Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ο ΠΦΣ βγάζει στη σέντρα φαρμακαποθήκη

24/9/2024 1:16:03 πμ
Δημοσιοποίησε επιστολή για παράλληλες εξαγωγές ελλειπτικών φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκών με αφορμή τα ελλειπτικά φάρμακα και τους τρόπους που αυτά επανεξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές σε πολύ υψηλότερες τιμές. 


Οι φαρμακοποιοί (ΠΦΣ) έδωσαν στη δημοσιότητα την επιστολή ιδιωτικής φαρμακαποθήκης η οποία απευθυνόμενη σε συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες, τους κοινοποιεί λίστα με φαρμακευτικά σκευάσματα προς εξαγωγή τα οποία είναι στο σύνολό τους ελλειπτικά και έχουν μεγάλη ζήτηση από τους χονδρέμπορους του εξωτερικού. Στην επιστολή αυτή της ιδιωτικής φαρμακαποθήκης, που ουσιαστικά συμπεριφέρεται ως αμιγώς εξαγωγική εταιρεία, ενημερώνει ότι ζητάει φάρμακα σε μεγάλες ποσότητες, ιδιαίτερα φάρμακα που είναι ελλειπτικά αλλά μπορούν να εξαχθούν, για τα οποία οι φαρμακαποθήκες που θα τα συγκεντρώσουν και θα τα αποστείλουν όπως αναφέρει, θα έχουν μεγάλη κερδοφορία και αυξημένη ρευστότητα.


Προφανώς, πρόκειται για μια παράνομη ενέργεια καθώς όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος το 80% των φαρμάκων της λίστας είναι ελλειπτικά ή σε καθεστώς περιορισμένης διάθεσης, η πλειονότητα των εξαγώγιμων φαρμάκων έχει κερδοφορία, όπως αποδεικνύεται από 35% έως 200% ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά εξάγονται εμβόλια που τα περισσότερα από αυτά είναι ελλειπτικά, όπως για παράδειγμά το Bexsero.


«Αποδεικνύεται κατά αυτό τον τρόπο ότι η αξιοπιστία ορισμένων ιδιωτών Φαρμακαποθηκαρίων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο υπουργείο Υγείας, περί εξαγωγών μόνο των πλεοναζόντων ποσοτήτων σε φάρμακα αφού πρώτα εξασφαλιστεί η φαρμακευτική αγωγή του Έλληνα ασθενή, είναι ανύπαρκτη. Και ότι επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στην κρίση και στην προαίρεσή τους για κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας», σημειώνουν οι φαρμακοποιοί κοινοποιώντας την εν λόγω καταγγελία τόσο στο υπ. Υγείας όσο και στον πρόεδρο του ΕΟΦ και ζητώντας παράλληλα να υπάρξουν άμεσα μέτρα πάταξης αθέμιτων πρακτικών οι οποίες στερούν από την κοινωνία απαραίτητα σκευάσματα. Όπως αναφέρει δε, έχει στη διάθεση του τα στοιχεία της ιδιωτικής φαρμακαποθήκης που προχώρησε σε αυτή την πρακτική αλλά και τα σκευάσματα τα οποία ζητά και τα ποσοστά κέρδους που αναφέρονται… προς άγραν πελατών.

Νίκος Φουτούλης: Στέγνωσαν από φάρμακα τα φαρμακεία της Ρόδου

Σημαντικές ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται για χρόνιες παθήσεις αλλά και ευρείας κατανάλωσης παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην εγχώρια αγορά, εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών οι οποίες έως τώρα δεν έχουν αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Υγείας. «Όσο αντιμετωπίζουμε το φάρμακο ως εμπορεύσιμο είδος και όχι ως κοινωνικό αγαθό θα παρατηρούνται πάντα -περιοδικά- ελλείψεις στην αγορά» δήλωσε στον τοπικό τύπο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου Νίκος Φουτούλης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αντιβιώσεις, αντιπηκτικά, ινσουλίνες, εισπνεόμενα και χάπια για το άσθμα και άλλες πνευμονολογικές παθήσεις, όπως ακόμα και φάρμακα για τους καρδιοπαθείς δεν είναι εύκολο να τα βρει κανείς στα φαρμακεία και οι παραγγελίες εκτελούνται με αρκετή καθυστέρηση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η τοποθέτηση της ΟΣΦΕ για την κόντρα των τελευταίων ημερών
Με αφορμή τις χθεσινές καταγγελίες των φαρμακοποιών






Σχετικά άρθρα

Kavita Patel: H καινοτομία προσθέτει εκατομμύρια υγιή χρόνια ζωής
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Roche Hellas συμμετείχε στο 23ο Annual Healthworld Conference
Αδ. Γεωργιάδης: Φαρμακοποιοί και φαρμακαποθηκάριοι τσακώνονται από πάντα
Η τοποθέτηση της ΟΣΦΕ για την κόντρα των τελευταίων ημερών
Εισόδημα, εκπαίδευση, εργασία και γεωγραφική περιοχή επηρεάζουν δραστικά τους δείκτες υγείας
Έρευνα του Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής και της MSD καταδεικνύει τις παθογένειες της περίθαλψης στην Ελλάδα
Κενά ασφαλείας στον FDA καταγράφει το Associated Press & το Κογκρέσο
Επηρεάζοντας την ποιότητα των φαρμάκων και τα νέα λανσαρίσματα