Η διαχείριση των συμπτωμάτων της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης στο φαρμακείο είναι το θέμα των νέων κατευθυντήριων οδηγιών από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP). Με στόχο οι φαρμακοποιοί να υποστηρίξουν τους ασθενείς τους αλλά και την αυτοφροντίδα, η FIP καταγράφει τις αιτίες των συμπτωμάτων, παραδείγματα από την εμπειρία ασθενών, θέματα διαφορο-διάγνωσης και τις θεραπευτικές επιλογές, φαρμακευτικές και μη.
«Η παλινδρόμηση είναι πολύ συχνή στην κοινότητα και η σχετική συμβουλευτική από τους φαρμακοποιούς είναι μέρος της καθημερινής τους πρακτικής. Τα συμπτώματα της παλινδρόμησης μπορούν να επηρεαστούν από τον τρόπο ζωής, π.χ. από τη διατροφή και το σωματικό βάρος, και για τη διαχείρισή τους είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη αλλαγές σε παράγοντες κινδύνου και σε συμπεριφορές που μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητά τους», δήλωσε ο συντάκτης των οδηγιών Rúben Viegas, συντονιστής έργων ανάπτυξης και μετασχηματισμού της πρακτικής της FIP.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι εν λόγω οδηγίες αναπτύσσονται με στόχο την αύξηση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας μέσω της ενίσχυσης της αυτοφροντίδας. Δείτε τις οδηγίες εδώ.