Την προσοχή των γονιών για τις λοιμώξεις του χειμώνα, οι οποίες μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες για την υγεία, ακόμη και για τη ζωή των παιδιών, εφιστούν οι παιδίατροι. Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται από όλους τους επαγγελματίες Υγείας ότι η διάρκεια των ιώσεων δεν ξεπερνά συνήθως τις πέντε ημέρες. Αν η ίωση επιμείνει, τότε είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει επιλοίμωξη στο παιδί και πιθανώς κάποιο απόστημα, μια ταχύτατα εξελισσόμενη κατάσταση με δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές.
Τα πιο συχνά συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι το νήπιο ή το παιδί πάσχει από κάποια ίωση είναι τα ακόλουθα.
Πυρετός
Αν και είναι ένα σύμπτωμα που προκαλεί ανησυχία σε όλους τους γονείς, στην πραγματικότητα είναι ένα «καλό» σημάδι. Αποτελεί ένδειξη ότι ο οργανισμός του παιδιού έχει κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσει κάποιον ιό ή μικρόβιο που τον απειλεί. Αν ο πυρετός είναι χαμηλότερος από 38°C και δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα (εμετός, διάρροια ή έντονη κακοδιαθεσία), δεν χρειάζονται φάρμακα. Εάν όμως επιμείνει για περισσότερο από 48 ώρες ή αν το μωρό είναι μικρότερο από τριών ετών, τότε θα πρέπει να ζητηθεί άμεσα η συμβουλή του παιδιάτρου.
Η σωστή αντιμετώπιση: Σε πυρετό πάνω από 38°C, χορηγούμε παρακεταμόλη (0,5cc για κάθε κιλό βάρους ανά εξάωρο) ή ιβουπροφένη (0,25cc για κάθε κιλό βάρους μετά την ηλικία των τριών μηνών).
Συνάχι
Ένα μωρό με μπουκωμένη μυτούλα είναι μια συχνή εικόνα το χειμώνα και πρόκειται για το βασικό σύμπτωμα της ρινίτιδας. Συνήθως, όταν πρωτοεμφανίζονται οι ρινικές εκκρίσεις είναι διάφανες και σταδιακά γίνονται κίτρινο-πράσινες.
Η σωστή αντιμετώπιση: Η πρώτη κίνηση είναι να βοηθήσουμε το μωρό να αναπνεύσει καλύτερα. Οι γονείς πρέπει να ξεπλένουν συχνά τη μυτούλα του με διάλυμα φυσιολογικού ορού ή να χρησιμοποιούν τις ειδικές συσκευές αναρρόφησης των εκκρίσεων. Αν το συνάχι συνοδεύεται από πυρετό, χρειάζεται η συμβουλή του παιδιάτρου.
Βήχας
Συνήθως είναι το πρώτο στάδιο κάποιας λοίμωξης του αναπνευστικού. Στην αρχή κάνει την εμφάνισή του ως ξηρός βήχας και γρήγορα γίνεται παραγωγικός. Συχνά συνοδεύεται από ελαφρύ πυρετό.
Η σωστή αντιμετώπιση: Καλό θα είναι οι γονείς να ενυδατώνουν το παιδί με ζεστά και όχι καυτά ροφήματα, ενώ η χορήγηση βρογχοδιασταλτικού σπρέι ή σιροπιού θα πρέπει να συνοδεύεται από ιατρική συνταγή. Επίσης θα πρέπει να γίνονται συχνές πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό. Εάν το μωρό είναι μικρότερο από τριών μηνών και παρουσιάσει αναπνευστική δυσχέρεια, θα πρέπει άμεσα να το δει γιατρός ή και να νοσηλευτεί. Ωστόσο η βρογχιολίτιδα, η πιο συχνή λοίμωξη σε αυτές τις ηλικίες, είναι ήπιας μορφής στο 90% των περιπτώσεων.
Πόνος στο λαιμό
Αν συνυπάρχουν δυσκολία στην κατάποση και μέτριος πυρετός, πρόκειται μάλλον για φαρυγγίτιδα, μια ιογενή λοίμωξη του λαιμού. Αν ο πυρετός είναι υψηλός, τότε μάλλον πρόκειται για αμυγδαλίτιδα, δηλαδή βακτηριακή λοίμωξη του λαιμού. Σχεδόν όλα τα παιδιά εμφανίζουν πολλές φορές φαρυγγίτιδα στη ζωή τους και λιγότερες αμυγδαλίτιδα.
Η σωστή αντιμετώπιση: Αν πρόκειται για ιογενή αμυγδαλίτιδα ή φαρυγγίτιδα, θα περάσει όταν κάνει τον κύκλο της, μετά από 3-5 ημέρες. Οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν το παιδί να αισθανθεί καλύτερα, περιορίζοντας τα συμπτώματα με αντιπυρετικά, αρκετά υγρά, ελαφρύ φαγητό και χλιαρά μπάνια, για να παραμένει χαμηλά ο πυρετός. Αν όμως οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη (μικροβιακή), θα πρέπει να χορηγηθεί αντιβιοτικό.
Πόνος στο αυτί
Το πιθανότερο είναι το παιδί να ουρλιάζει και να τραβάει ή να χτυπάει με το χεράκι του το πονεμένο αυτί. Η διάγνωση είναι ωτίτιδα, η οποία συνήθως αποτελεί επιπλοκή κάποιας ρινοφαρυγγίτιδας.