Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Υγείας

31/8/2015 10:44:16 πμ
Στόχος η στήριξη ενός συστήματος Υγείας το οποίο θα έχει τις προϋποθέσεις να σταθεί στα πόδια του τα επόμενα χρόνια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Τις πρώτες αδρές γραμμές της πολιτικής που μπορεί να ακολουθήσει το σύντομο διάστημα της θητείας του περιέγραψε ο κ. Αθανάσιος Δημόπουλος κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου από τον κ. Κουρουμπλή.

Η εφαρμογή των προϋποθέσεων που έχει αναλάβει η Βουλή σε πρόσφατες ψηφοφορίες αλλά και η απορρόφηση των προβλεπόμενων κονδυλίων του ΕΣΠΑ που είναι σε εξέλιξη αποτελούν τις βασικές γραμμές, πάνω στις οποίες θα κινηθεί η πολιτική του υπηρεσιακού Υπουργού Υγείας κ. Αθανάσιου Δημόπουλου, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις που ακολούθησαν την τελετή παράδοσης - παραλαβής.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε με το νέο υπηρεσιακό Υπουργό να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό του παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, του απερχόμενου Υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, του απερχόμενου αναπληρωτή Υπουργού κ. Ανδρέα Ξανθού, του Γενικού Γραμματέα κ. Σπύρου Κοκκινάκη και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου.


Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Αθανάσιος Δημόπουλος, ανέφερε ότι:

«Η Πρωθυπουργός κ. Θάνου, μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στη μεταβατική υπηρεσιακή κυβέρνηση και να μου αναθέσει ένα πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα ευαίσθητο υπουργείο, το υπουργείο Υγείας. Από το χαρακτήρα της, η μεταβατική αυτή υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει ως κύριο σκοπό τη διεξαγωγή των εκλογών με τον αποτελεσματικότερο τρόπο και τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν. Στο πλαίσιο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ανδρέα Ξανθό για την πολύ αναλυτική ενημέρωση και για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει στο υπουργείο όλη αυτήν τη χρονική περίοδο.
Θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε σε άξονες που μας καθόρισε η Πρωθυπουργός. Η πολιτική της Υγείας πρέπει να είναι διαχρονική, πρέπει στο μέλλον να προχωρήσουμε σε μια στρατηγική η οποία δεν θα μεταβάλλεται πολύ εύκολα. Στόχος όλων μας που εμπλεκόμαστε σε αυτές τις διαδικασίες πρέπει να είναι ο άνθρωπος, ο άρρωστος συνάνθρωπος και η ανακούφισή του και η στήριξη ενός συστήματος Υγείας το οποίο θα έχει τις προϋποθέσεις να σταθεί στα πόδια του τα επόμενα χρόνια. Και πάλι να ευχαριστήσω του κ.κ. Υπουργούς για την ενημέρωση και τη θερμή υποδοχή».


Από την πλευρά του ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής σημείωσε:
«Αποχωρώ από το υπουργείο Υγείας εκδηλώνοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπο του Πρύτανη και νέου υπουργού κ. Δημόπουλου, με τον οποίον όλους αυτούς τους 7 μήνες, στο πλαίσιο των κοινών αρμοδιοτήτων που συνδέουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ιατρική Σχολή και το υπουργείο καλλιεργήθηκε ένα κλίμα ειλικρινούς και απόλυτης εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας. Είμαι βέβαιος ότι οι εξελίξεις που θα διαμορφωθούν το επόμενο 20ήμερο, θα δικαιώσουν αυτή την πρώτη προσπάθεια. Προσπάθεια η οποία αφορά ένα δημόσιο σύστημα Υγείας προσβάσιμο από όλους χωρίς διακρίσεις, με οργανωμένη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο επίκεντρο της οποίας θα είναι η στρατηγική που έχει να κάνει με την πρόληψη, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο σύστημα υγείας που θα εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας του λαού μας.
Υποχρέωση μιας συντεταγμένης και σύγχρονης πολιτείας είναι να έχει ως προτεραιότητά της τον τομέα της Υγείας. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος ο οποίος με διαδέχεται έχει πλήρη γνώση των αναγκών αυτού του χώρου, γνώση και επιστημονική αλλά και εμπειριών. Μπορώ να πω ότι αυτή η προσπάθεια αφήνεται σε πολύ καλά και δυνατά χέρια».


Επίσης ο απερχόμενος αναπληρωτής Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός ανέφερε:

«Η αντικατάσταση της πολιτικής ηγεσίας γίνεται με μια επιλογή που έχει πολύ μεγάλη θεσμική αξιοπιστία. Υπό αυτή την έννοια είμαστε σίγουροι ότι στο ενδιάμεσο αυτό μεταβατικό διάστημα, η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του συστήματος και οι χειρισμοί που θα γίνουν θα είναι οι ενδεδειγμένοι.
Αυτούς τους 7 μήνες η πολιτική μας στο χώρο της υγείας κινήθηκε σε τρεις άξονες. Ο πρώτος ήταν η ανακούφιση των πολιτών και η βελτίωση της καθημερινής επιβάρυνσης των πολιτών στα θέματα της υγείας, ο δεύτερος ήταν η διασφάλιση της επιβίωσης των δημόσιων δομών και ο τρίτος η αναδιοργάνωση και η θεσμική ανασυγκρότηση του συστήματος. Έγιναν προσπάθειες και στα τρία επίπεδα, προφανώς όμως λόγω του περιορισμένου χρόνου αλλά κυρίως λόγω των κεντρικών εκκρεμοτήτων της χώρας με τη διαπραγμάτευση δεν είχαμε το περιθώριο σε αυτό το διάστημα να προχωρήσουμε όλο το σχεδιασμό του υπουργείου και να υπάρξουν οι κρίσιμες αλλαγές και βελτιώσεις που έχει ανάγκη το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που αυξάνονται






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών