Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ο «κουβαλητής» φθείρεται ψυχικά και σωματικά

19/8/2016 6:21:14 μμ
Νέα αμερικανική μελέτη.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η στερεοτυπική πυρηνική οικογένεια έχεις ως πρότυπο τον άνδρα κουβαλητή. Αυτός που προφέρει όμως τελικά δεν είναι και τόσο ευνοημένος σύμφωνα με μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.


Η έρευνα με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Κριστίν Μουνς που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριου της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Ένωσης ανέλυσε στοιχεία από δείγματα παντρεμένων ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 έως 32 ετών σε βάθος 15ετιας.


Οι επιστήμονες εξέτασαν τη σχετική συνεισφορά των δύο φύλων στον οικογενειακό προϋπολογισμό και έκαναν μετά συσχέτιση με την κατάσταση της υγείας καθενός ατόμου. Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη οικονομική ευθύνη έχουν οι άνδρες σε ένα νοικοκυριό, τόσο χειρότερη είναι η ψυχολογική κατάστασή τους, καθώς και η σωματική υγεία τους.


Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο αν οι άνδρες αποτελούν τον μοναδικό κουβαλητή στο σπίτι. Τα άτομα αυτά έχουν κατά μέσο όρο 5% χειρότερη ψυχική υγεία σε σχέση με τους άντρες που βιώνουν καθεστώς οικονομικής ισότητας.


Η Μουνς δήλωσε: «Συνήθως, όσον αφορά το ρόλο των δύο φύλων σε ένα γάμο, εστιάζουμε στους διάφορους τρόπους που οι γυναίκες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, π.χ. λόγω οικογενειακής βίας ή επειδή αναλαμβάνουν την μερίδα του λέοντος στις δουλειές του νοικοκυριού. Όμως η μελέτη μας δείχνει ότι οι αυξημένες προσδοκίες που υπάρχουν για τους άνδρες, μπορούν επίσης να τους κάνουν κακό. Οι άνδρες υποτίθεται ότι πρέπει να είναι οι ?κουβαλητές', όμως όταν έχουν ελάχιστη έως καθόλου οικονομική βοήθεια, αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο πάνω τους»


Ένα ακόμα δεδομένο της έρευνας είναι πως όταν οι γυναίκες αναλαμβάνουν και αυτές τον ρόλο του κουβαλητή ενισχύεται η ψυχολογία τους. Όσο περισσότερα χρήματα προφέρουν τόσο καλύτερα νιώθουν. Αντίθετα, η οικονομική εξάρτηση από τους άντρες τους έχει αρνητική επίπτωση.


Η σωματική υγεία των γυναικών δεν επηρεάζεται θετικά ή αρνητικά από το αν και πόσο συμβάλλουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.


Η προσφορά βιώνεται ως υποχρέωση και άγχος από τους άντρες ενώ οι γυναίκες το αντιλαμβάνονται ως ευκαιρία, επιλογή και πηγή υπερηφάνειας σύμφωνα με την έρευνα. Επιπλέον οι άντρες συχνά βιώνουν το άγχος αν θα είναι ικανοί στο μέλλον να εξασφαλίζουν τα ίδια.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics