Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι ρευματικές παθήσεις κτυπούν πλέον όλες τις ηλικίες

14/4/2016 11:00:48 πμ
2.500.000 Έλληνες νοσούν σήμερα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 

Καμία ηλικία δεν είναι απρόσβλητη από τις ρευματικές παθήσεις παρά την λαθεμένη άποψη που έχουν αρκετοί ασθενείς. Συνολικά έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 διαφορετικές μορφές της νόσου ενώ υπολογίζεται ότι σήμερα 1 στους 4 ενήλικες  παρουσιάζει κάποια ρευματική πάθηση. Συνολικά, περίπου 2.500.000 ενήλικες Έλληνες πάσχουν από ρευματικές παθήσεις. Η συχνότητα δε αυτή αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας.


Είναι, επίσης, ευρύτατα διαδεδομένη η αντίληψη ότι τα "αρθριτικά” και τα "ρευματικά”, δηλ. οι ρευματικές παθήσεις, προσβάλλουν τις μεγάλες ηλικίες και ότι, επομένως, είναι κατΆ εξοχήν πρόβλημα των ηλικιωμένων.


Ο κόσμος πιστεύει ακόμη ότι οι ρευματικές παθήσεις είναι μάλλον ελαφρές και όχι σοβαρές παθήσεις. Έχει διαπιστωθεί όμως ότι, σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, είναι το πιο συχνό χρόνιο πρόβλημα υγείας και το πρώτο αίτιο μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας, επισήμανε  ο Αντιδήμαρχος Υγείας & Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Ελληνικού  και Αργυρούπολης ρευματολόγος  Κωνσταντίνος Μηνόπουλος.


Ο Δήμος, στο πλαίσιο των εκτεταμένων προγραμμάτων που εφαρμόζει για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού της πόλης, διοργανώνει την Κυριακή 17 Απριλίου στο Πολιτιστικό - Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» ώρα 11.00 π.μ. ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις Ρευματικές Παθήσεις.


Η έγκυρη ενημέρωση από αξιόλογους επιστήμονες και η ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού σε θέματα υγείας και πρόληψης, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, γεγονός που αποδεικνύεται έμπρακτα μέσα από τις διεξαγόμενες δράσεις και τα ποίκιλλα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας που εφαρμόζει, τόνισε ο κ. Μηνόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, η ενημερωτική εκδήλωση για τις ρευματικές παθήσεις θα δώσει την ευκαιρία σε όλους να ενημερωθούν σωστά και να συνομιλήσουν με ιατρούς ρευματολόγους ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι συνοδεύεται από σειρά δωρεάν εξετάσεων για το σύνολο των παρευρισκομένων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, κατά την διάρκεια της εβδομάδας που ακολουθεί, 18 έως 22 Απριλίου στο Ιατρείο του Α΄ Κ.Α.Π.Η. Αργυρούπολης.


Θεραπευτική προσέγγιση για τα ρευματικά νοσήματα


Εκτός από τις κλασσικές θεραπείες, σήμερα υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες βιολογικές θεραπείες για τους ασθενείς που δεν θα ανταποκριθούν στις πρώτες.

Έτσι με την εφαρμογή του κατάλληλου για κάθε ασθενή θεραπευτικού προγράμματος, σήμερα είναι εφικτή η επίτευξη των στόχων της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ρευματικών νοσημάτων. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν:


  •  ύφεση, δηλαδή σταμάτημα της νόσου
  •  ανακούφιση από τον πόνο
  •  έλεγχο των συμπτωμάτων
  •  αναστολή της εξέλιξης της νόσου
  •  πρόληψη της αναπηρίας
  •  βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ασθενών


Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω σωστή ενημέρωση και κατεύθυνση του πάσχοντα στο ρευματολόγο για έγκαιρη διάγνωση και πρώιμη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς
Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας της EURORDIS






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics