Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Οι κοινωνικές δαπάνες της Ελλάδας από το London School of Economics

13/7/2017 10:09:08 πμ
Η Ελλάδα ξοδεύει 5% του ΑΕΠ στην Υγεία, ενώ άλλες χώρες 7-9%
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έκθεση του London School of Economics (LSE) με τίτλο «Κοινωνικές Δαπάνες στην Ελλάδα: Υπάρχει περιθώριο δίκαιης ανακατανομής» παρουσίασε ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Υγείας του LSE, κ. Πάνος Καναβός, στο Free Thinking Zone. Τη συζήτηση που ακολούθησε πλαισίωσαν οι τομεάρχες Υγείας Σάκης Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΔΗΜ. ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ), ο αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας Ιάσων Φωτήλας (Ν.Δ.) και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για θέματα Υγείας Γιώργος Μαυρωτάς (ΠΟΤΑΜΙ).


Η «Έκθεση» συγκρίνει τις κοινωνικές δαπάνες της Ελλάδας ('Αμυνα, Παιδεία, Έρευνα, Υγεία, Μεταφορές, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ά.) με εκείνες χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου και παρουσιάζει τον τρόπο τον οποίο επιλέγει να κατανείμει κάθε χώρα τους κοινωνικούς της πόρους.


Ο κ. Καναβός τόνισε ότι φαίνεται να είναι τέτοιες οι εξελίξεις της επόμενης δεκαετίας, που σε τομείς-κλειδιά άσκησης κοινωνικής πολιτικής -όπως είναι η Υγεία- απαιτείται να επιτευχθεί από σήμερα μία, έστω ελάχιστη συναίνεση, σε βασικά ζητήματα και να οικοδομηθεί μια σταθερή πολιτική, εφόσον η χώρα αποφασίσει πως θα κατανείμει με περισσότερο ορθολογισμό και συνοχή τους πόρους που διαθέτει. «Στην περίπτωση της Υγείας», τόνισε, «η Ελλάδα ξοδεύει κοντά στο 5% του ΑΕΠ, ενώ οι άλλες χώρες 7-9%, ενώ οι ανάγκες για επένδυση στην Υγεία θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν την επόμενη δεκαετία και ενώ ο πληθυσμός της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, συνεχίζει να γερνάει... Πρέπει να δούμε πως θα καλύψουμε αυτό το κενό».


Μεγάλο μέρος της Έκθεσης καταλαμβάνει το πεδίο της Κοινωνικής Ασφάλισης (Συντάξεις, Πρόνοια, Κοινωνικά Επιδόματα). Στο πεδίο αυτό βλέπουμε πως η Ελλάδα καταβάλλει αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό συντάξεων (περίπου 15% του ΑΕΠ), χωρίς να επενδύει σε επιπλέον κοινωνικό κράτος, όπως είναι τα κοινωνικά, οικογενειακά επιδόματα. Αντίθετα, για παράδειγμα η Δανία, διαθέτει ένα ποσοστό περίπου 25% του ΑΕΠ για Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά με το μείγμα συντάξεων-πρόνοιας-επιδομάτων να είναι πολύ διαφορετικό από αυτό της Ελλάδας. Εντυπωσιακό ήταν το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία αποτελεί την τελευταία χώρα σε επενδύσεις κοινωνικής στέγασης, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες επενδύουν έως και 2% του ΑΕΠ τους.


Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, οι τοποθετήσεις των οποίων στον επίμαχο τομέα της Υγείας, συνέκλιναν σε 4 βασικούς πυλώνες δράσης, δημιουργώντας ένα βασικό πυρήνα συναίνεσης, παρά τις επιμέρους διαφορές που καταγράφηκαν.

Πιο συγκεκριμένα οι 4 εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν στα εξής:

  • Ανάγκη δόμησης μιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ικανής να ανακόψει τη σημερινή κατάσταση με την υπερφόρτωση της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Προώθηση των Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα, μέσω της απελευθέρωσης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και της άρσης γραφειοκρατικών εμποδίων. Το πεδίο αυτό μπορεί να αποφέρει περίπου 250 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση στο σύστημα Υγείας.
  • Η κλειστή φαρμακευτική δαπάνη των 1.945 δισ. ευρώ δεν είναι πλέον αρκετή για την κάλυψη του πληθυσμού της χώρας και πρέπει να αναζητηθούν οι τρόποι –σε συνεννόηση με την Τρόικα– ώστε αυτή να ανέβει στα 2,3 δισ. ευρώ περίπου, που είναι το θεμιτό για την Ελλάδα.
  • Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες από τα Νοσοκομεία της χώρας πρέπει να βελτιωθεί.

 Από αριστερά: Π. Καναβός, Π. Τσαπανίδου, δημοσιογράφος, Σ. Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Ι. Φωτήλας (Ν.Δ.), Ε. Χριστοφιλοπούλου (ΔΗ.ΣΥ.), Γ. Μαυρωτάς (ΠΟΤΑΜΙ). Διακρίνεται και ο Πασχάλης Αποστολίδης, πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Η «Σειρά Διαλόγων για την Υγεία – Κοινωνία – Καινοτομία – Βιώσιμη Ανάπτυξη» (Health Policy Series for HealthSocietyInnovationSustainable Development) αποτελεί τη σύσταση και διαχείριση ενός θεσμού διαλόγων και διεύρυνσης σχέσεων, μια δημιουργία συμμαχιών και ανάπτυξης θέσεων και επιχειρηματολογίας, μιας σειράς ανοικτών συζητήσεων, με ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και εν γένει προσωπικότητες. Σκοπός είναι να πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, για θέματα που απασχολούν και φέρνουν σε επαφή με πολιτικούς και influencers. Η πρωτοβουλία θα πραγματοποιείται στο Free Thinking Zone.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα δημιουργεί ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, σύμφωνα με τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού






Σχετικά άρθρα

Σταματά η διαφήμιση φαρμάκων απευθείας στους καταναλωτές στις ΗΠΑ;
Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του
Α. Γεωργιάδης: Σε πλήρως λειτουργική χρήση ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς από τον Ιανουάριο του ’26
Μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2024
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Εντός του 2025 η ένταξη των CGM στο Σύστημα Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με διαβήτη τύπου 2