Στο στραγγαλισμό της καινοτομίας στο φάρμακο φαίνεται να οδηγούν οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, για άλλη μια φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο τομέας της Υγείας και ο κλάδος του φαρμάκου συγκεκριμένα βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης στην προσπάθεια ανεύρεσης πόρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014.
Καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι για να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, στο νέο νομοσχέδιο για την Υγεία εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν μεταβολές στους όρους του rebate στα καινοτόμα φάρμακα, κυρίως, ακόμα και σε αυτά που χορηγούνται αποκλειστικά για νοσοκομειακή χρήση (bluebox). Επιπλέον, την ίδια ώρα, το υπουργείο φαίνεται να δέχεται πιέσεις για αύξηση της τιμής των γενοσήμων και αυτό την ώρα που προτάσσει τη συμβολή των generics στη χαλιναγώγηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Οι επιλογές αυτές, εφόσον τελικά ισχύσουν, τότε δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο για τον κλάδο. Αναμένεται να δώσουν θανατηφόρο κτύπημα στην προσπάθεια για εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών. Στελέχη του χώρου τονίζουν ότι αυτές οι πολιτικές οδηγούν σε συρρίκνωση της καινοτομίας αλλά και επιβάρυνση του επιπέδου υγείας και εν τέλει του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.
Είναι προφανές ότι υπό την πίεση των δανειστών για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το οποίο η τρόικα προσδιορίζει πολύ πιο πάνω από τα 500 εκατομμύρια που εκτιμά η ελληνική πλευρά, ο χώρος της υγείας και πάλι μπαίνει στο στόχαστρο. Ωστόσο, η επιλογή να πληγεί η καινοτομία δεν φέρνει οφέλη. ?λλωστε, αν δεν παρέχεται στους ασθενείς η πιο σύγχρονη ενδεδειγμένη θεραπεία, είναι αυτονόητο ότι η ανάγκη και η συχνότητα νοσηλείας θα ενταθούν, ενώ η διάρκεια θα παραταθεί. Αν αναλογιστεί κανείς και τις επιπτώσεις στην παραγωγικότητα (άδειες ασθενείας, μειωμένη ικανότητα συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό κ.ά.), αντιλαμβάνεται το μέγεθος του ζητήματος και τα προσκόμματα ανάπτυξης που ανακύπτουν.
Πηγή: reporter.gr