
Ο Γιάννης Δαγρές, β' αντιπρόεδρος ΠΦΣ & Ταμίας ΦΣΑ, παρουσίασε στο πλαίσιο του 12ου Health Expo Athens και στο στρογγυλό τραπέζι για το μέλλον του μικρομεσαίου φαρμακείου, τις 6 θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας και ανάπτυξης των φαρμακείων συλλογικά και διαχρονικά, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να διέπουν κάθε σχεδιασμό για οτιδήποτε αφορά τον κλάδο. Αυτές είναι:
- Κρατική διατίμηση σε όσο περισσότερη διακινούμενη ύλη και υπηρεσίες γίνεται.
- Ισχυρή διαπροσωπική σχέση με τον ασθενή. Ο συνδυασμός ανθρωποκεντρικού-επιστημονικού επιπέδου γίνεται (θεσμικά) κατά την τέλεση της εργασίας.
- Συλλογικές Συμβάσεις σε όσο μεγαλύτερο κομμάτι διακινούμενης ύλης και προσφερόμενων υπηρεσιών γίνεται: Διασφαλίζεται έτσι η θεσμική ισότητα, η προβλεψιμότητα και η δικαιοσύνη ανάμεσα στα φαρμακεία, η ευρεία διασπορά και η ευχερής πρόσβαση για όλους τους πολίτες ισότιμα.
- Ύπαρξη ισχυρού, αποκεντρωμένου και υγιούς φαρμακεμπορίου.
- Νομοθετημένες ρυθμίσεις-περιορισμοί στη λειτουργία των φαρμακείων σε μια σειρά ζωτικών παραμέτρων, προκειμένου να υπάρχει βιωσιμότητα και υγιής λειτουργία όλου του δικτυού των φαρμακείων ανά την Επικράτεια.
- Ευρεία και θεσμικά αναγνωρισμένη Διά Βίου Εκπαίδευση των φαρμακοποιών ως ένα ισχυρότατο αναπτυξιακό εργαλείο, εφόσον όμως υλοποιείται με βάση τις παραπάνω Αξίες-Αρχές.
Όπως σχολιάζει ο ίδιος: «Το μέλλον δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει, μπορεί όμως ίσως να το επηρεάσει-διαμορφώσει. Συνεπώς, δεν πρόκειται περί μελλοντολογίας, αφού ουδείς άνθρωπος διαθέτει τέτοιου είδους ικανότητες, αλλά μάλλον για παρατήρηση, μελέτη παραμέτρων, κατάρτιση σχεδίων, σχεδιασμό δράσεων και υιοθέτηση βασικών αξιών».