Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι φαρμακοποιοί γιορτάζουν και αποδεικνύουν την αξία τους

26/9/2024 1:22:16 πμ
Με δύο επιστημονικά άρθρα και ένα συμπόσιο από τον Π.Ο.Υ. και τη FIP
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια νέα έκθεση με ρυθμιστικά ζητήματα και μοντέλα πρακτικής για το κοινοτικό φαρμακείο που αφορούν 10 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού που καθιέρωσε η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP). Πρόκειται για τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων σε χώρες όπως Σερβία, Τουρκία, Αλβανία, Γεωργία αλλά και Καζακστάν, Τατζικιστάν κ.ά.) που συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας των φαρμακείων και θα αξιοποιηθούν ως βάση για τη βελτίωση της πρακτικής και των υπηρεσιών που προσφέρουν (δείτε τη εδώ).

The Lancet: Υπάρχει άγνοια για τις δυνατότητες των φαρμακοποιών

Ο Π.Ο.Υ. και η FIP δημοσίευσαν από κοινού ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet με τίτλο: «Αναγνωρίζοντας τους ρόλους των φαρμακοποιών στην παροχή φροντίδας υγείας» (εδώ), με το οποίο στέλνουν το μήνυμα ότι αν καθυστερήσει ο μετασχηματισμός του επαγγέλματος, θα υπάρχει σημαντικό κόστος στα συστήματα υγείας, όπως αυξημένες δαπάνες, καθυστερημένες διαγνώσεις κ.ά. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο περιγράφει τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόοδο της φαρμακευτικής πρακτικής (όπως είναι η άγνοια μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυνατότητες και τις προοπτικές των φαρμακοποιών, οι νομικοί περιορισμοί, ζητήματα χρηματοδότησης) καθώς και προτάσεις για την προσπέλασή τους. Σύμφωνα με το άρθρο, η παγκόσμια έλλειψη ειδικευμένων επαγγελματιών υγείας απαιτεί την αναδιανομή των ρόλων και συνεπώς την επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι φαρμακοποιοί που πρέπει να γίνει με μεγαλύτερη ταχύτητα και καθολικά, όχι σποραδικά όπως ισχύει σήμερα.

Η φαρμακευτική φροντίδα και οι υπηρεσίες είναι βασικοί πυλώνες των συστημάτων υγείας

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν ο Π.Ο.Υ. και η FIP προς υπουργούς Υγείας και υπευθύνους χάραξης πολιτικής σε συμπόσιο που διοργάνωσαν χθες στην Κοπεγχάγη τς Δανίας, πάντα με αφορμή τη σημερινή ημέρα. Στο συμπόσιο ακούστηκαν από εκπροσώπους διαφόρων χωρών ενδιαφέρουσες απόψεις και «καλές πρακτικές», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπουργό Υγείας της Πορτογαλίας Ana Paula Martins που μίλησε για την πρόσφατη επέκταση των υπηρεσιών στα φαρμακεία της χώρας (εμβολιασμοί, point-of-care testing κ.ά.) και παραδέχτηκε ότι δεν έχουν δοθεί ακόμα τα απαραίτητα κίνητρα στον κλάδο. Ο Γ.Γ. υπουργείου Υγείας της Ισπανίας Dr Javier Padilla ανακοίνωσε ότι μια ομάδα εργασίας θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το «φαρμακείο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» και ότι θα δημιουργηθούν επιτροπές φαρμακοθεραπείας με επικεφαλής φαρμακοποιούς, ενώ αποκάλυψε ότι θα επιτραπεί στα φαρμακεία η αντικατάσταση φαρμάκων σε συνταγές, στην περίπτωση ελλείψεων.

Ο ρόλος του φαρμακοποιού σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.

Ο Π.Ο.Υ. γιορτάζει τη σημερινή ημέρα αναφέροντας ότι οι φαρμακοποιοί παίζουν κρίσιμο ρόλο στην υγεία της κοινωνίας, είναι αναπόσπαστο μέρος των συστημάτων υγείας και συχνά το πρώτο σημείο επαφής των πολιτών για συμβουλές και φροντίδα υγείας, ενώ ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών με πολλούς τρόπους όπως: δίνοντας οδηγίες χρήσης για βασικά φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, μεταδίδοντας γνώσεις και εμπειρία για τη φροντίδα και τη δημόσια υγεία, προωθώντας την πρόληψη (π.χ. μέσω των εμβολιασμών και προληπτικών ελέγχων) και τον αλφαβητισμό της υγείας, υποστηρίζοντας ενημερωτικές δράσεις και αλλαγές πολιτικής, συμμετέχοντας στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, ενισχύοντας τη φαρμακοεπαγρύπνηση, εφαρμόζοντας βιώσιμες πρακτικές και αντιμετωπίζοντας την επίδραση περιβαλλοντολογικών παραγόντων στην υγεία αλλά και υγειονομικές κρίσεις.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εκατοντάδες πολίτες ενημερώθηκαν για την καρδιαγγειακή πρόληψη
Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ασθενών 2024






Σχετικά άρθρα

ΦΣΘ: Διαθέσιμα στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης 200.000 αντιγριπικά εμβόλια
Ωστόσο, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη χορήγηση των εμβολίων Covid-19
Φαρμακαποθηκάριοι: Συνεχίζονται οι διαξιφισμοί με τους φαρμακοποιούς
Και τίθενται δύο νέα ερωτήματα στον ΠΦΣ
Φαρμακαποθηκάριοι: Κατηγορούν τον ΠΦΣ για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης
Με αφορμή τις χθεσινές καταγγελίες των φαρμακοποιών