Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Οι φαρμακευτικές εταιρείες με τα υψηλότερα έσοδα το 2023

17/4/2024 2:30:42 πμ
Και οι μεγάλες ανατροπές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τη λίστα των top 20 εταιρειών ανάλογα με τα παγκόσμια έσοδά τους συντάσσει και φέτος το Fierce Pharma. Την πρώτη θέση για το 2023 καταλαμβάνει η Johnson & Johnson, τα έσοδα της οποίας άγγιξαν τα 85,2 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 6,5%. Η εταιρεία έχει πολλές χρονιές βρεθεί στην κορυφή της συγκεκριμένης κατάταξης, αυτή η πρωτιά όμως ξεχωρίζει γιατί δεν υπολογίζονται στα συνολικά έσοδα, αυτά της Kenvue (της μονάδας καταναλωτικών προϊόντων που αποσχίστηκε εντός του 2023). Καθώς η Kenvue το 2023 έφερε 15,4 δισ. δολάρια, αν δεν είχε γίνει η απόσχιση, θα κατέγραφε ρεκόρ άνω των 100 δισ. δολαρίων σε ετήσιες πωλήσεις. 


Στη 2η θέση βρίσκεται η Roche με περίπου 65 δισ. δολάρια σε έσοδα αλλά με πτώση κατά 7% από το 2022. Σημειώνεται όμως ότι το 2023 ήταν ο πρώτος χρόνος του CEO Thomas Schinecker. Τρίτη έρχεται η Merck (γνωστή ως MSD εκτός ΗΠΑ και Καναδά) που σημείωσε 1,4% αύξηση σε σύγκριση με το 2022, φτάνοντας τα 60,1 δισ. δολάρια σε έσοδα. Σύμφωνα με τους συντάκτες του Fierce Pharma όμως, περίπου το 40% αυτών των εσόδων προέρχεται από ένα και μόνο φάρμακο, που έχει σημειώσει παγκοσμίως τις υψηλότερες πωλήσεις στην αγορά, και η εταιρεία «απειλείται» από τη λήξη της προστασίας του το 2028.

Τα αξιοσημείωτα άλματα

Η Novo Nordisk έκανε ένα τεράστιο βήμα και ανέβηκε 5 θέσεις στη λίστα (12η θέση), εξαιτίας των πρωτοφανών πωλήσεων των σκευασμάτων σεμαγλουτίδης για τον διαβήτη και την παχυσαρκία. Η εταιρεία σημείωσε την εντυπωσιακή αύξηση του 31% σε σύγκριση με το 2022 και έφτασε τα 33,7 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα, διψήφια αύξηση στα έσοδά της, κατά 20%, πέτυχε και η Eli Lilly, επίσης λόγω των GLP-1 φαρμάκων της, φτάνοντας τα 34,1 δισ. δολάρια και καταλαμβάνοντας την 11η θέση.


Η μεγαλύτερη πτώση ανήκει στην Pfizer που από την 1η «έπεσε» στην 4η θέση, μετά τη δραματική μείωση των πωλήσεών της κατά 41% σε σύγκριση με το 2022. Η μείωση αυτή οφείλεται στην πτώση της ζήτησης των προϊόντων Covid-19 (εμβόλια και χάπια), τα οποία πέρυσι είχαν σημειώσει ρεκόρ για τον κλάδο ύψους 100,3 δισ. δολαρίων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αν αφαιρεθούν τα προϊόντα Covid-19 από τα συνολικά αποτελέσματα, το κατά τΆ άλλα επιτυχημένο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σημείωσε μια αύξηση της τάξης του 7% το 2023.

Ποιοι βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις

Με μειώσεις στις πωλήσεις τους οι εταιρείες Takeda, Boehringer Ingelheim, Gilead Sciences και Bayer βρίσκονται την τελευταία δεκάδα, ενώ η Teva και η Viatris με έσοδα ύψους 15,8 δισ. δολάρια και 15,4 δισ. δολάρια αντίστοιχα βρίσκονται στις δύο τελευταίες θέσεις της 20άδας του Fierce Pharma. Ανάμεσά τους είναι και η Amgen που είχε μικρές αυξήσεις, αλλά παρέμεινε χαμηλά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για την καλλιέργεια ενός συμπεριληπτικού και σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος
Το σύνολο των ασθενών αναμένεται να φτάσει τα 643 εκατομμύρια έως το 2030






Σχετικά άρθρα

Novartis: Μεγάλη επένδυση για την ταχύτερη ανακάλυψη νέων φαρμάκων
Παρέχει περισσότερα από 2,4 δισ. δολάρια στην εταιρεία Schrödinger
DEMO: Τρία βραβεία στα Industrial Production & Manufacturing Awards 2024
Για τις μεγάλες και υπερσύγχρονες μονάδες της σε Κρυονέρι, Θεσσαλονίκη και Τρίπολη
Affidea: Σε λειτουργία αξονικός τομογράφος με ΤΝ σε όλα τα στάδια της εξέτασης
Το σύστημα αυτό προάγει την ακρίβεια και την ταχύτητα στις ιατρικές διαγνώσεις
448 δισ. ευρώ η συνεισφορά του pharma στην Ευρώπη
Αποκαλυπτική έκθεση της PwC για λογαριασμό της EFPIA