Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι πρώτες αντιδράσεις στην περικοπή των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.

20/5/2010
Προχειρότητα και κοινωνικές συνέπειες επισημαίνουν οι υγειονομικοί φορείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Σε κεντρικό άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα» (20/5/2010) περιγράφεται η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την απόφαση της Κυβέρνησης για τη μη αποζημίωση των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. από τα ασφαλιστικά ταμεία (έναρξη ισχύος της απόφασης από σήμερα Πέμπτη 20/5/2010..), ενώ παρατίθενται οι απόψεις του προέδρου του Φ.Σ.Α., Κ. Λουράντου και του ΓΓ του Ι.Σ.Α, Γ. Ελευθερίου:

 

 

«Το Βήμα, 20/5/2010

 

Κόβουν 253 «καθημερινά» φάρμακα

 

Ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν από σήμερα ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι προκειμένου να προμηθευτούν “καθημερινά” φάρμακα, δηλαδή αναλγητικά, αντιπυρετικά, σιρόπια και αλοιφές. Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην περικοπή τουλάχιστον 253 φαρμάκων και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων προκειμένου να εξοικονομήσει 300 εκατ. ευρώ, που φαίνεται ότι κατέβαλαν το 2009 τα ασφαλιστικά ταμεία για την κάλυψή τους. Πρόκειται για γνωστά φάρμακα όπως η Ασπιρίνη, το Depon, το Ρanadol, το Salospir, το Αpotel, το σιρόπι Βisolvon, το αντιισταμινικό Fenistil, το Lonarid, τα αντιόξινα (χορηγούνται σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος) Μaalox και Simeco κ.ά. Στο εξής θα πρέπει οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι να αγοράζουν το φάρμακο ακόμη και αν έχουν συνταγή γιατρού.

 

Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα καλύπτουν δαπάνες που αφορούν φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, επισημαίνεται σε επιστολή της γενικής γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρίας Αθηνάς Δρέττα προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα:

 

Σας κάνουμε γνωστό ότι τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που φέρουν ταινία γνησιότητας καφέ χρώματος, ως ανήκοντα στην κατηγορία των φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή (ΜΥΣΥΦΑ), σύμφωνα με την αριθμ. 0-502/10η/17.6.08 απόφαση ΔΣ ΕΟΦ και την αρ. 46986/14.7.08 εγκύκλιο του ίδιου οργανισμού, από 20.5.2010 δεν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Κατόπιν τούτου, συνταγές στις οποίες περιέχονται φάρμακα της ανωτέρω κατηγορίας δεν θα εξοφλούνται στους φαρμακοποιούς από τους φορείς σας”.

Μολονότι η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων ισχύει από σήμερα, εν τούτοις ο κατάλογος με τις ονομασίες των σκευασμάτων δεν είναι διαθέσιμος αφού βρίσκεται... καθ΄ οδόν προς το υπουργείο Υγείας για έγκριση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατάλογος θα βασίζεται σε έναν παλαιότερο ο οποίος συντάχθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) το 2006 και επικαιροποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.

 

“Πώς να το πεις σε έναν συνταξιούχο των 700 ευρώ;”

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση των φαρμακοποιών. “Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να συνταγογραφηθεί έστω ένα σκεύασμα μιας κατηγορίας φαρμάκων. Ως παράδειγμα αναφέρω όσα περιέχουν παρακεταμόλη και λείπουν από τον σχετικό παλαιό κατάλογο του Ε.Ο.Φ.” τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντος. Επίσης προβλέπει ότι, ελλείψει καταλόγου, οι φαρμακοποιοί θα έλθουν σε αντιπαράθεση με συνταξιούχους και ασφαλισμένους. “Ο γιατρός δεν γνωρίζει το χρώμα του κουπονιού κάθε φαρμάκου. Έτσι θα γράφει το σκεύασμα το οποίο στη συνέχεια θα απαιτεί ο ασθενής από τον φαρμακοποιό” αναφέρει. “Πώς είναι δυνατόν”, συνεχίζει, “μέσα σε μία ημέρα να ενημερωθούν 12.000 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, όλοι οι συνταγογράφοντες ιατροί των ασφαλιστικών ταμείων και τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία όταν νόμος που υπάρχει από τις 11.5.2010 δεν έχει γνωστοποιηθεί σε κανέναν”.

Την άποψη ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα διά μέσου των ασφαλιστικών ταμείων τους εκφράζει ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γ. Ελευθερίου . “Οι έλληνες ασθενείς πρέπει να μπορούν να προμηθεύονται όλα τα φάρμακα με το Ταμείο τους, ακόμη και τα μη συνταγογραφούμενα, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία τους. Κάθε προσπάθεια περικοπής αυτών των δαπανών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών ο οποίος έχει ήδη πληγεί σοβαρά” δηλώνει. Ο κ. Ελευθερίου αναφέρει ότι όλα τα φάρμακα είναι απαραίτητα. “Είναι πολύ σοβαρό να κόβεται σκεύασμα από κάποιον που πάσχει, για παράδειγμα, από φλεβική ανεπάρκεια και οίδημα κάτω άκρων. Δεν είναι λίγοι οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Πώς να πεις λοιπόν σε έναν συνταξιούχο των 700 ευρώ να πληρώσει τώρα, πέραν των άλλων, και τα φάρμακά του;”».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ






Σχετικά άρθρα

Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ
ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο αριθμός των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών
Παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα η πυκνότητά τους
ΠΦΣ: Η περίοδος υποβολής τιμολογίων για τη δράση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι 27-31/12
Καλεί τα προγράμματα φαρμακείου να έχουν διαθέσιμα τα πρότυπα τιμολόγια της ΗΔΙΚΑ