Περισσότερες από 1.300 συνταγές συνταγογραφήθηκαν από συμβεβλημένους με τον ΟΑΕΕ ιατρούς τη Δευτέρα 18/10/2010, πρώτη μέρα της εφαρμογής του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Αναλυτικά, μέχρι τις 15.30 μ.μ. από συνολικά 588 γιατρούς και 274 φαρμακοποιούς, δόθηκαν 1.833 συνταγές.
Από αυτές, συνταγογραφήθηκαν ηλεκτρονικά οι 1.301, εκτελέστηκαν οι 315, 6 εκτελέστηκαν μερικώς, ενώ ακυρώθηκαν 211.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο διοικητής του Οργανισμού, Γεράσιμος Βουδούρης, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας στο σύστημα είχαν ήδη πιστοποιηθεί 3.000 γιατροί και 8.000 φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα.
Μάλιστα, μέχρι τις 13:00 μ.μ. σε σύνολο 245 συνταγών και από τις πρώτες 20 πόλεις σε αριθμό συνταγών*, η πρώτη συνταγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έγινε στη Λιβαδειά από τον ορθοπεδικό Αθανάσιο Σκαλούμπακα και εκτελέστηκε από το φαρμακείο του Νικόλαου Αργυρίου.
Σε δηλώσεις του, ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Γεράσιμος Βουδούρης, σημείωσε πως «το σύστημα είναι αντικειμενικό και καταγράφει τα πάντα». Ερωτηθείς για τυχόν αντιδράσεις επεσήμανε ότι κάποιοι «αντιδρούν σαν Κασσάνδρες γιατί το μέτρο θα θίξει οικονομικά συμφέροντα» ενώ τόνισε πως «βασικός στόχος της εφαρμογής, μετά τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, είναι η αποκατάσταση του κύρους των επιστημόνων».
Όπως ήταν αναμενόμενο, κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, δεν έλειψαν και τα προβλήματα. Έτσι, οι πρώτες ηλεκτρονικές συνταγές μπορεί να έφτασαν στα φαρμακεία, ωστόσο πολλές απ’ αυτές δεν είχαν τον απαραίτητο κωδικό (barcode), ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις που κάποιοι γιατροί έστειλαν στα φαρμακεία χειρόγραφες συνταγές και τώρα δεν αποκλείεται να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στον ΟΑΕΕ, γιατί δεν φρόντισαν να είναι εγκαίρως έτοιμοι για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
«Είμαστε υπέρ του συγκεκριμένου συστήματος συνταγογράφησης, αλλά από την ημέρα που ανακοινώθηκε μέχρι την έναρξη εφαρμογής του μεσολάβησαν μόλις 15 ημέρες, χρονικό περιθώριο που το θεωρούμε πολύ σύντομο για να προλάβουν οι εμπλεκόμενοι να εξοπλιστούν. Για τον λόγο αυτό καταγράφηκαν προβλήματα την πρώτη μέρα εφαρμογής του, με συνταγές εκτυπωμένες σε προγενέστερο στάδιο, χωρίς barcode, αλλά και με... χειρόγραφες συνταγές», εξηγεί στην εφημερίδα Μακεδονία ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.
Παράλληλα αναφέρει ότι σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην επαρχία και προσθέτει ότι οι πιο ηλικιωμένοι γιατροί και φαρμακοποιοί δεν έχουν προλάβει να εγκαταστήσουν τον αναγκαίο εξοπλισμό, δηλαδή έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν εκτυπωτή και μία σύνδεση ίντερνετ.
*Οι πρώτες 20 πόλεις σε συνταγές (πηγή: capital.gr)
Αθήνα 26 (με πρώτο τον Δήμο Περιστερίου)
Αγρίνιο 19
Καρδίτσα 12
Θεσσαλονίκη 12
Πύργος 10
Χαλκίδα 8
Κοζάνη 7
Λιβαδειά 7
Πάτρα 7
Αλεξανδρούπολη 5
Ξάνθη 5
Κομοτηνή 5
Κατερίνη 5
Θήβα 5
Βέροια 5
Κόρινθος 4
Κάτω Αχαΐα 4
Βόλος 4
Τρίπολη 4
Ηράκλειο 4