Σε δήλωσή της η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) καλεί τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ένα ισχυρό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για τη φαρμακευτική πρακτική το οποίο πρέπει να τηρείται αυστηρά, ώστε να διασφαλιστεί το υψηλό επίπεδο φροντίδας προς όφελος της κοινωνίας και των συστημάτων υγείας.
«Για να επιτύχουμε ένα πλήρως προσωποκεντρικό μοντέλο φαρμακευτικής πρακτικής, με επίκεντρο τις υπηρεσίες υγείας, είναι σημαντικό να ορίσουμε τα φαρμακεία ως δομές υγείας και τους φαρμακοποιούς ως παρόχους υγείας. Είναι εξίσου σημαντικό να καθοριστούν μηχανισμοί χρηματοδότησης ώστε αυτές οι υπηρεσίες να παρέχονται ισότιμα και να είναι βιώσιμες. Σε πολλά μέρη του κόσμου, κανονισμοί και διατάξεις για τη φαρμακευτική πρακτική υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται με συνέπεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα με το νομοθετικό πλαίσιο, η Ομοσπονδία καλεί για ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα στο χώρο που θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς, οι οποίες οδηγούν τους φαρμακοποιούς να ασχολούνται περισσότερο με την επιχείρηση φαρμακείο και όχι με την παροχή υπηρεσιών. Ανάμεσα σε αυτές η FIP περιλαμβάνει τον σκληρό ανταγωνισμό, τα διαδικτυακά φαρμακεία, τις εκπτώσεις στις τιμές των φαρμάκων, τη χορήγηση φαρμάκων από γιατρούς, τη διαφθορά και γενικά τις ανήθικες πρακτικές.
Στο πλαίσιο αυτό συνιστά τη ρύθμιση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, με διατάξεις που να αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό, την αποδοτικότητα, το πεδίο της πρακτικής. Επίσης καλεί τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν το μοντέλο του κοινοτικού φαρμακείου ώστε να παρέχει ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να διασφαλίσουν το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσης. Επιπλέον προτείνει την προώθηση του αλφαβητισμού της υγείας στο κοινό, την ενθάρρυνση της συνεργασίας των φορέων ΠΦΥ και της εκπαίδευσης στα ψηφιακά εργαλεία και την εναρμόνιση των υπηρεσιών φαρμακείου ανά τον κόσμο.