Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι Εσθονοί φαρμακοποιοί συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας

26/6/2024 9:30:58 μμ
Μέσω υπηρεσίας παροχής πληροφοριών και διάθεσης τεστ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα φαρμακεία της Εσθονίας έχουν συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στον οργανωμένο προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη υπηρεσία, που παρουσιάστηκε στη Γ.Σ. της PGEU. Ειδικότερα, η υπηρεσία, που υλοποιήθηκε πιλοτικά σε 89 φαρμακεία της χώρας το 2023 αλλά και άλλες δομές, περιλάμβανε την παροχή πληροφοριών και τη διάθεση σχετικού κιτ αυτοδειγματοληψίας (HPV tests) σε γυναίκες του target group για τον προσυμπτωματικό έλεγχο. 


Το προσωπικό του φαρμακείου εκπαιδεύτηκε κατάλληλα να απαντά σε ερωτήσεις και παρείχε πληροφορίες σχετικά με τον HPV, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τη διαδικασία του self testing κτλ. Το συνολικό ποσοστό συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Εσθονία αυξήθηκε από 45% το 2020 σε 64% το 2023, ενώ σε ορισμένες περιοχές έφτασε και το 70%, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη της Υγείας.


Σημειώνεται ότι από τα φαρμακεία διατέθηκαν περίπου 600 κιτ (το 10% όσων διανεμήθηκαν συνολικά), με την εκπρόσωπο του Φαρμακευτικού Συλλόγου της χώρας Ly Rootslane να δηλώνει ότι τα αποτελέσματα από τα φαρμακεία ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των φορέων υγείας και θα συμβάλουν περαιτέρω στην ενίσχυση των προσπαθειών για την πρόληψη του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου το 2024, καθώς θα συνεχίσουν να προσφέρουν την υπηρεσία.


«Τα φαρμακεία της κοινότητας, με αφορμή το παράδειγμα της Εσθονίας, μπορούν σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς υγείας, να συμβάλουν ουσιαστικά τόσο στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και στη μείωση της θνησιμότητας, όσο και στην εξάλειψή του», σχολιάζει ο ΠΦΣ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης όλων των σταδίων της ογκολογικής φροντίδας






Σχετικά άρθρα

ΦΣΑ: Ζητά συνάντηση με τον υπ. Υγείας
Με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που αυξάνονται
Κλείνουν 10 φαρμακεία την εβδομάδα στην Αγγλία
Οι φαρμακοποιοί ντύθηκαν στα μαύρα
Δύσκολη και πάλι η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων
Οι παραγγελίες εκτελούνται με αρκετή καθυστέρηση, σύμφωνα με Κ. Λουράντο