Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι ενημερωμένοι ασθενείς είναι πιο συνεπείς στην αγωγή τους

22/6/2018 12:34:08 μμ
Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται αμυντικά από τους γιατρούς!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την άποψη ότι οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν τυφλά τις οδηγίες των γιατρών τους, χωρίς να ενημερώνονται σε βάθος για την πάθησή τους καταρρίπτουν όλο και περισσότερες έρευνες διεθνώς.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σήμερα οι ασθενείς συμμετέχουν περισσότερο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την υγεία τους, έχουν πιο συχνά άποψη σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία τους και θέλουν να έχουν καλύτερη εικόνα των διαθέσιμων επιλογών τους, αναζητώντας μόνοι τους πληροφορίες σχετικά με την πάθησή τους, τις θεραπείες και τις συνταγογραφούμενες αγωγές.

Όπως τόνισαν οι ειδικοί, η καλή επικοινωνία γιατρού-ασθενούς έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη ρύθμιση των συναισθημάτων των ασθενών, να διευκολύνει την κατανόηση των ιατρικών πληροφοριών και να συμβάλλει στην καλύτερη αναγνώριση των αναγκών, των αντιλήψεων και των προσδοκιών των ασθενών. Όλα αυτά κάνουν τον ασθενή πιο συνεπή στην αγωγή του, με θετικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της πάθησης του και κατ' επέκταση στην υγεία του.

Στην αντίθετη περίπτωση των ασθενών που δεν είναι ενημερωμένοι σε βάθος για το πρόβλημα υγείας που τους απασχολεί, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί δεν συγκρατούν την πληροφορία των γιατρών τους -που συχνά δίδεται στο ...πόδι- καθώς οι επισκέψεις στο γιατρό τους δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 10 λεπτά. Εκτιμάται, μάλιστα, πως το 50-70% των πληροφοριών που μεταφέρονται από το γιατρό στον ασθενή στη διάρκεια μια επίσκεψης έχουν ξεχαστεί από τον ασθενή μόλις περάσει την έξοδο του ιατρείου, ενώ οι μισές πληροφορίες που μένουν στη μνήμη του δεν μένουν απαραίτητα με το σωστό τρόπο.

Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι οι ασθενείς μιλούν για 12-18 δευτερόλεπτα πριν τους διακόψει ο γιατρός τους, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ενώ αντίστοιχα πάνω από ένας στους τρεις γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δηλώνει δυσαρεστημένος από το χρόνο που αφιερώνει ανά ασθενή.

Πάντως, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής John Eikelboom, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου McMaster του Καναδά "δεν έχει σημασία πόση ώρα θα διαθέσεις στον ασθενή σου, αλλά πόσα θα τον βοηθήσεις να κατανοήσει μέσα σ' αυτό το διάστημα.
Ένας ενημερωμένος ασθενής σήμερα -μέσω διαδικτύου ή άλλης πηγής - δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αμυντικά από τον γιατρό. Ο ασθενής είναι σημαντικό να κατανοήσει και όχι να πεισθεί για τους λόγους που πρέπει να λαμβάνει την αγωγή του. Το σημαντικό δεν είναι τι ξέρουν οι ασθενείς για τη νόσο τους, αλλά τι σημαίνει η νόσος γι' αυτούς και να συμμετέχουν με τις παρατηρήσεις τους στην τελική απόφαση ακόμα και για τη θεραπεία τους".
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Οργανισμός επισημαίνει την ανάγκη για διαφάνεια
Για την ουσιαστική και στοχευμένη κάλυψη της ανάγκης για εταιρική επικοινωνία






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics