Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι εξελίξεις στο θέμα των e-pharmacies

28/6/2016 11:22:55 πμ
Του Κωνσταντίνου Λουράντου, προέδρου του ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Οι διαδικτυακές πωλήσεις αποτελούν ένα δέλεαρ για πολλούς επιχειρηµατικούς κλάδους που αναζητούν τρόπους να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και είναι γεγονός αδιαµφισβήτητο ότι το διαδίκτυο είναι πραγµατικότητα πλέον στην καθηµερινότητά µας.


Η ραγδαία εξάπλωσή του όμως παρότι δημιουργεί ευκαιρίες, εγκυμονεί και κινδύνους. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα, η διαδικτυακή πώληση των οποίων αποτελεί έναν ελκυστικό τομέα για κάθε είδους και προέλευσης επιχειρηματική δραστηριοποίηση.


Και μιας και γίνεται λόγος για κινδύνους, ας θυμηθούμε ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Γαλλικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, που παρουσιάστηκαν στο 1ο Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τον περασμένο Σεπτέμβριο, το 50% των διακινουμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων που διακινούνται μέσω διαδικτύου είναι πλαστά.


Για την πρόληψη και αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων εκδόθηκε πρόσφατα Υπουργική Απόφαση που αφορά τα καταστήματα ηλεκτρονικών φαρμακείων.


Με την ουσιώδη επισήμανση ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα δεν είναι κοινά καταναλωτικά αγαθά, στην Υπουργική Απόφαση προβλέφθηκαν οι εξής 2 δικλείδες ασφαλείας έναντι των κινδύνων που μπορεί να παράξει η διαδικτυακή φαρμακευτική διακίνηση:


  •  Διασύνδεση του ηλεκτρονικού φαρμακείου με το φυσικό χώρο του φαρμακείου
  •  Πιστοποίηση των ηλεκτρονικών καταστημάτων από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.


Όσον αφορά την άμεση σχέση του διαδικτυακού με το φυσικό χώρο του φαρμακείου, προκύπτει αβίαστα εκ του γεγονότος ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα προϋποθέτουν την αποθήκευση και διανομή κάτω από ειδικές συνθήκες, για τις οποίες και υπεύθυνος και υπόλογος είναι ο αδειούχος φαρμακοποιός.

Είναι εξάλλου σχετικά πρόσφατο το περιστατικό όπου μετά από ενέργειες του Π.Φ.Σ. προς τη Δίωξη ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αποδείχτηκε ότι πίσω από παράνομη ιστοσελίδα πώλησης φαρμάκων βρισκόταν... καφετέρια στην Γλυφάδα! Επίσης ιστοσελίδα διέθετε φάρμακα που έχουν αποσυρθεί από την αγορά εδώ και μια δεκαετία!


Η δεύτερη προϋπόθεση, που θεσπίστηκε κατά τα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, διασφαλίζει την εγκυρότητα των στοιχείων των ηλεκτρονικών καταστημάτων φαρμακείων. Έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει της οποίας ο Π.Φ.Σ. ανακηρύσσεται σε επίσημη αρχή πιστοποίησης και είμαστε στα τελικά στάδια ολοκλήρωσης της διαδικασίας.


Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι μπορεί ο φαρμακευτικός κλάδος να φαντάζει ελκυστικός στα εγχώρια –κυρίως– επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και η Πολιτεία θα πρέπει πάντα να διασφαλίζει ότι προτεραιότητα γιΆ αυτήν αποτελεί η υγεία και όχι το κέρδος και ότι σε μια τέτοια στόχευση το φαρμακείο ήταν, είναι και θα είναι ο μοναδικός ελεγχόμενος χώρος παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση