Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Οι θέσεις των κομμάτων για την Υγεία

17/9/2015 12:52:02 μμ
Ενόψει των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ενόψει των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου συγκεντρώνουμε τις θέσεις για την Υγεία των μεγαλύτερων κομμάτων, έτσι όπως εστάλησαν από τα αντίστοιχα γραφεία τύπου ή όπως περιγράφονται στην ηλεκτρονική σελίδα κάθε κόμματος.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την Υγεία, όπως την παρουσίασε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης:

Η υγεία και η πρόνοια θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια την αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής και το αίσθημα ασφάλειας. Στόχος του σχεδίου είναι η διασφάλιση της πρόσβασης όλων στο φάρμακο και στις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας.

Μέσα στο 2015 θα φέρει προς ψήφιση το νόμο για το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ένα νέο Ε.Σ.Υ. κοινωνικής προστασίας) που θα αλλάξει τον χαρακτήρα όλου του προνοιακού συστήματος από ένα αδιαφανές, ιδρυματικό και επιδοματικό σε ένα προνοιακό σύστημα δημόσιου χαρακτήρα και δημοκρατικού ελέγχου.

Η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα προχωρήσει άμεσα σε:

  • Παροχή ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για όλους τους πολίτες, με δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για ασθενείς και παρόχους υπηρεσιών.
  • Εγκαθίδρυση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην υγεία, γρήγορη ολοκλήρωση και λειτουργία του χάρτη υγείας, με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας, της σπατάλης και της διαφθοράς στη συνταγογράφηση.
  • Νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την δημιουργία του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, την δημιουργία των ιατρείων της γειτονιάς και την ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας των αστικών περιοχών.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στις θέσεις της αντιπολίτευσης Στο χώρο της Υγείας, αυτό που αναφέρεται στο nd.gr είναι:

  • Θα συνεχίσουν τις αλλαγές που μεταφέρουν το βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
  • Θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.
  • Θα εξορθολογήσουν τις δημόσιες δαπάνες.

 

ΠΑΣΟΚ

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σε 10 άξονες δράσης:

  1. Διαμόρφωση εθνικής πολιτικής υγείας διακομματικής στήριξης. Σχεδιασμός των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών – βέλτιστη κατανομή πόρων – ολοκληρωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα για κάθε Έλληνα πολίτη (με βάση και τους στόχους της Ε.Ε. για το 2020) είναι το τρίπτυχο για τη νέα Δημόσια Υγεία. Δημόσια χρηματοδότηση, ενίσχυση της δημόσιας παροχής, συμπληρωματικότητα της ιδιωτικής, με κανόνες για όλους.
  2. Ολοκλήρωση του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με παροχή υπηρεσιών από τον οικογενειακό γιατρό στα 350 Κέντρα Υγείας και σε κάθε δήμο της χώρας.
  3. Αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητάς του, ώστε να εξελιχθεί στον κύριο οργανισμό κοινωνικής και δημόσιας ασφάλισης υγείας. Αποτελεσματική συγκέντρωση εισφορών και επιχορηγήσεων μέσω της φορολογίας, σε ένα ενιαίο σύστημα (6% του ΑΕΠ), για τις δημόσιες δαπάνες υγείας. Αναδιαμόρφωση της συμμετοχής με βάση το εισόδημα και με ενιαίες εισφορές.
  4. Αναδιοργάνωση των νοσοκομειακών υπηρεσιών και της επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης (ΕΚΑΒ-ΤΕΠ-Εφημερίες) με βάση τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού κάθε περιφέρειας και δημιουργία σύγχρονης και αποτελεσματικής διοίκησης στα νοσοκομειακά συγκροτήματα του ΕΣΥ, μέσα από αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες.
  5. Ενίσχυση των πολιτικών πρόσληψης της υγείας μέσω της αναβάθμισης της ΠΦΥ με βάση την πρόληψη της υγείας των πολιτών, μέσω του οικογενειακού γιατρού και τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων.
  6. Πλήρες πακέτο υπηρεσιών σε άνεργους και ανασφάλιστους για την εξάλειψη των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.
  7. Αντιμετώπιση της ανεργίας των γιατρών, την ιατρική μετανάστευση και τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ μέσω της πλήρωσης όλων των κενών θέσεων και επαναπατρισμού των υγειονομικών στελεχών.
  8. Στήριξη των άγονων, ορεινών και νησιωτικών περιοχών. Οικονομικά κίνητρα, επιστημονικά, κοινωνικά και άλλα κριτήρια για κατάληψη των θέσεων υγειονομικού προσωπικού στις περιοχές αυτές.
  9. Αξιολόγηση όλων των στελεχών της Υγείας - Συνεχής ιατρική εκπαίδευση με σκοπό την παρακολούθηση των εξελίξεων της επιστήμης.
  10. Ενίσχυση του χώρου του φαρμάκου με προώθηση δράσεων έρευνας και ανάπτυξης στην παραγωγή γενοσήμων και άλλων σκευασμάτων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Τα φυσικά καλλυντικά υψηλής ποιότητας και τα αρωματικά φυτά που είναι βασικός πλούτος της ελληνικής χλωρίδας είναι επίσης πεδία μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων.

 

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους για τη διασφάλιση της Υγείας των πολιτών και των κατοίκων της χώρας. Σε μια ανοικτή δημοκρατική ευρωπαϊκή κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης το σύστημα Υγείας που Το Ποτάμι προτείνει, σχεδιάζεται ώστε να ικανοποιεί τα ακόλουθα:

  • Να είναι προσβάσιμο από όλους: να μην αποκλείεται κανένας στην λήψη υπηρεσιών υγείας ανεξάρτητα από το επίπεδο της οικονομικής του κατάστασης.
  • Να είναι διαφανές: κάθε απόφαση για ρύθμιση των κανόνων παροχής φροντίδας υγείας να λαμβάνεται μετά από διαβούλευση με την κοινωνία και να γίνεται δημόσια γνωστή.
  • Να είναι αποτελεσματικό σε σχέση με τους διατιθέμενους πόρους: κάθε απόφαση για δαπάνη πόρων πρέπει να επηρεάζει θετικά αντίστοιχα μετρήσιμα αποτελέσματα.

 

Στόχος του συστήματος Φροντίδας Υγείας πρέπει να είναι η προάσπιση και προαγωγή της Ευημερίας των πολιτών και των κατοίκων της χώρας, με τρόπο που οι δαπανώμενοι πόροι να αποδίδουν θετικά.

Σκοπός του συστήματος είναι να είναι χρήσιμο στην προσπάθεια διατήρησης και αποκατάστασης της υγείας κάθε ατόμου που αναζητά τις υπηρεσίες του.

Για να επιτελεστεί ο Στόχος και να εξυπηρετηθεί ο Σκοπός του συστήματος, αυτό οργανώνεται σε Εθνικό Επίπεδο, και διαρθρώνεται όπως ακολουθεί:

  • Πρωτοβάθμιο Σύστημα Φροντίδας Υγείας (περιγράφονται αναλυτικά εδώ).
  • Νοσοκομειακό Σύστημα Φροντίδας Υγείας (περιγράφονται αναλυτικά εδώ).

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Σε 7 μέτρα-πυλώνες στηρίζεται η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τον Τομέα της Υγείας, και περιλαμβάνει:

  1. Θεσμοθέτηση υπουργείου Υγείας ως ξεχωριστό υπουργείο, αυτοδύναμο και ανεξάρτητο, αρμόδιο μόνο για θέματα Υγείας. (Ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντα του θα είναι η απογραφή και καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου).
  2. Παροχή Δωρεάν Ιατροφαρμακευτικής (ΙΑΦΑ) Περίθαλψης σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού (πολύτεκνοι, χρόνια πάσχοντες, άποροι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, μονογονεικές οικογένειες, εξαρτημένα άτομα και ΑΜΕΑ, άνεργοι-για το διάστημα της ανεργίας, δημόσιους υπαλλήλους και ένστολους). Στην ΙΑΦΑ περίθαλψη περιλαμβάνονται οι διαγνωστικές εξετάσεις, οι ιατρικές επισκέψεις και τα φάρμακα, η νοσηλεία και οι θεραπείες.
    Οι μετανάστες υπάγονται και αυτοί στις παραπάνω κατηγορίες, εφόσον διαθέτουν άδεια παραμονής και εργασίας. Οι μη διαθέτοντες νόμιμα έγγραφα περιθάλπονται, η δε δαπάνη επιβαρύνει εξ' ολοκλήρου τις πρεσβείες των χωρών καταγωγής τους. Σε διαφορετικές περιπτώσεις (αδυναμία λήψης στοιχείων, πολιτική ασυλία), η δαπάνη επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. [...]
  3. Θεσμοθετείται και υποστηρίζεται η "Κάρτα Υγείας” με βάση τον ΑΜΚΑ, στην οποία αναγράφεται η κατηγορία της ΙΑΦΑ περίθαλψης που ανήκει ο ασφαλισμένος (αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής) καθώς και βασικά και απαραίτητα ιατρικά στοιχεία (με βάση τους νόμους περί προσωπικών δεδομένων και ιατρικού απορρήτου).
    Οι εταιρείες που παρέχουν ιδιωτική ασφάλιση περίθαλψης στους εργαζομένους τους εξυπηρετούνται με συμπληρωματικά φορολογικά μέτρα (συναπόφαση με το Υπουργείο Οικονομικών και Κοινωνικών Ασφαλίσεων), με σκοπό την ελάφρυνση των πληθυσμιακών ομάδων που συμμετέχουν στην ΙΑΦΑ δαπάνη αλλά και στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης.
    Θεσμοθετείται ο Υγειονομικός Χάρτης της Ελλάδας στο οργανόγραμμα του Υπουργείου ο οποίος περιλαμβάνει: Η χώρα διαιρείται σε 6 ή 9 Υγειονομικές Περιφέρειες που διοικούνται από ισάριθμες Επιτροπές Υγείας. Σε κάθε επιτροπή Υγείας προεδρεύει ο Περιφερειάρχης με εξειδίκευση στο χώρο της Υγείας (κύρια ιατρός) με πρότερο σημαντικό έργο (επιστημονικό και διοικητικό).
    Αναβαθμίζεται και μετατρέπεται σε πλήρη και αυτόνομη λειτουργική μονάδα το Νομαρχιακό Νοσοκομείο κάθε νομού (σ.σ. κάθε Υγειονομική Περιφέρεια διαθέτει ισάριθμα Νομαρχιακά Νοσοκομεία όσα και οι νομοί της). Το Νομαρχιακό Νοσοκομείο διαθέτει την πλήρη υποδομή με βάση τον πληθυσμό που εξυπηρετεί στην περιοχή του. Διαθέτει όλες τις Ιατρικές Ειδικότητες, απαραίτητα διαθέτει Αξονικό Τομογράφο και έχει το δικαίωμα να αποδίδει ιατρικές ειδικότητες (βάσει του επιστημονικού του έργου και με σύμφωνη γνώμη του οικείου Ιατρικού Συλλόγου). Καλύπτει τα Κέντρα Υγείας του νομού του. Ανά Περιφέρεια επιλέγονται 1 ή 2 Κέντρα Υγείας και λειτουργούν ως Κέντρα αποκλειστικά Οδοντιατρικής Φροντίδας. [...]
  4. Τα Κέντρα Υγείας στελεχώνονται με Γενικούς γιατρούς. Οι συγκεκριμένοι γιατροί ελέγχουν την παροχή των υπηρεσιών υγείας απολαμβάνοντας αυτονομία στην άσκηση του έργου τους. Παρέχουν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο ΕΣΥ και αμείβονται με μεικτό σύστημα πληρωμής με βάση τις κατά κεφαλήν αποδοχές ανάλογα με το μέγεθος της λίστας του κάθε γιατρού, αλλά και κατά πράξη για ορισμένες ιατρικές πράξεις. Έτσι, με την λειτουργική αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση των Νομαρχιακών Νοσοκομείων και αποδίδεται σε αυτά εξειδικευμένος επιστημονικός ρόλος (δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων για ορισμένες ασθένειες σε αντιμετώπιση, έρευνα και θεραπεία).
  5. Θεσμοθετείται η στήριξη των Ελληνικών Φαρμακευτικών Εταιρειών (Παραγωγή-Διάθεση- Γενόσημα-Εξαγωγές) καθώς και η αναβάθμιση του ρόλου του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ). Θεσμοθετείται επίσης η στήριξη των ελληνικών εταιρειών για την εκπόνηση και εκμετάλλευση ερευνητικών προγραμμάτων που αφορούν στην παραγωγή σκευασμάτων και προϊόντων ιατρικής βιομηχανίας (εργαλεία-αναλώσιμα-μικρο- και νανο-ιατρική).
  6. Μεταμοσχεύσεις: Δημιουργία ξεχωριστών και ανεξάρτητων λειτουργικών νοσοκομειακών τμημάτων εξειδικευμένων στη μεταμόσχευση οργάνων με ξεχωριστό οργανόγραμμα που καθορίζει ο Διευθυντής του Μεταμοσχευτικού κέντρου.
    Οι ΑΝΕΛ προτείνουν διαρκή εκπαίδευση των γιατρών και νοσηλευτών/τριών των ομάδων με ευθύνη και αξιολόγηση από τον Διευθυντή της μονάδος. Στήριξη της ορθολογιστικής λειτουργίας των ΜΕΘ κάθε νομαρχιακού νοσοκομείου, όπου θα νοούνται ως θέσεις υποδοχής δοτών για μεταμόσχευση. Αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΜ ως συντονιστικού κέντρου.
  7. Θεσμοθετείται η Δημιουργία Μονάδων-Κέντρων Κοινωνικής Ιατρικής (Απαλοιφή φαινομένων επαιτείας, εξαρτημένων ατόμων σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης- Λοιμώδη νοσήματα-AIDS-ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες- παραπληγικοί κ.ά.). Επίσης δημιουργούνται σε κάθε Περιφέρεια Κέντρα Γηριατρικής, Αυτόνομες Μονάδες Αμοκάθαρσης και Χρονίων Παθήσεων.

 

ΚΚΕ

Η πρόταση του ΚΚΕ αφορά την ανάπτυξη ενός συστήματος υγείας που ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες με σύγχρονες, ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας από ένα λαϊκό κράτος που το τιμόνι της εξουσίας θα έχει ο ίδιος ο λαός, με μια ριζικά διαφορετική ανάπτυξη, χωρίς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους. Αυτή η εργατική-λαϊκή εξουσία μπορεί να κάνει περιουσία του λαού τους επιχειρηματικούς ομίλους και στην υγεία, να οργανώσει την οικονομία και την παραγωγή στη βάση ενός κεντρικού κι επιστημονικού σχεδιασμού, καταργώντας αντιλαϊκούς νόμους, συμφωνίες και μνημόνια των αστικών κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.λπ.), διαγράφοντας όλο το χρέος.

Ένα τέτοιο ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα υγείας, τονίζει το ΚΚΕ, είναι πλήρως και αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, και όχι από ασφαλιστικές εισφορές ή απευθείας πληρωμές. Είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μέσα, στελεχωμένο με προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με πλήρη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Γι? αυτό και τώρα αγωνίζεται το ΚΚΕ για την άμεση μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με κάθε μορφής ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, 5μηνίτες, μπλοκάκια κ.λπ.).

Το ΚΚΕ έχει ιδιαίτερο προσανατολισμό στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης, με πανελλαδικά αναπτυγμένα και επαρκώς στελεχωμένα Κέντρα Υγείας με οικογενειακούς γιατρούς κι άλλων ειδικοτήτων. Ο σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη, αν υπάρχουν βιομηχανικές περιοχές, σχολεία, πανεπιστήμια, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ., αλλά και αν είναι ακριτικές περιοχές, νησιά, ορεινά χωριά κλπ. Παρέχεται δωρεάν σε όλο τον υγιή πληθυσμό τακτικός ιατρικός έλεγχος με βασικές προληπτικές εξετάσεις όπως γυναικολογικές, οδοντιατρικές, οφθαλμολογικές κ.λπ.

Λειτουργούν σε όλη τη χώρα επαρκή γενικά και ειδικά νοσοκομεία, όπως και επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα (ΕΚΑΒ) δωρεάν για όλους.

Αναπτύσσεται ενιαίος, κρατικός φορέας έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού και αναλώσιμου υλικού, βιοϊατρικής τεχνολογίας.

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κυκλοφορεί από τη YOUTH LAB.
Η Ελλάδα δημιουργεί ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, σύμφωνα με τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού






Σχετικά άρθρα

Ε.Ε.: Ο τομέας της υγείας δέχεται τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις
Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία παρόχων και νοσοκομείων τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2025
Αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας
Σταματά η κυκλοφορία περίπου 170 φαρμάκων στην Ελλάδα
Αφορούν ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες
ΕΟΠΥΥ: Μείωσε τον προϋπολογισμό για τα ιατροτεχνολογικά υλικά του σακχαρώδη διαβήτη
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ η απόφαση αυτή οδηγεί σε ολιγοπώλια