Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

360° καμπάνια για το Algofren από την InterMed
Με το μήνυμα: «Όταν ο πόνος σε κεντράρει, το Algofren τον φρενάρει»

Οι αυτόματοι πωλητές στα φαρμακεία δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό

13/4/2022 2:56:51 πμ
Τα εφημερεύοντα φαρμακεία πλήττονται περισσότερο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα νέο θέμα συζήτησης έχει ξεσπάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των φαρμακοποιών με αφορμή διαφημίσεις από εταιρείες που εμπορεύονται αυτόματους πωλητές για φαρμακεία. Ως «απάντηση» ο ΠΦΣ ανάρτησε παλαιότερη σχετική ανάλυση του νομικού συμβούλου Ηλία Δημητρέλλου, στην οποία ουσιαστικά ξεκαθαρίζεται ότι η εγκατάσταση τέτοιων μηχανημάτων δεν επιτρέπεται, καθώς αντιτίθεται στη φαρμακευτική νομοθεσία. Προβλέπει διάθεση προϊόντων χωρίς την επίβλεψη του φαρμακοποιού και συνιστά «άνευ άλλου παραβίαση του νόμιμου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού». 

Όπως σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης, στο f.daily: «Οι φαρμακοποιοί εξαντλούνται, ιδίως στην επαρχία που μπορεί να διανυκτερεύουν δύο φορές το μήνα, ενώ όλο και περισσότεροι θέλουν να απαλλαγούν από τις διανυκτερεύσεις γιατί δεν έχουν έσοδα από αυτές. Εκτός του ότι οι αυτόματοι πωλητές επεμβαίνουν στη φαρμακευτική νομοθεσία, το θέμα είναι: Γιατί να προσθέσουμε ένα ακόμα πεδίο ανταγωνισμού στις εφημερίες, όταν έχουμε τόσα άλλα; Είμαστε υπέρ του εκσυχρονισμού αλλά σε ρεαλιστικές βάσεις που λαμβάνουν υπόψη και τα δεδομένα κάθε χώρας. Σε μια χώρα που ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των φαρμάκων κοστίζει 1 ευρώ, ενώ υπάρχουν και πόλεις με φαρμακεία ανά 800 κατοίκους, όπως στο Ρέθυμνο, ποιος ο λόγος για τους αυτόματους πωλητές;»

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι όμως αξιόπιστο;
Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τις θεραπευτικές κατηγορίες που θα διατίθενται






Σχετικά άρθρα

Δυσκολίες στην εκτέλεση συνταγών με τα ελλειπτικά φάρμακα
Ο ΦΣΘ ζητά παράταση στην ισχύ των συνταγών
ΠΙΣ: Δωρεάν υπηρεσίες σε νέους στις 28/02
Εις μνήμην των νεκρών στα Τέμπη
Q-HEALTH: Συνέδριο για την ποιότητα και ασφάλεια στις υπηρεσίες υγείας
Υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας