Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ο Λιντζέρης απαντά για τις ελλείψεις φαρμάκων

12/11/2014 9:20:09 πμ
Ποια μέτρα θα πάρει ο Ε.Ο.Φ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Μετά τις χθεσινές καταγγελίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου τα ερωτήματα για το ποιος ευθύνεται για τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα και γιατί κάθε χρόνο τέτοια εποχή καταγράφονται ελλείψεις είναι παραπάνω από εύλογα.


Σύμφωνα με το onmed.gr και τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Ε.Ο.Φ. κ. Δημήτρης Λιντζέρης, οι παράλληλες εξαγωγές (η συνήθης αιτία ελλείψεων, αλλά όχι και η μόνη) που πραγματοποιούν κάποιες φαρμακαποθήκες είναι νόμιμες, αρκεί να μην πλήττεται η Δημόσια Υγεία. Ωστόσο ο Ε.Ο.Φ. φαίνεται έτοιμος να αρχίζει να λαμβάνει κάποια μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως η επιβολή προστίμου ύψους 200.000 ευρώ και η ανάκληση άδειας σε μια φαρμακαποθήκη στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε προχωρήσει παράνομα σε παράλληλες εξαγωγές. 


Επίσης ο κ. Λιντζέρης αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει επίσημα και άλλα αντίστοιχα μέτρα, όπως η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών στα συγκεκριμένα προϊόντα που εμφανίζονται οι ελλείψεις (όπως αντιδιαβητικά, αντιϋπερτασικά, κολλύρια, εμβόλια κ.λπ.). Επιπλέον έχει ήδη αποστείλει επιστολές σε φαρμακοβιομηχανίες, ζητώντας τους εξηγήσεις για τις ελλείψεις στα συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ μια τρίτη ενέργεια στην οποία θα προχωρήσει ο πρόεδρος του Ε.Ο.Φ. είναι ότι τα φάρμακα ή τα εμβόλια που λείπουν από την αγορά θα αντικατασταθούν με άλλα «ανταλλάξιμα προιόντα». Πρόκειται για μια πολιτική που έχει στόχο να προστατεύσει τον πολίτη και δη τον ασθενή, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λιντζέρης. Τα λεγόμενα ανταλλάξιμα προιόντα θα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που εμφανίζουν έλλειψη και δεν πρόκειται να απορρυθμιστούν οι ασθενείς.


Στη φάση αυτή, οι δράσεις του Ε.Ο.Φ. δεν περιλαμβάνουν πειθαρχικά μέτρα και ποινές.


Τέλος, ο κ. Λιντζέρης αναφέρει ότι πλέον οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να ενημερώνουν ηλεκτρονικά τον Ε.Ο.Φ. σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με το τι ελλείψεις υπάρχουν στην αγορά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αν παρατηρηθούν ελλείψεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες, τονίζουν οι εκπρόσωποί του κλάδου
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση