Περισσότερα περιστατικά καρκίνου αναμένονται ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με νέα γαλλική έρευνα, λόγω της ταχέως αυξανόμενης κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία και περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα, χρωστικές ουσίες κ.ά.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο 13 του Παρισιού και το ινστιτούτο ιατρικών ερευνών INSERM μελέτησαν στοιχεία διατροφής για σχεδόν 105.000 υγιείς ενηλίκους (22% άνδρες-78% γυναίκες) με μέση ηλικία 43 ετών. Η διατροφή των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκε ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας των τροφών και στη συνέχεια συσχετίστηκε με τα περιστατικά καρκίνου που εμφανίσθηκαν μέσα σε μια πενταετία κατά μέσο όρο.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, η αύξηση κατά 10% στην αναλογία των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας στην καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου συνδέθηκε με την αύξηση κατά 12% του κινδύνου για καρκίνο κάθε είδους (εννέα πρόσθετοι θάνατοι ανά 10.000 ανθρώπους), καθώς και 11% ειδικότερα για καρκίνο του μαστού.
Σημειώνεται ότι δεν διαπιστώθηκε αξιοσημείωτη συσχέτιση με τους καρκίνους του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Ως τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας θεωρούνται τα συσκευασμένα ψημένα προϊόντα, κάθε είδους αλμυρά και γλυκά σνακ, τα αναψυκτικά με ανθρακικό, τα δημητριακά με ζάχαρη, τα έτοιμα και κατεψυγμένα γεύματα, τα επεξεργασμένα κρέατα, όσα περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων, λιπών και αλατιού, αλλά λίγες βιταμίνες και φυτικές ίνες, τα οποία εκτιμάται ότι αποτελούν έως το 50% της συνολικής καθημερινής κατανάλωσης θερμίδων σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες.
Αντιθέτως, τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, αυγά, ψάρια, γάλα κτλ.) συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συνδέει τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας με τον καρκίνο, ενώ παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει συσχέτιση των εν λόγω τροφών με τον κίνδυνο για παχυσαρκία, υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο απαιτούνται περισσότερες έρευνες προς επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων, καθώς διατυπώθηκε και η άποψη από μέρος των επιστημόνων ότι "δαιμονοποιούνται" τα περισσότερα βιομηχανικά τρόφιμα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal".
ΑΠΕ-ΜΠΕ