Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι εξετάσεις POC εμπλουτίζουν το ρόλο των φαρμακείων

14/12/2022 2:27:19 πμ
Η ΟΣΦΕ υιοθετεί τις αρχές της FIP και αναλαμβάνει δράση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ΟΣΦΕ προχώρησε στην επίσημη μετάφραση ενός πολύ σημαντικού κειμένου της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP), στην οποία και συμμετέχει, και μέσω αυτού τεκμηριώνεται περαιτέρω ο ρόλος των φαρμακοποιών της κοινότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η χρήση των απαραίτητων εργαλείων για την εκπλήρωσή του. Το κείμενο φέρει τον τίτλο «Δήλωση Πολιτικής για το Ρόλο των Φαρμακοποιών στις Εξωεργαστηριακές Εξετάσεις (Point of Care Testing)» και όπως αναφέρεται, οι τρέχουσες κοινωνικές ανάγκες απαιτούν η φροντίδα υγείας να γίνει περισσότερο ανθρωποκεντρική, συνεργατική, επαγγελματική αλλά και εντέλει να διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών και να μειώνει τις επισκέψεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα, κάτι που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία. 

Η φροντίδα εγγύτερα στο σπίτι του ασθενή μπορεί να βελτιωθεί με την παροχή στο περιβάλλον της κοινότητας υπηρεσιών ελέγχου υγείας (health screening services) μέσω εξωεργαστηριακών εξετάσεων (point of care testing) και αυτό είναι δυνατόν με τις ταχύτατα αναδυόμενες τεχνολογίες στις εξετάσεις POC που επιτρέπουν τη χρήση έξυπνων, φορητών, αποτελεσματικών, αξιόπιστων και εύχρηστων συσκευών. Οι συσκευές POC είναι κατάλληλες για την πραγματοποίηση εξετάσεων στα σημεία ΠΦΥ και αποτελούν ένα ακόμη εργαλείο για τους επαγγελματίες υγείας και ιδίως είναι ιδανικές για να ενισχύσουν το ρόλο των φαρμακοποιών στην παροχή ΠΦΥ. Παραδείγματα τέτοιων εξετάσεων είναι: 

Εξέταση HbA1c και γλυκόζης αίματος (για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, την έγκαιρη διάγνωση, την παρακολούθηση του σακχαρώδους διαβήτη αλλά και της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της φαρμακοθεραπείας κατά τη διάθεση των φαρμάκων και όχι μόνο)
  • Εξέταση χοληστερόλης (για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, την έγκαιρη διάγνωση, την παρακολούθηση της υπερχολησταιριναιμίας αλλά και της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της φαρμακοθεραπείας κατά τη διάθεση των φαρμάκων και όχι μόνο).
  • Εξέταση αλβουμίνης ούρων / κρεατινίνης για τον έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας.
  • Εξέταση INR για τη ρύθμιση της αντιπηκτικής αγωγής.
  • Εξετάσεις CRP που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την περιττή συνταγογράφηση αντιβιοτικών σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
  • Εξετάσεις ανίχνευσης κοινών λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
  • Εξετάσεις ανίχνευσης κοινών λοιμώξεων του αναπνευστικού (στρεπτόκοκκου, γρίπης, Covid-19 και με τη σειρά τους έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την περιττή συνταγογράφηση αντιβιοτικών).
  • Εξετάσεις ανίχνευσης κοινών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (χλαμύδια, γονόρροια, ηπατίτιδα Α, Β και C, HIV, έρπης των γεννητικών οργάνων, σύφιλη, τριχομονάδες και κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων).
  • Εξετάσεις ανίχνευσης επιπέδων φαρμάκων (διγοξίνης, λιθίου, θεφυλλίνης κ.α.) που πρέπει να διατηρούν τη συγκέντρωση τους εντός στενού θεραπευτικού εύρους.
Σημειώνεται πως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα χρήσης των εξετάσεων POC στα κοινοτικά φαρμακεία είναι ο έλεγχος υγείας του NHS, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα πρόληψης για τη δημόσια υγεία στον κόσμο. Η ΟΣΦΕ ως η συλλογική φωνή των ΣΥ.ΦΑ., μέσω του «ΑΡΕΤΑΙΟΥ Κέντρο Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας», υιοθετεί τη Δήλωση Πολιτικής της FIP για τη χρήση εξετάσεων POC από τον κοινοτικό φαρμακοποιό και ως μέλος της αναλαμβάνει και τις υποχρεώσεις ως αφετηρία των απαιτούμενων δράσεων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά από απειλές του κλάδου για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις
Σύμφωνα με το πρώτο βίντεο που δημιούργησαν από κοινού






Σχετικά άρθρα

Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Ιστοσελίδα για την επιχείρησή σας;
Η Strategy-Nest λέει "ναι" χωρίς 2η σκέψη!
Βουλγαρία: Αύξηση της χρηματοδότησης των φαρμακείων αποφάσισε η κυβέρνηση
Μετά από απειλές του κλάδου για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις
Το πρώτο κινητό φαρμακείο θέτει σε λειτουργία το πανεπιστήμιο Yale
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς