Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο από την εμφάνιση κήλης

27/4/2018 12:18:56 μμ
Η επιπλοκή είναι πιο συχνή και η αποκατάσταση πιο επισφαλής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών αντιμετωπίζουν οι καπνιστές που υποβάλλονται σε επιλεκτική αποκατάσταση κήλης, συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ηλεκτρονική έκδοση της American Journal of Surgery. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους συμβαδίζουν με εκείνα μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και αφορούν επεμβάσεις υψηλότερου κινδύνου. Όπως προειδοποιούν, ακόμα και οι λιγότερο επικίνδυνες χειρουργικές επεμβάσεις δεν απαλλάσσουν από τους κινδύνους που σχετίζονται με την επιβλαβή συνήθεια.

«Οι κήλες δημιουργούνται εξαιτίας της ενδοκοιλιακής πίεσης, η οποία προκαλείται συνηθέστερα όταν ο άνθρωπος σηκώνεται από την καθιστή στην όρθια θέση, όταν βήχει, όταν ουρεί ή όταν αφοδεύει, ιδιαίτερα σε βαθύ κάθισμα, ή όταν υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Οι μακροχρόνιοι καπνιστές συχνά αναπτύσσουν χρόνιο βήχα, οπότε και κήλες σε υψηλότερο ποσοστό από τους μη καπνιστές. Μάλιστα, αυτή η ομάδα έχει 4πλάσιες πιθανότητες να εμφανίσει μετεγχειρητική κήλη. Η κύρια υπεύθυνη γι? αυτό είναι η νικοτίνη, η οποία μειώνει το ρυθμό σχηματισμού κολλαγόνου και αποδυναμώνει το κοιλιακό τοίχωμα», εξηγεί ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.


Δεδομένου ότι στις επεμβάσεις χαμηλού κινδύνου οι χειρουργοί δεν επιμένουν για τη διακοπή του καπνίσματος προ του χειρουργείου, οι ερευνητές, θέλοντας να κατανοήσουν καλύτερα κατά πόσο επηρεάζει το κάπνισμα τα ποσοστά επιπλοκών, εξέτασαν στοιχεία 220.629 ασθενών από τη βάση δεδομένων NSQIP (National Surgical Quality Improvement Project) του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών. Οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε διάφορα είδη επιλεκτικής αποκατάστασης κήλης από το 2011 έως το 2014. Το 18% αυτών είχε δηλώσει ότι είχε κάνει χρήση καπνού το χρόνο που προηγήθηκε της επέμβασης. Ο μέσος όρος ηλικίας των καπνιστών ήταν τα 50 έτη, ενώ αυτός των μη καπνιστών ήταν 57. Επίσης οι περισσότεροι ήταν έγχρωμοι, λιποβαρείς και κατανάλωναν δύο ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρουσιάστηκαν επιπλοκές στο 6,34% των καπνιστών και στο 4,72% των μη καπνιστών. Αφού συνυπολόγισαν παράγοντες όπως η εθνικότητα, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, οι προϋπάρχουσες συννοσηρότητες και ο τύπος της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκαν οι ασθενείς για την αποκατάσταση της κήλης, παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος για επιπλοκές ήταν μεγαλύτερος στους καπνιστές, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Μεταξύ αυτών ήταν ο θάνατος, η επιστροφή στο χειρουργείο, η επανεισαγωγή, οι επιπλοκές στο τραύμα, η λοίμωξη, η σηψαιμία / σηπτικό σοκ, επιπλοκές που αφορούσαν στους πνεύμονες (π.χ. πνευμονία) και καρδιακές επιπλοκές (π.χ. καρδιακή ανακοπή, έμφραγμα μυοκαρδίου). Μόνο οι μεταγγίσεις και οι θρομβοεμβολικές επιπλοκές ήταν λιγότερο πιθανές στους καπνιστές.


«Αν και σπάνια στους μη καπνιστές, μια λοίμωξη -που είναι η συχνότερη επιπλοκή από τις αναφερόμενες από τους ερευνητές- απειλεί όσους εξακολουθούν να καπνίζουν μέχρι την ημέρα της επέμβασης. Από τη διακοπή του καπνίσματος πριν από την επιλεκτική αποκατάσταση της κήλης υπάρχει πράγματι σημαντικό κλινικό όφελος και γι' αυτό οι χειρουργοί πρέπει να επιμένουν γι? αυτή, προκειμένου να μειωθούν ή εξαλειφθούν οι πιθανότητες εμφάνισής της. Αν και δεν υπάρχουν δεδομένα ακριβώς για το χρόνο που απαιτείται χωρίς νικοτίνη, είναι γενικά αποδεκτό ότι όσο μεγαλύτερο διάστημα έχει να καπνίσει ο ασθενής τόσο το καλύτερο», εξηγεί περαιτέρω ο Δρ. Ξιάρχος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης και με συνεδρίες για τη διακοπή του καπνίσματος
Με εγχειρίδια, webinars και άλλες πηγές πληροφόρησης






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics