Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι 9 δόσεις αντιβιοτικών το χρόνο μπορούν να σώσουν τον κόσμο

22/8/2016 11:59:42 πμ
Πρόταση ειδικών ύστερα από διακρατική μελέτη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Τον επόμενο μήνα ειδικοί από τον χώρο της υγείας θα συγκεντρωθούν με κάλεσμα των Ηνωμένων Εθνών για να βάλουν ένα τέλος στον κίνδυνο της μετα-αντιβιοτικής εποχής.


Μια μελέτη που έγινε σε συνεργασία της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Κίνας και δημοσιεύτηκε στο «Science», υποστηρίζει πως η χορήγηση αντιβιοτικών πρέπει να μειωθεί σε λιγότερες από εννέα ημερήσιες δόσεις τον χρόνο για κάθε άνθρωπο.


Αυτή η σκληρή πρόταση είναι ένα μέτρο πρόληψης κατά των υπερ-μικροβίων, δηλαδή μικρόβια με υψηλή αντίσταση στα γνωστά αντιβιοτικά.


Σύμφωνα με υπολογισμούς, προβλέπεται πως το 2050 θα πεθάνουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής. Το 2015 εντοπίστηκε στις ΗΠΑ ένα στέλεχος E. Coli με ανοσία σε κάθε αντιβιοτικό σκεύασμα.


Οι ερευνητές προτείνουν κάθε χώρα να μην χρησιμοποιεί πάνω από 8,54 ημερήσιες δόσεις αντιβίωσης για κάθε ασθενή ανά χρόνο. Με αυτό τον τρόπο η χρήση των αντιβιοτικών θα μειωνόταν κατά 17,5% επιβραδύνοντας την μετα-αντιβιοτική εποχή.

Από αυτό τον έλεγχο φυσικά θα εξαιρεθούν όσοι άνθρωποι χρειάζονται αντιβιοτικά για να επιβιώσουν όπως οι όπως χειρουργημένοι ασθενείς, ασθενείς με κυστική ίνωση ή άτομα με πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, θα μπορούν να παίρνουν περισσότερες δόσεις.


Η μελέτη προτείνει ακόμα, καμπάνιες για τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών σε περιπτώσεις όπως η εποχική γρίπη.


Όπως γνωρίζουμε η γρίπη είναι ένας ιος, ένας οργανισμός που τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση. Αρκετοί ασθενείς απαιτούν από τους γιατρούς να τους συνταγογραφούν αντιβιοτικά ή καταφθάνουν στο σημείο να τα αγοράζουν μόνοι τους από τα φαρμακεία. Η Ελλάδα δυστυχώς είναι η πρώτη χώρα σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό χάρτη που οι πολίτες έχουν αυτή την συμπεριφορά.


Οι ειδικοί καθησυχάζουν καθώς το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί μια χαρά να αντεπεξέλθει σε μικροβιακές μολύνσεις χωρίς την χρήση αντιβίωσης.


Μια άλλη προβληματική στη χρήση των αντιβιοτικών όμως, είναι η χορήγηση τους ως αυξητικά σκευάσματα για τα ζώα. Αυτή η συνθήκη ευνοεί την δημιουργία των υπερ-μικροβίων.


Η μελέτη προτείνει να παύσει η χορήγηση αντιβιοτικών στα ζώα σε μια 5ετια.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics