Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Οι απάτες με τη συνταγογράφηση δεν είναι ανεκτές

18/10/2024 12:26:20 πμ
Αντιδράσεις από τον ΙΣΑ και τον Κ. Μητσοτάκη στις πρόσφατες αποκαλύψεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μετά τις σοβαρές αποκαλύψεις του υπουργείου Υγείας για τα ακραία περιστατικά υπερσυνταγογράφησης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δήλωσε ότι καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες συμπεριφορές και ζητά τα στοιχεία των γιατρών που παρανόμησαν ώστε να αναλάβει το πειθαρχικό του συμβούλιο. Παράλληλα όμως καλεί για τον εκσυγχρονισμό του ίδιου του συστήματος, με την ένταξη όλων των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων και την ενσωμάτωση ασφαλιστικών δικλείδων για την ορθή πρακτική συνταγογράφησης, όπως ζητά επί σειρά ετών.

 


Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «τέτοιες πρακτικές, που φυσικά δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου, δεν γίνονται ανεκτές. Από κανέναν και για κανέναν. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Έχουμε τη βούληση και πλέον υπάρχουν και οι μηχανισμοί για να το κάνουμε. Και αυτό ακριβώς πράττουμε». Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας παρουσίασε χθες τα αποτελέσματα από την εφαρμογή νέων συστημάτων ελέγχου στην ΗΔΙΚΑ που οδήγησαν στον εντοπισμό τουλάχιστον 100 ύποπτων περιπτώσεων υπερσυνταγογράφησης. Στη συνέχεια η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θ. Καρποδίνη, εξήγησε ότι έχουν γίνει 3 σημαντικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο επιβολής κυρώσεων και ποινών που επιτρέπουν ad hoc ελέγχους, άμεσο καταλογισμό ποινών και εξειδίκευση στους δείκτες παραβατικότητας. Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Ν. Τσούμα επισήμανε ότι τα συστήματα πληροφορικής καταγράφουν κάθε συναλλαγή, δίνουν στοιχεία μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος business intelligent, ενώ διαθέτουν και antifraud συστήματα, τα οποία εντοπίζουν τις περιπτώσεις απάτης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι αποκάλυψαν οι έλεγχοι του υπουργείου, της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ στα δεδομένα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Ο Απ. Βαλτάς επικοινώνησε με τη διοίκηση της αρμόδιας αρχής






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοβιομηχανία: Οι προτάσεις του υπ. Υγείας για το clawback δεν είναι επαρκείς
Ζητά τουλάχιστον να μειωθεί στα επίπεδα του 2022
ΕΟΠΥΥ: Υιοθετεί τη μηχανική μάθηση και την επιχειρηματική ευφυΐα στην επεξεργασία δεδομένων
Σημαντικά έργα με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του έχουν ήδη δρομολογηθεί
Φάρμακα αξίας 50 εκατ. ευρώ δεν έπρεπε να συνταγογραφούνται
Τι αποκάλυψαν οι έλεγχοι του υπουργείου, της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ στα δεδομένα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
2,8 εκατ. δικαιούχοι έλαβαν ενημερωτικό SMS από το υπ. Υγείας
Για τις δωρεάν εξετάσεις του Εθνικού Προγράμματος «Προλαμβάνω»