Κεντρικός άξονας
δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι η καταπολέμηση των
ασθενειών και η διατήρηση του παγκόσμιου πληθυσμού σε καλή υγεία. Ο Οργανισμός
έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία λοιμώξεις και έχει συμβάλει στην μείωση του
καπνίσματος. Οι επιτυχίες αυτές δεν μπορούν ωστόσο να κρύψουν πως ο οργανισμός
διέρχεται κρίση.
Ιδιωτικές επιχορηγήσεις ειδικού σκοπού
Ένα δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων από 70 χώρες, που ασχολούνται με την πολιτική στον τομέα υγείας, το Peoples Health Movement, επικρίνει τη βαθμιαία αυξανόμενη επιρροή της φαρμακοβιομηχανίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την εξάρτησή του από ιδιώτες χορηγούς. Όταν ιδρύθηκε το 1948, χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από τις 194 χώρες - μέλη. Φέτος όμως το 30% του προϋπολογισμού του -ύψους 4,9 δις δολαρίων- καλύπτεται από ιδιωτικές χορηγίες ή επιχορηγήσεις που καταβάλλουν εθελοντικά ορισμένες χώρες.
«Πρόκειται για επιχορηγήσεις που δίνονται για έναν ορισμένο σκοπό» λέει ο Τόμας Γκεμπάουερ, διευθυντής της medico international. «Με αυτόν τον τρόπο τα κράτη αποκτούν επιρροή στις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».
Κι αυτό έχεις επιπτώσεις, πέρα από την απώλεια της δυνατότητας να αποφασίζει ο Οργανισμός δημοκρατικά. Σύμφωνα με παρατηρήσεις του Peoples Health Movement, λόγω της εμπλοκής παραγόντων από το εμπόριο έχουν αλλάξει οι στόχοι και οι στρατηγικές του ΠΟΥ, όπως δείχνει το παράδειγμα με το Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς, που είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του μετά τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, με 200 δις δολάρια.
«Το Ίδρυμα κερδίζει από τις αποδόσεις των καταθέσεών του»
επισημαίνει επικριτικά ο Τόμας Γκεμπάουερ. «Και το μεγαλύτερο μέρος των 25 δις
δολαρίων που επένδυσε τα τελευταία δέκα χρόνια σε προγράμματα υγείας παγκοσμίως
προέρχονται από αποδόσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χημεία, τα
φάρμακα και τα τρόφιμα, με αμφίβολες πρακτικές για την υγεία».
Εξαρτώμενοι επιστήμονες
Επιπλέον ο Γκέιτς έκανε περιουσία προστατεύοντας πνευματικά δικαιώματα. Με αυτόν τον τρόπο, αντί να στηρίζει γενόσημα, φτηνά και σε όλους προσβάσιμα φάρμακα προωθεί αυτά με πατέντα. Το μέγεθος της επιρροής των φαρμακευτικών βιομηχανιών και των συνδεδεμένων ιδρυμάτων τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας φαίνεται κι από την περίπτωση της γρίπης των χοίρων. Τον Ιούνιο του 2009 ο ΠΟΥ έπειτα από σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμού ανέβασε το επίπεδο κινδύνου στην ανώτατη βαθμίδα, την πανδημία. Ανάμεσα στα μέλη και τους συμβούλους της επιτροπής βρίσκονταν επιστήμονες που είχαν συμβόλαια συνεργασίας με τις εταιρείες παρασκευής του Tamiflu κι άλλων αντιγριπικών.
Ακολούθησε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση εμβολιασμών, από την οποία οι εταιρείες θησαύρισαν. Επιπλέον η διαμόρφωση πολιτικής για τη δημόσια υγεία και η χρηματοδότησή της αποσπάστηκε στα τέλη του 1990 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έτσι του αφαιρέθηκε ο δημοκρατικός έλεγχος από τα κράτη-μέλη του.
«Για παράδειγμα» λέει η Άλισον Κατς, 18 χρόνια συνεργάτης της οργάνωσης στα κεντρικά γραφεία στη Βιέννη, «στο Παγκόσμιο Ταμείο που συστάθηκε για την καταπολέμηση των 3 μεγαλύτερων ασθενειών στον τρίτο κόσμο, του AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης δεν εκπροσωπείται ο ΠΟΥ».
Το Ταμείο ακολουθεί ως πολιτική τη θεραπεία με
φαρμακευτικά μέσα αντί μέτρων πρόληψης. Η πρόθεση είναι σαφής: τα προληπτικά
μέτρα δεν αποφέρουν κέρδη στις φαρμακοβιομηχανίες.
Πηγή: http://www.skai.gr (22/5/2012)