Αναχρονιστικό χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) το μέτρο που επανεισάγει η κυβέρνηση (Προεδρικό Διάταγμα 351/1989-ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989) για τη δυνατότητα εκτέλεσης εμβολιασμών από επισκέπτες υγείας, χωρίς την παρουσία γιατρού στις ΤΟΜΥ.
Ο ΙΣΑ, εκτός του ότι θέτει θέμα "άσκησης της Ιατρικής από μη ιατρούς", μετακύλιση του κόστους στους ασθενείς και κινδύνου να κλείσουν τα ιατρεία της γειτονιάς, επισημαίνει και από επιστημονικής πλευράς ότι "ο εμβολιασμός σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μεμονωμένη ιατρική πράξη, αλλά μέρος μιας συνολικότερης παρακολούθησης της υγείας των παιδιών".
Εξηγεί ότι "ποτέ δεν πρέπει να διενεργείται εμβολιασμός αν προηγουμένως δεν έχει ληφθεί ένα καλό ιατρικό ιστορικό και κλινική εξέταση του εμβολιαζόμενου". Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι "ο εμβολιασμός δεν είναι απλά μια ένεση, αλλά ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιατρική ύλη".
Σύμφωνα λοιπόν με τους γιατρούς, αν ο εμβολιασμός αποτελέσει μεμονωμένη ιατρική πράξη, χωρίς να έχει προηγηθεί κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού υπάρχουν οι εξής κίνδυνοι:
- Σοβαρές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό, που θα βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή του εμβολιαζόμενου, αν αυτός πάσχει από κάποιο νόσημα για το οποίο ο εμβολιασμός αντενδείκνυται.
- Να χαθεί η ευκαιρία της προληπτικής εξέτασης και παρακολούθησης της υγείας και ανάπτυξης των ασθενών.
- Να χαθεί η ευκαιρία της τυχαίας ανακάλυψης σοβαρών προβλημάτων στην υγεία του εμβολιαζόμενου που δεν ήταν γνωστά μέχρι την στιγμή εκείνη.
- Να γίνει υποβάθμιση των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών, πρόληψης, φροντίδας και παρακολούθησης των ασθενών.
Συγκεκριμένα δε για τα παιδιά, για την υγεία των οποίων ο ΙΣΑ ζητά περισσότερη "ευαισθησία" από το υπουργείο Υγείας, αναφέρει ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται ή να επιτηρείται από παιδίατρο για τους εξής λόγους:
- Ο παιδίατρος είναι ο ειδικός γιατρός που έχει εκπαιδευτεί για τα εμβόλια, τον τρόπο λειτουργίας τους, τον τρόπο και τα σχήματα χορήγησής τους, τις αντιδράσεις τους και τον τρόπο αντιμετώπισης, τα συστατικά που περιέχουν, την επιδημιολογία και όλες τις ιδιαιτερότητες που τα αφορούν.
- Ο παιδίατρος είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στο παιδί, στη σπάνια αλλά υπαρκτή περίπτωση που θα προκύψει σοβαρή αντίδραση με τον εμβολιασμό (π.χ. αναφυλακτικό σοκ).
- Όπως οι έρευνες έδειξαν, ο παιδίατρος είναι το μόνο πρόσωπο που οι γονείς εμπιστεύονται περισσότερο από κάθε άλλο, ώστε να τους πείσει για τη χρησιμότητα των εμβολίων. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει μεγάλος φόβος να ενισχυθούν οι αντιεμβολιαστικές τάσεις και οι αντιεμβολιαστές.
- Τα εμβόλια σήμερα αποτελούν ένα δυναμικό κεφάλαιο επιστημονικής γνώσης, με συνεχείς ανακαλύψεις, αλλαγές και αναθεωρήσεις, για τις οποίες ο παιδίατρος συνεχώς ενημερώνεται και εκπαιδεύεται.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γεώργιος Πατούλης δήλωσε τέλος ότι: «ο ΙΣΑ δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών και θα ασκήσει κάθε δυνατή νομική παρέμβαση ως θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας.»