Ομιλία με θέμα «Μακροοικονομικές εξελίξεις και η συμβολή
των επενδύσεων, της έρευνας και της καινοτομίας του φαρμακευτικού κλάδου στο
νέο αναπτυξιακό πρότυπο», πραγματοποίησε ο Διοικητής της Τράπεζας της
Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας σε δείπνο εργασίας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος
Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.
Ο κ. Στουρνάρας ξεκίνησε την ομιλία του με τις πρόσφατες εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για να συνεχίσει με τις προτάσεις του για την ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζει ο φαρμακευτικός κλάδος στην πορεία μετάβασής της σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.
Τα κυριότερα σημεία αυτής της ομιλίας είναι τα
παρακάτω:
Από την πλευρά της ζήτησης, δηλαδή των δαπανών υγείας και φαρμάκου:
· Η φαρμακευτική δαπάνη, μαζί με τα άλλα ιατρικά προϊόντα, υπέστησαν τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τις υπόλοιπες δαπάνες υγείας την περίοδο 2009-2014.
· Από το 2012 και έπειτα, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την κάλυψη των αναγκών των ασθενών από το κράτος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη μετατόπιση κάλυψης των αναγκών στον ιδιωτικό τομέα.
· Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, λόγω της προόδου της ιατρικής επιστήμης, αλλά και η ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών αγωγών, ερμηνεύουν σε μεγάλο βαθμό τη μακροχρόνια τάση ανάπτυξης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Από την πλευρά της προσφοράς, δηλαδή της παραγωγής και διάθεσης των φαρμάκων:
· Ο κλάδος φαρμάκων στην Ελλάδα αποτέλεσε τη δεκαετία του 2000 έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της εγχώριας μεταποίησης.
· Αν και η οικονομική κρίση ανέκοψε τη δυναμική πορεία του κλάδου, οι απώλειες ήταν περιορισμένες σε σχέση με το σύνολο της μεταποίησης.
· Σε μία χώρα, που παρουσιάζει γενικώς υστερήσεις σε θέματα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, ο τομέας του φαρμάκου αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης στο χώρο αυτό.
· Στόχος είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών και σε βασικό προορισμό ιατρικών συνεδρίων και ιατρικού τουρισμού.
·
Η θεσμοθέτηση ενός
απλούστερου και λειτουργικότερου πλαισίου διασύνδεσης της ελληνικής
φαρμακευτικής βιομηχανίας με ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως και η δημιουργία των
προϋποθέσεων για την από κοινού με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα
διεκδίκηση ερευνητικών πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να απελευθερώσει
περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου.