Μετά τις σοβαρές αποκαλύψεις του υπουργείου Υγείας για τα ακραία περιστατικά υπερσυνταγογράφησης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δήλωσε ότι καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες συμπεριφορές και ζητά τα στοιχεία των γιατρών που παρανόμησαν ώστε να αναλάβει το πειθαρχικό του συμβούλιο. Παράλληλα όμως καλεί για τον εκσυγχρονισμό του ίδιου του συστήματος, με την ένταξη όλων των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων και την ενσωμάτωση ασφαλιστικών δικλείδων για την ορθή πρακτική συνταγογράφησης, όπως ζητά επί σειρά ετών.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «τέτοιες πρακτικές, που φυσικά δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου, δεν γίνονται ανεκτές. Από κανέναν και για κανέναν. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Έχουμε τη βούληση και πλέον υπάρχουν και οι μηχανισμοί για να το κάνουμε. Και αυτό ακριβώς πράττουμε».
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή νέων συστημάτων ελέγχου στην ΗΔΙΚΑ που οδήγησαν στον εντοπισμό τουλάχιστον 100 ύποπτων περιπτώσεων υπερσυνταγογράφησης. Στη συνέχεια η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θ. Καρποδίνη, εξήγησε ότι έχουν γίνει 3 σημαντικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο επιβολής κυρώσεων και ποινών που επιτρέπουν ad hoc ελέγχους, άμεσο καταλογισμό ποινών και εξειδίκευση στους δείκτες παραβατικότητας. Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Ν. Τσούμα επισήμανε ότι τα συστήματα πληροφορικής καταγράφουν κάθε συναλλαγή, δίνουν στοιχεία μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος business intelligent, ενώ διαθέτουν και antifraud συστήματα, τα οποία εντοπίζουν τις περιπτώσεις απάτης.