Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ο "Τειρεσίας"... μαλακώνει

19/1/2010
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα «Τειρεσίας» προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να γίνει ηπιότερο και να διευκολυνθεί ο εμπορικός κόσμος -και όχι μόνο- που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.

 

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται προβλέπει την οριστική διαγραφή από τη «μαύρη λίστα» όλων όσοι έχουν αποπληρώσει ή θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους από ακάλυπτες επιταγές και άλλες υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

 

Με αυτό το μέτρο, το υπουργείο Οικονομίας στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, επειδή λόγω «Τειρεσία» ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων (εταιρείες και φυσικά πρόσωπα) δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες παρά το γεγονός ότι έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους. Ουσιαστικά το μέτρο δίνει άφεση αμαρτιών στους συνεπείς οφειλέτες, που έτσι αποφεύγουν τη μακρά παραμονή τους στον «Τειρεσία» με βάση τις ποινές που προβλέπει το σημερινό καθεστώς.

 

Υπολογίζεται ότι στον «Τειρεσία» βρίσκονται εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 400.000 Έλληνες, ενώ το σύνολο των εγγραφών (δηλαδή του αριθμού των οφειλών) ξεπερνά το 1.000.000. Στο Υπουργείο θεωρούν ότι το σημερινό καθεστώς λειτουργίας του «Τειρεσία», στη μαύρη λίστα του οποίου μπορεί να μπει κάποιος ακόμη και για ένα μικρό χρέος, αλλά και τα χρονικά όρια παραμονής σε αυτή, δημιουργούν προβλήματα στην αγορά και πλήττουν την επιχειρηματικότητα.

 

Τα μέτρα που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας είναι τα παρακάτω:

 

Αύξηση του χρόνου αναγγελίας στο σύστημα του «Τειρεσία» για ακάλυπτη επιταγή ή απλήρωτη συναλλαγματική από 8 σε 30 εργάσιμες ημέρες. Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι να δίνεται μεγαλύτερη πίστωση χρόνου σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα πρόβλημα ρευστότητας να τακτοποιήσουν την οφειλή τους ώστε να μην αποκλειστούν από τις συναλλαγές με τις τράπεζες.

Περιορισμός του χρόνου στέρησης της χορήγησης μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες, από τρία (3) χρόνια που είναι σήμερα σε δύο (2) για όσους έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους και δεν βρίσκονται στη μαύρη λίστα για άλλο λόγο.

Μείωση του χρόνου παραμονής στον «Τειρεσία» στο νέο καθεστώς που θα ισχύσει. Οι οριστικές αποφάσεις για το τι θα ισχύει σχετικά με τα νέα όρια και το χρόνο παραμονής θα ληφθούν έπειτα από τις προτάσεις που θα υποβάλουν τόσο οι εκπρόσωποι της αγοράς όσο και οι εκπρόσωποι των τραπεζών. Σήμερα η παραμονή στον «Τειρεσία» για σφραγισμένες επιταγές και ακάλυπτες συναλλαγματικές είναι τρία (3) χρόνια, για διαταγές πληρωμής τέσσερα (4), για προγράμματα πλειστηριασμών πέντε (5) και για χρέη στο δημόσιο πέντε (5) χρόνια.

Αλλαγή των όρων για την αναγραφή στον «Τειρεσία». Θα τεθεί όριο συνολικών οφειλών κάτω από το οποίο δεν θα γίνονται εγγραφές στη μαύρη λίστα τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα που μπορεί να εγγραφείς και για μία μόνο οφειλή μικρού ύψους. Τα ποσά δεν έχουν προσδιοριστεί και θα ληφθούν κι εδώ υπόψη οι προτάσεις που θα υποβάλουν οι τράπεζες και οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών.

Στο Υπουργείο επίσης επεξεργάζονται νέα κριτήρια για την έκδοση μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες με στόχο την προστασία της αγοράς.

 

Οι ιδέες που εξετάζονται θα αποτελέσουν θέμα διαλόγου με τους φορείς της αγοράς. Για παράδειγμα, ένα πιστωτικό ίδρυμα θα μπορεί να χορηγεί σε πελάτες με σχετικά χαμηλότερο βαθμό φερεγγυότητας ένα βιβλιάριο επιταγών, στις οποίες θα είναι προτυπωμένο ένα ανώτατο επιτρεπτό ποσό. Ακόμη εξετάζεται η χρήση δίγραμμης επιταγής στις επιχειρηματικές συναλλαγές πάνω από ένα ορισμένο ποσό, η οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλει όχι μόνο στον περιορισμό των ακάλυπτων επιταγών, αλλά και στον περιορισμό της παραοικονομίας και στην καταπολέμηση του παράνομου χρήματος.

 

Τέλος, θα υπάρξουν αλλαγές και στο καθεστώς των μεταχρονολογημένων επιταγών, που αποτελεί ελληνική πατέντα και δημιουργεί σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά. Στο Υπουργείο σκέφτονται επίσης μεταξύ άλλων και περιορισμό του αριθμού των οπισθογραφήσεων των επιταγών.


Του Κώστα Κουσαντάκη, οικονομολόγου-φοροτεχνικού

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

Καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών
ΠΦΣ: Μόνο στις νέες γνωματεύσεις θα απαιτείται ο κωδικός OTP
Ο Σύλλογος παρέχει διευκρινίσεις και για τις αναπνευστικές συσκευές
Έρχεται η ψηφιακή υπογραφή των φαρμακοποιών
Θα προηγηθεί πιστοποίηση και θα γίνεται μέσω USB Token