Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι κλινικές δοκιμές στη νέα εποχή

2/8/2024 1:20:57 πμ
Διήμερη συνάντηση εργασίας του Παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με βάση την επιτυχημένη, προηγούμενη συνεργασία μεταξύ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer για την αξιοποίηση της ψηφιακής υγείας και της τεχνητής νοημοσύνης στη φροντίδα υγείας, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ένα νέο workshop για το ρόλο και την καλύτερη αξιοποίηση της Ψηφιακής Τεχνολογίας στις Κλινικές Μελέτες προς όφελος των ασθενών. Στο workshop συμμετείχαν από την πλευρά των ασθενών η ηγεσία και μέλη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, ενώ από την Pfizer συμμετείχαν επιστήμονες από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, το νεοσύστατο παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης, το παγκόσμιο τμήμα Ασφάλειας Φαρμάκων αλλά και το βιοφαρμακευτικό τμήμα.


Οι κυριότερες προκλήσεις/ευκαιρίες που υπογράμμισαν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια μιας κλινικής δοκιμής είναι: η ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή των ασθενών στα αρχικά στάδια σχεδιασμού των κλινικών δοκιμών, τα εμπόδια στην πρόσβαση, την ένταξη και τη διατήρηση των ασθενών στις κλινικές μελέτες, η ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση και πιο πρακτικές και κατανοητές πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε κλινική δοκιμή, η επιτακτική ανάγκη για μια κατανοητή, συνοπτική και σαφή διαδικασία συναίνεσης. Τα ευρήματα, οι προτάσεις και τα συμπεράσματα αυτής της πρωτοβουλίας αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα καινοτόμα έργα, καθώς και να καθοδηγήσουν τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς προς την αναβάθμιση καλών κλινικών πρακτικών με επίκεντρο τους ασθενείς με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.


Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας στις κλινικές μελέτες αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου, καθώς οι κλινικές μελέτες έχουν καθοριστική συμβολή στην αντιμετώπιση ανεκπλήρωτων αναγκών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους». Σε αυτήν την προσπάθεια, συμπλήρωσε, ο ρόλος των ίδιων των ασθενών είναι κομβικός, ενώ καταλυτική είναι και η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στον μετασχηματισμό και το ασθενοκεντρικό μοντέλο των κλινικών μελετών.


O Nico Gariboldi, VP, Επικεφαλής της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη και η σύγχρονη τεχνολογία έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τις κλινικές δοκιμές, βελτιώνοντας σημαντικά την εμπειρία και τα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Η ανθρωποκεντρικότητα βρίσκεται στον πυρήνα κάθε δραστηριότητάς μας. Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για μια ακόμη συνάντηση συνεργασίας που σκοπό έχει να αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και να οδηγήσει σε βελτιωμένες κλινικές πρακτικές με τη χρήση της τεχνολογίας».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

4 μελέτες που έδωσε ο ΣΦΕΕ καταδεικνύουν πώς διαμορφώνεται αυτή η αγορά και τις προκλήσεις που χρειάζονται διαχείριση
Στόχος να αναδειχθεί ο αναπτυξιακός ρόλος του κλάδου






Σχετικά άρθρα

EMA: Ξεκινά επανεξέταση του φαρμάκου με βοξελοτόρη
Χορηγείται σε ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία
ΕΜΑ & ΕΟΦ: Συνιστάται η ανάκληση του φαρμάκου με ομπετιχολικό οξύ
Νέα μελέτη δεν επιβεβαίωσε το κλινικό του όφελος
Ευρ. Επιτροπή: Ο υδράργυρος καταργείται οριστικά στην ΕΕ
Για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος