Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι στατίνες ανοίγουν νέους δρόμους για τη θεραπεία του καρκίνου

27/1/2017 11:23:41 πμ
Πώς επιβραδύνουν την ανάπτυξη των όγκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


'Αλλη μία πιθανή χρήση των στατινών, των φαρμάκων που χορηγούνται ευρέως για τη μείωση της χοληστερόλης, αποκαλύπτεται από νέα έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας.


Οι στατίνες φαίνεται πως στοχεύσουν στο γονίδιο p53 που σχετίζεται με το 50% περίπου των ανθρώπινων καρκίνων. Το γονίδιο p53 παράγει μια πρωτεΐνη που ελέγχει την ταχύτητα ανάπτυξης των κυττάρων. Όταν το γονίδιο μεταλλάσσεται, δεν ελέγχει πλέον την ανάπτυξη των κυττάρων, οδηγώντας ουσιαστικά στην εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.


Οι ερευνητές κατόρθωσαν να επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου χορηγώντας στατίνες σε πειραματόζωα (ποντίκια), τα οποία προηγουμένως είχαν πάρει ένεση με το μεταλλαγμένο γονίδιο p53.


Οι στατίνες στόχευσαν και υποβάθμισαν μόνο τα κύτταρα που είχαν το μεταλλαγμένο γονίδιο p53 και έτσι πέτυχαν την επιβράδυνση της ανάπτυξης των όγκων.


Σημειωτέον ότι οι στατίνες έχουν υπάρξει αντικείμενο παλαιότερων κλινικών μελετών για τη συμβολή τους στη θεραπεία του καρκίνου, αλλά είχαν δώσει ασαφή αποτελέσματα. Αυτό που διαπιστώθηκε από την εν λόγω έρευνα είναι ότι από τις 9000 χημικές ενώσεις που δοκιμάστηκαν, μόνο οι στατίνες επηρέασαν αποκλειστικά τα γονίδια p53 που είχαν δομικές μεταλλάξεις!


«Μόλις επιβεβαιώσαμε ότι οι στατίνες υποβάθμισαν το μεταλλαγμένο p53, έπρεπε να κατανοήσουμε και το πώς, καθώς και ποιες άλλες πρωτεΐνες εμπλέκονται στο μηχανισμό», δήλωσε ο Atul Ranjan, μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Βιολογία του Καρκίνου και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.


Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι η δράση των στατινών στη μείωση της χοληστερόλης σχετίζεται επίσης με το μεταλλαγμένο γονίδιο p53!


Ανοίγονται έτσι νέοι δρόμοι στην έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου με στατίνες ή αντίστοιχης δράσης ουσίες σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία!

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics