Σε αγώνα δρόμου για τη βελτίωση του κοινωνικού κράτους στον τομέα της υγείας επιδίδεται η Κυβέρνηση, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) με κύριο μέλημα τη μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα.
Οι σκέψεις του επιτελείου του υπουργείου Υγείας στρέφονται όχι μόνο στη μηδενική συμμετοχή των ασθενών όταν επιλέγουν γενόσημο, αλλά και στην επέκταση της μηδενικής συμμετοχής στους ανασφάλιστους, και στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την απαλοιφή της συμμετοχής όσων τα εισοδήματα είναι χαμηλά.
Μέχρι στιγμής τίποτα ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί, όμως οι σκέψεις αυτές συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, στη σύσκεψη της οποίας παρατέθηκαν μια σειρά δεδομένα, που μόνο ευχάριστα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.
Έχει αναγνωριστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι ανεπαρκής για την κάλυψη του πληθυσμού, όμως στη συνεδρίαση έγιναν εκτιμήσεις για τις υπερβάσεις που παρατηρούνται:
- Η καθολική κάλυψη του πληθυσμού φέρνει ξανά στο προσκήνιο τους ανασφάλιστους, των οποίων η δαπάνη κάλυψης για φαρμακευτική περίθαλψη εκτιμάται ότι θα κλείσει στο τέλος της χρονιάς στα 250 εκ. ευρώ.
- Αντίστοιχα, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη φέρεται να ... εκτροχιάζεται και να κυμαίνεται γύρω στα 300 εκ. ευρώ.
- Συνολικά δε, οι επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας εκτιμάται ότι θα "κλείσουν" στο 1,4 δισ. ευρώ, ποσό αβάσταχτο για τις επιχειρήσεις. Για το θέμα αυτό, προτάθηκε μέρος του ποσού των επιστροφών να εισφέρονται στο Δημόσιο σε είδος, με τη μορφή "προκαταβολής" φαρμάκων, πρόταση η οποία είναι τελικά αδύνατον να εφαρμοστεί.