Ο κ.
Καπλανίδης, παραθέτοντας στοιχεία, εκτίμησε πως εάν το 20% (που αντιστοιχεί σε
1 εκατ. πολίτες μεταξύ 30 και 70 χρόνων) λάμβανε σοβαρά το θέμα της πρόληψης,
σε βάθος δεκαετίας θα απέφευγαν μία σοβαρή ασθένεια τουλάχιστον 100.000
άνθρωποι. Σύμφωνα με έρευνες μια σοβαρή ασθένεια (κακοήθεια, καρδιαγγειακά
νοσήματα) στοιχίζουν στο σύστημα υγείας και στα νοικοκυριά τουλάχιστον 100.000
ευρώ. Αναλύοντας τους αριθμούς, αυτοί οι 100.000 άνθρωποι, θα «γλίτωναν» το
κράτος από 10 δισ. σε βάθος 10ετίας, δηλαδή 1δισ. ευρώ ετησίως!
Στο ίδιο Συνέδριο αναπτύχθηκαν και μία σειρά από πολύ ενδιαφέρονται θέματα.
Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων με μια σταγόνα αίμα!
Μία μόλις σταγόνα αίμα αρκεί για να φανεί ο βαθμός οξείδωσης της χοληστερόλης μας κι έτσι να εκτιμηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αθηρωματικών πλακών, οι οποίες ευθύνονται για τη στένωση των αρτηριών και κατ' επέκταση, την πρόκληση εμφράγματος και εγκεφαλικού. Την αποκάλυψη, έκανε κατά την ομιλία της, η Καρδιολόγος, Υπεύθυνη Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ, Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη. Η κ. Καραγκιοζάκη επισήμανε ότι με βάση τα αποτελέσματα του τεστ και με την κατάλληλη αντιοξειδωτική διατροφή, κάνουμε πρόληψη και θεραπεία, ενώ τόνισε ότι πριν πάρει κάποιος φάρμακο για χοληστερίνη πρέπει να ελέγξει εάν είναι οξειδωμένη γιατί μπορεί και να μην είναι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά με κληρονομικότητα από στεφανιαία νόσο έχουν συνήθως αυξημένη οξειδωμένη χοληστερόλη γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αθηρωμάτωση ακόμη κι από την παιδική ηλικία.
3η πιο συχνή αιτία θανάτου το ΧΑΠ μέχρι το 2020
Σε λιγότερο από τρία χρόνια η γνωστή ΧΑΠ ή αλλιώς η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια θα είναι η 3η πιο συχνή αιτία θανάτου, τόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονιολογίας του ΑΠΘ, Λάζαρος Σιχλετίδης. Ο κ. Σιχλετίδης εξήγησε πως το 50% των 4.561 ατόμων που επισκέφτηκαν το ιατρείο ΧΑΠ που λειτουργεί σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, ήταν υποδιαγνωσμένοι, σημειώνοντας πως το 50% των ατόμων με παροξυντικά επεισόδια ΧΑΠ, πεθαίνουν σε 3,6 χρόνια.
Τα πρωϊνά με Superfoods φτάνουν την ινσουλίνη στο Θεό!
«Είμαστε ό,τι τρώμε» υποστήριξε κατά την ομιλία της η Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης Μαρία Καρδάση, σημειώνοντας ότι πρέπει να αρχίσουμε να θέλουμε και να μας αρέσει, αυτό που πρέπει. Η ίδια, επέμεινε στη μαγική λέξη «Ισογλυκαιμία» εξηγώντας πως το σάκχαρό μας δεν πρέπει να ανεβαίνει ποτέ, γι' αυτό και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στον καταιγισμό διαφημίσεων και προβολής των σούπερ τροφών και άλλων ειδών τροφών όπως οι μπάρες δημητριακών, ελέγχοντας πάντα τα συστατικά τους. (Κάθε μικρό ή μεγάλο γεύμα πρέπει να περιέχει πρωτείνες, λίπος και υδατάνθρακες, με αυτή τη σειρά)
Διατροφή και άσκηση. Σημασία έχει ο σωστός χρόνος
Αυτό που μετράει δεν είναι μόνο τι τρώμε και αν γυμναζόμαστε αλλά πότε τρώμε και πότε γυμναζόμαστε. Αυτό είπε κατά την ομιλία της η πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Επισκέπτρια Ερευνήτρια σε Προγράμματα εφαρμογής Μεσογειακής Διατροφής του Harvard, Θεοδώρα Καλογεράκου. Η κ. Καλογεράκου επισήμανε πόσο σημαντικός είναι ο σωστός χρόνος για τη διατροφή αλλά και για την άσκησή μας, σημειώνοντας ότι κάτω από συνθήκες στρες δεν τρώμε ούτε γυμναζόμαστε γιατί τότε, «δηλητηριάζουμε περισσότερο τον οργανισμό μας».