Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ο Ηλίας Χαλιγιάννης νέος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης

4/1/2012
Αποχωρεί ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου, Αλέξανδρος Τσαπέκος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
  • Από την εφημερίδα «Χρόνος», 3/1/2012, (Κομοτηνή):

Ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης σε μία περίοδο αναβρασμού και κινητοποιήσεων του κλάδου, που αντιδρά στη μείωση του ποσοστού κέρδους του. Ο λόγος για το νεαρό ιδιοκτήτη φαρμακείου στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής Ηλία Χαλιγιάννη (μέχρι πρότινος γραμματέα του Φ.Σ. Ροδόπης) που αντικαθιστά μετά από πολλά χρόνια στην ηγεσία του συλλόγου, τον Αλέξανδρο Τσαπέκο. Ο νέος πρόεδρος την πρώτη συνέντευξη στο «Χρόνο» την έδωσε την ώρα που τα φαρμακεία του νομού μας παρέμειναν κλειστά, συμμετέχοντας στη διήμερη απεργία (2-3/1/2012) που κήρυξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, διαφωνώντας με την απόφαση του υπουργείου Υγείας για περαιτέρω μείωση κατά 3%, του κέρδους τους.

«Είμαστε με την πλάτη στο τοίχο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλιγιάννης, σημειώνοντας, ότι: «σήμερα τα πραγματικά κέρδη του φαρμακείου είναι από 5,9 έως 6,2%. Το ποσοστό κέρδους δε σημαίνει ότι αυτό είναι και το κέρδος του ίδιου του. Το φαρμακείο υποχρεούται το ποσοστό αυτό να το διαχειρίζεται για να έχει όλα τα αποθέματα που απαιτεί η συνταγογράφηση. Όταν δεν υπάρχουν κίνητρα σε τέτοιες μονάδες και οι θεσμοί υπολειτουργούν, αυτό σημαίνει ότι τα αποθέματα που θα έχω στο συρτάρι μου δεν θα είναι τα ίδια. Πιθανότατα να μην υπάρχουν και φαρμακεία πλέον. Πέρσι φωνάζαμε για τα 800 νέα φαρμακεία στα οποία η κυβέρνηση έδωσε άδεια να ανοίξουν παρόλο που λέγαμε ότι το επάγγελμα είναι κορεσμένο, παρόλα αυτά χαιρετίσαμε τους νέους συναδέλφους μας και τους στηρίξαμε. Αυτοί οι ίδιοι έρχονται σήμερα και μας λένε ότι δεν μπορούμε να καταστούμε βιώσιμοι».

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας και του υπουργού Εργασίας για το φάρμακο, δεν δίνεται συγκεκριμένη λύση στις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων, δεν αντιμετωπίζεται η ασφυξία και η έλλειψη ρευστότητας των φαρμακείων, ανακοινώνονται μέτρα χωρίς διάλογο και συνεχίζει να υποβαθμίζεται η φαρμακευτική περίθαλψη και επιπλέον οι φαρμακοποιοί «τιμωρούνται» με μείωση του ποσοστού κέρδους στα ήδη πενιχρά εισοδήματα τους.

«Ο υφυπουργός Υγείας κ. Τιμοσίδης παραδέχτηκε ότι ο ενιαίος οργανισμός δεν θα πληρώσει όλο το μέρος των υποχρεώσεών του. Καταλαβαίνετε πόσο δυσβάσταχτο είναι αυτό για ένα φαρμακείο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που τη βιώνουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Υπάρχουν ταμεία όπως το δικό μας, το ταμείο συντάξεως και ασφάλισης των υγειονομικών, που έχει να πληρώσει 15 μήνες, ο ΟΠΑΔ έχει να πληρώσει εδώ και 5 μήνες, δεν μπορούμε άλλο να κάνουμε την φαρμακευτική πολιτική. Ο φαρμακοποιός έχει δείξει πολλές φορές την ευαισθησία του. Άλλωστε εδώ και πάρα πολλούς μήνες πληρώνουμε φάρμακα, για τα οποία δεν αποζημιωνόμαστε. Πλέον όμως πρέπει να κοιτάξουμε την επιβίωσή μας, γιατί αύριο μπορεί ο πολίτης να μην βρίσκει φαρμακεία», τόνισε ο νέος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κάνοντας παράλληλα δυσοίωνες προβλέψεις για το φαρμακείο της γειτονιάς, «πιστεύω ότι έχουν αρχίσει και μπαίνουν μέσα τα μεγάλα κεφάλαια μέσα στον κλάδο των φαρμακείων και η κυβέρνηση θέλει να αφανίσει το φαρμακείο της γειτονιάς ώστε να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα. Να χάσει ο κόσμος την πρόσβαση στον φαρμακοποιό του, πολύ απλά. Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουν και φαρμακεία στη Ροδόπη αν συνεχίσει την πολιτική αυτή».


  • Συνέντευξη του νέου προέδρου του Φ.Σ. Ροδόπης, Ηλία Χαλιγιάννη, στην εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης» (4/1/2012):

«Υπάρχει θέμα επιβίωσης των φαρμακείων»

Ο Ηλίας Χαλιγιάννης είναι ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Νομού Ροδόπης. Σε μια δύσκολη στιγμή για τον κλάδο, με θέματα ανοικτά όπως αυτό των κινητοποιήσεων, μίλησε στον «Παρατηρητή της Θράκης» για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι φαρμακοποιοί, τονίζοντας ότι δεν αντέχουν άλλο οικονομικά.

ΠτΘ: κ. Χαλιγιάννη έχει προκύψει αλλαγή και στην υπόλοιπη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου;
Η.Χ.: Θα πρέπει να πω ότι η εκλογή μου δεν ήταν φιλοδοξία μου ούτε αυτοσκοπός. Ήταν επιλογή μου, γιατί αγαπώ αυτό το Σύλλογο και θα έλεγα ότι είμαι εκ γενετής δοσμένος σε αυτόν. Θα προσπαθήσω να τον αντιπροσωπεύσω και να τον υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Αλλαγή υπάρχει σε κάποια αξιώματα. Γραμματέας έχει αναλάβει ο κ. Παπάκης και ταμίας η κ. Μπανιά. Το υπόλοιπο συμβούλιο παραμένει ως έχει.

ΠτΘ: Αναλάβατε σε μια δύσκολη στιγμή την προεδρία του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ροδόπης. Καλείστε να διαχειριστείτε μια κατάσταση σύνθετη και στο μέσον μιας απεργιακής κινητοποίησης που έχει προκαλέσει την αντίδραση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την αναστάτωση του κοινού.
Η.Χ.: Αυτό που μας ενδιαφέρει σαν φαρμακοποιούς είναι η αναστάτωση του κοινού. Το πιο συγκινητικό σήμερα ήταν όταν ένας πελάτης μου, πρώην ασφαλισμένος στο δημόσιο και τώρα αυτού του εκτρώματος που λέγεται ΕΟΠΠΥ, με ευχαρίστησε για όλους αυτούς τους μήνες που αγοράζω εγώ τα φάρμακά του και του τα χορηγώ χωρίς να πληρώνομαι από το κράτος. Αυτό τα λέει όλα. Οι φαρμακοποιοί δεν αντέχουμε άλλο. Η βρύση στέρεψε και για μας. Ο κλάδος μας δέχεται συνεχείς επιθέσεις. Δεν αντέχουμε, δεν μπορούμε να αγοράζουμε πλέον φάρμακα για τον κόσμο, που αγαπάμε τόσο πολύ και τους εξυπηρετούμε τόσα χρόνια, και να μην πληρωνόμαστε.

ΠτΘ: Ο υπουργός ανέφερε ότι στις 5 Ιανουαρίου θα πληρωθείτε από το ΙΚΑ και στις 25 από τον ΟΓΑ, τα δύο σημαντικότερα ταμεία. Προς τι λοιπόν η κινητοποίηση;
Η.Χ.: Αυτό που εξήγγειλε ο κ. Κουτρουμάνης είναι μια σημαντική εξέλιξη αλλά χρειάζεται να φθάνουμε συνέχεια στην πραγμάτωση μιας απεργίας για να γίνονται αυτές οι εξαγγελίες. Και πέρσι ο κ. Λοβέρδος δήλωσε προσωπικά ότι, αν δεν πληρωθούν οι φαρμακοποιοί τα χρεωστούμενα, θα παραιτηθεί. Τα χρεωστούμενα διογκώθηκαν και ο κ. Λοβέρδος παραμένει στη θέση του καταστρέφοντας πλέον όλη τη δομή της υγείας από τη συνταγογράφηση, δηλαδή από το γιατρό μέχρι και τον φαρμακοποιό. Οι πολίτες πληρώνουν για να γράψουν τα φάρμακά τους. Οι φαρμακοποιοί απαιτούμε αυτά τα οποία δικαιούμαστε και δεν μας έχουν δώσει. Βεβαίως οι εξελίξεις είναι καλές αλλά εμείς απαιτούμε ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνουν οι πληρωμές μας.

ΠτΘ: Εννοείτε και από τα υπόλοιπα ταμεία γιατί έχουν δοθεί ημερομηνίες για τις εκταμιεύσεις από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ;
Η.Χ.: Γραπτή δήλωση δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις, οι οποίες αναιρούνται κάθε μήνα. Πλέον δεν υπάρχει ούτε ΙΚΑ, ούτε ΟΓΑ, ούτε δημόσιο. Υπάρχει ΕΟΠΠΥ και αυτή τη στιγμή αν αυτός ο φορέας ακολουθήσει το παράδειγμα του Δημοσίου, υπάρχουν φαρμακεία στην Ελλάδα που αύριο βάζουν λουκέτο. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα επιτρέψουμε οι συνάδελφοί μας να καταστραφούν οικονομικά.

ΠτΘ: Οι υπουργοί ισχυρίζονται ότι η λειτουργία του ΕΟΠΠΥ θα έχει ως συνέπεια τον εξορθολογισμό και του τομέα της ασφάλισης και του τομέα της υγείας. Υποστηρίζουν ότι η λειτουργία του θα εξομαλύνει την χαώδη κατάσταση που υπήρχε στο χώρο της υγείας και όχι να τον ανατρέψει. Ποια είναι η άποψή σας;
Η.Χ.: Εμείς χαιρετάμε κάθε νέο ταμείο που έρχεται, πόσο μάλλον τον ΕΟΠΠΥ που μας αποσυμφορεί από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τα πέντε περίπου ταμεία γίνονται ένα αλλά ως προς αυτό είναι καθαρά θεωρητικό. Δεν υπάρχει ούτε εμπεριστατωμένη εγκύκλιος, ούτε νόμος που θα αποφασίζει για τις πληρωμές των φαρμακοποιών. Ο ΕΟΠΠΥ ακόμη αιωρείται. Δεν υφίσταται στην ουσία και το βλέπουμε από τώρα.

ΠτΘ: Εσείς τον θέλετε ή όχι;
Η.Χ.: Εμείς τον θέλουμε τον ΕΟΠΠΥ από την άποψη ότι όλα μπορούν να λειτουργήσουν σωστά θεωρητικά, αλλά πρακτικά βλέπουμε ότι είναι ανεφάρμοστος. Υπάρχουν αντιδράσεις και από τους γιατρούς. Είναι η εποχή που φοβόμαστε πια.

ΠτΘ: Γνωρίζω ότι εξυπηρετείτε τους πολίτες και ότι το φαρμακείο της γειτονιάς ασκεί και μια κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα, αλλά πολλές φορές έχετε μια εκκρεμότητα για παράδειγμα με τον ΟΠΑΔ, και ζητάτε οι ασφαλισμένοι του να σας πληρώνουν ολόκληρη την αξία του φαρμάκου. Αυτό δεν είναι και μια άσκηση πίεσης προς το κράτος; Σκεφθήκατε ότι με ένα τρόπο βρίσκονται σε ομηρία οι ασφαλισμένοι και στα χέρια σας, που γίνονται μέσα πίεσης προς το κράτος;
Η.Χ.: Με την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί το κράτος και όχι οι φαρμακοποιοί γίνεται αυτό. Ο φαρμακοποιός για να φθάσει στον πάγκο περνά από μια πολυετή πανεπιστημιακή εκπαίδευση και οφείλει να εφαρμόσει αυτά που έχει διδαχθεί με το να πάρει το κουτί. Ο κ. Φλωρίδης πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε πει ότι οι φαρμακοποιοί πλούτισαν γιατί άνοιγαν το συρτάρι και έπαιρναν από μέσα ένα κουτί φάρμακα. Αυτό όμως είναι παντελώς λάθος. Ο φαρμακοποιός αυτό που κάνει είναι να ελέγχει την συνταγή από άποψη φαρμακολογικής και τοξικολογικής δράσης του φαρμάκου. Είναι στη διάθεσή του να χορηγήσει τα φάρμακα. Από εκεί και μετά την ευαισθησία μας την έχουμε δείξει πολλές φορές. Και μη ξεχνάτε ότι υπάρχουν στελέχη στην κοινωνία μας κάποιες μονάδες επαγγελματιών οι οποίες για να αποδώσουν, όσο αφορά το θεσμό της υγείας, θέλουν κίνητρα και αν όχι τουλάχιστον απαιτούν σεβασμό. Εμείς αγαπάμε τον κόσμο. Δεν αδιαφορήσαμε τόσους μήνες για την υγεία των πολιτών. Δεν αντέχουμε όμως άλλο οικονομικά.

ΠτΘ: Για να κάνω το συνήγορο του διαβόλου θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι είχατε ένα μεγάλο περιθώριο κέρδους μέχρι τώρα οι φαρμακοποιοί, πριν από την είσοδο της χώρας στην κρίση, με αποτέλεσμα, όπως λένε πολλοί, να έχετε μεγάλα περιθώρια συμπίεσης του κέρδους προκειμένου να είστε ακόμη πλεονασματικοί σε ό,τι αφορά την λειτουργία των επιχειρήσεών σας. Είναι αλήθεια;
Η.Χ.: Και αυτό έγινε. Το κέρδος μας μειώθηκε, δεν είπαμε τίποτα, υπάρχει μια μείωση των τιμών του φαρμάκου κατά 40% γεγονός, που σημαίνει ότι τουλάχιστον 40% έχει μειωθεί το εισόδημά μας. Κάναμε πολλές υποχωρήσεις, δώσαμε εκπτώσεις στα ταμεία, δυστυχώς, όμως, δεν αντέχουμε άλλο. Το περιθώριο κέρδους δεν είναι από το φαρμακείο αυτή τη στιγμή. Αν μιλήσουμε με πραγματικά νούμερα τα κέρδη ενός φαρμακείου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη γύρω από την οικονομία του φαρμακείου που έκαναν δύο εξαίρετοι συνάδελφοι στην Αθήνα, υπολογίζεται σε 5,9-6,2 %. Για ποιο κέρδος μιλάμε; Είτε πούμε ότι αυτό είναι 15% είτε 20% δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Το φαρμακείο αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο. Μην ξεχνάτε ότι το φαρμακείο δεν είναι κατάστημα λιανικής πώλησης. Το φαρμακείο χρησιμοποιεί το περιθώριο κέρδους του για να ανανεώσει συνεχώς τα αποθέματά του οπότε υπάρχει μεγάλο εύρος στην συνταγογράφηση και στο τέλος αυτό που μένει και θεωρείται ένα λιμνάζον κεφάλαιο, ο φαρμακοποιός το χάνει. Πρέπει λοιπόν να το καλύπτει με ένα αξιοπρεπές περιθώριο κέρδους.

ΠτΘ: Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το φαρμακευτικό σύλλογο Ροδόπης ποια είναι τα προτάγματά σας, ποιες οι προτεραιότητές σας;
Η.Χ.: Έχουμε ενθουσιασμό. Κάποιοι άλλοι μας έφεραν στην κατάσταση που ζούμε. Μιλώ γενικότερα για την κοινωνία. Οι στόχοι μας έχουν να κάνουν με το επάγγελμα το ίδιο. Ότι βιώνουν όλοι οι φαρμακοποιοί της Ελλάδος το βιώνουμε και εμείς. Υπάρχει θέμα επιβίωσης των φαρμακοποιών.

ΠτΘ: Με τα φαινόμενα ανομίας που είχαν παρουσιαστεί κατά το παρελθόν στο χώρο της διακίνησης του φαρμάκου και στα οποία ενεπλάκησαν φαρμακοποιοί της περιοχής. Όταν τεθούν υπόψη σας αυτά τα ζητήματα θα είσαστε άτεγκτοι απέναντί τους;
Η.Χ.: Ασφαλώς. Καλοί και κακοί υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα. Η πλειοψηφία όμως δεν κρίνεται από τον ένα ή τους δύο.

ΠτΘ: Το άνοιγμα που έχει γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην Κομοτηνή αλλά και στον υπόλοιπο νομό βοηθά ώστε η αγορά να γίνει ανταγωνιστικότερη;
Η.Χ.: Αυτό φωνάζαμε πέρσι, ότι το επάγγελμα είναι κορεσμένο. Ο κ. Λοβέρδος εξήγγειλε άνοιγμα του επαγγέλματος έγιναν άλλα 800 νέα φαρμακεία τα χαιρετίσαμε, τα στηρίξαμε. Ο πολίτης δεν ωφελήθηκε από αυτό.

ΠτΘ: Σε όλα τα μαγαζιά συμβαίνει κάποιοι να ανοίγουν και κάποιοι να κλείνουν. Ελεύθερη οικονομία έχουμε. Γιατί τα φαρμακεία που ανοίγουν θα πρέπει να είναι ανοικτά εφόρου ζωής;
Η.Χ.: Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο στην αγορά και έχει να κάνει με την διαχείριση του καθενός.

ΠτΘ: Γιατί αν κάποιος που έχει τελειώσει φαρμακευτική να μην μπορεί να ανοίξει φαρμακείο;
Η.Χ.: Δεν συνεπάγεται ότι όποιος τελειώσει φαρμακευτική θα πρέπει να ανοίξει φαρμακείο. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι προϊόν εμπορίου. Άρα θα πρέπει το φάρμακο να μην μπει στον ανταγωνισμό και να μην θεωρηθεί εμπορεύσιμο προϊόν. Είναι κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να το προστατεύσουμε.

ΠτΘ: Στην Αμερική τα πουλάνε στα σούπερ μάρκετ.
Η.Χ.: Το γνωρίζω και αλλοίμονο αν συμβεί κάτι τέτοιο.

ΠτΘ: Εάν είχατε μπροστά σας την ηγεσία του υπουργείου τι θα του λέγατε;
Η.Χ.: Θα σας απαντήσω με μία φράση του καθηγητή μου, αναπληρωτή καθηγητή Φαρμακολογίας της Ιατρικής Αθηνών, κ. Σιταρά, «να σέβεστε αυτούς που σας υπηρετούν όρθιοι». Και εγώ θέλω να πω στον κ. Λοβέρδο ότι εμείς υπηρετούμε την υγεία όρθιοι πίσω από τον πάγκο μας. Οφείλει να μας σέβεται.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δίνονται συστάσεις για την παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας των ασθενών
Κυκλοφορεί από την Olonea






Σχετικά άρθρα

Οι ασθενείς τάσσονται με το μέρος των φαρμακοποιών
Σε θέματα όπως είναι τα ΦΥΚ και οι ελλείψεις φαρμάκων
Γρίπη: Από την Πρόληψη στη Θεραπεία
Σύμφωνα με την f-anazitisi
Peifasyn Academy: Το πρώτο Live Webinar της χρονιάς είναι γεγονός
Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας & τον ρόλο του φαρμακοποιού στη διαχείριση βάρους
«Γονάτισαν» τα φαρμακεία από το νέο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Δεν μπορούν να κλειστούν ραντεβού και να γίνουν εμβολιασμοί