ως θεραπευτική επιλογή και σε άλλα συχνά και ιδιαίτερα φτωχής πρόγνωσης νεοπλάσματα. Στον καρκίνο πνεύμονα αλλά και στομάχου, σε περιπτώσεις όπου εκφράζεται μια πρωτεΐνη, η PDL-1, η ανοσοθεραπεία είναι η ενδεδειγμένη θεραπευτική επιλογή, αντικαθιστώντας μάλιστα τη χημειοθεραπεία στην περίπτωση του καρκίνου πνεύμονα.

Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και ελπιδοφόρες, όπως είναι η επαναστατική ανοσοθεραπεία με CAR T-λεμφοκύτταρα, τεχνική που περιλαμβάνει την αφαίρεση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος από τον ασθενή, τα οποία τροποποιούνται γενετικά με σκοπό να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθενται. Αυτά τα τροποποιημένα CAR T-λεμφοκύτταρα καλλιεργούνται σε μεγάλους αριθμούς στο εργαστήριο και στη συνέχεια χορηγούνται στους ασθενείς. Πρόσφατες μελέτες σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με CART-λεμφοκύτταρα έδειξαν ότι όλοι οι ασθενείς (ενήλικες και παιδιά) παρουσίασαν ύφεση της νόσου τους.

Εξατομικευμένη ογκολογική προσέγγιση – Ολιστική θεωρία

Κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου έχει πλέον η εξατομικευμένη προσέγγιση του ασθενή, με βάση τις ανάγκες και τον τύπο του καρκίνου που αντιμετωπίζει. Με την αποκωδικοποίηση των γονιδίων με τεχνικές όπως η γονιδιακή αλληλούχιση επόμενης γενιάς (next generation sequencing), μπορούμε πλέον να κατανοήσουμε με σημαντική ακρίβεια το μηχανισμό του καρκίνου σε κάθε ασθενή, τον τρόπο που αυτός αντιστέκεται στις θεραπείες και που εξελίσσεται, δημιουργώντας νέες μεταστάσεις. Έτσι, η προσέγγισή μας είναι απόλυτα στοχευμένη άρα και πιο αποτελεσματική με λιγότερες παρενέργειες.

Παράλληλα, ολοένα και περισσότερο αναγνωρίζεται η ανάγκη να αντιμετωπίζεται ο ογκολογικός ασθενής ολιστικά, υποστηρίζοντας τόσο τον ίδιο όσο και την οικογένειά του, τόσο ψυχολογικά όσο και διαιτολογικά με ένα παράλληλο σύστημα άσκησης, καθώς φαίνεται ότι τα φαρμακευτικά αποτελέσματα ενισχύονται με αυτήν την προσέγγιση.

Και στο μέλλον τι;

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο θα παίξει στο μέλλον η ανάλυση του γονιδιώματος των καρκινικών όγκων που θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε αυτό που ο ασθενής βιώνει και να βρούμε την ιδανική θεραπεία για κάθε περίπτωση. Έτσι, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια επιτυχημένη στρατηγική αντιμετώπισης του καρκίνου.

Πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics