Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Επιστρέφουν τα ΦΥΚ στον φυσικό τους χώρο;
Τα σενάρια για τη χορήγησή τους από τα φαρμακεία
Φαρμακοποιοί & γιατροί: Να επανέλθουν οι χειρόγραφες συνταγές
Μέχρι να αποκατασταθούν τα προβλήματα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Π.Ο.Υ.: Καλεί τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφαση αποχώρησης
«Για το καλό εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως», όπως αναφέρει

Ο ηλεκτρονικός... μπαμπούλας και το μεγάλο «παραθυράκι»

4/7/2012
Φρένο στην υπερσυνταγογράφηση επιχειρεί το υπουργείο Υγείας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Πριν από λίγες εβδομάδες η Ελλάδα κατάφερε μία πανευρωπαϊκή πρωτιά: ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν υπήρχε η δυνατότητα σε σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να παρακολουθείται η καταχώρηση και η εκτέλεση των συνταγών σε πραγματικό χρόνο.


Από τον υπολογιστή του διευθύνοντος συμβούλου του αρμόδιου φορέα μπορεί κανείς να δει ότι γύρω στις 10 το πρωί γράφονται οι περισσότερες ηλεκτρονικές συνταγές: ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 28.000 εκείνη την ώρα. «Κάθε μέρα προκύπτει και νέο ρεκόρ, όλο και περισσότεροι γιατροί χρησιμοποιούν το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», αναφέρει ο Βλάσης Σφυρόερας, διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ.


Όπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» γιατροί και ελεγκτές ασφαλιστικών ταμείων, το συγκεκριμένο σύστημα με τις δυνατότητες ελέγχου που διαθέτει λειτουργεί σαν μπαμπούλας, βάζοντας φρένο στην υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων. Έχει όμως και ένα σχετικά μεγάλο παραθυράκι: στην ηλεκτρονική φόρμα πέρα από το τυποποιημένο πεδίο κωδικοποίησης των φαρμάκων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα υπάρχει και ένα άλλο πεδίο όπου ο γιατρός μπορεί να γράψει ελεύθερο κείμενο. Το τελευταίο εντάχθηκε στην ηλεκτρονική φόρμα έπειτα από απαίτηση γιατρών, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.


«Το 99% των γιατρών γράφει το φάρμακο στον χώρο του ελεύθερου κειμένου και όχι στο πεδίο κωδικοποίησης. Έτσι αποφεύγεται η διασταύρωση καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα δεν έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει λέξεις. Το πεδίο κωδικοποίησης χρησιμοποιείται κυρίως από νέους γιατρούς που έχουν εκπαιδευθεί σε ανάλογα προγράμματα», λέει άνθρωπος που έχει πλήρη εικόνα του ελληνικού συστήματος. Και έτσι, αφού δεν αναγνωρίζονται οι λέξεις που αναγράφονται στο πεδίο ελεύθερου κειμένου, δεν μπορεί να γίνει αυτοματοποιημένος έλεγχος στην εκτός ενδείξεως συνταγογράφηση - για να καταλάβει κάποιος αν τα φάρμακα που έχουν γράψει οι γιατροί ενδείκνυνται επισήμως για τις συγκεκριμένες ασθένειες, θα πρέπει να διαβάσει μία μία τις συνταγές.


Πηγή: http://www.tanea.gr (4/7/2012)

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα σενάρια για τη χορήγησή τους από τα φαρμακεία
Μέχρι να αποκατασταθούν τα προβλήματα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιοί & γιατροί: Να επανέλθουν οι χειρόγραφες συνταγές
Μέχρι να αποκατασταθούν τα προβλήματα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Οι ασθενείς τάσσονται με το μέρος των φαρμακοποιών
Σε θέματα όπως είναι τα ΦΥΚ και οι ελλείψεις φαρμάκων
Γρίπη: Από την Πρόληψη στη Θεραπεία
Σύμφωνα με την f-anazitisi
Peifasyn Academy: Το πρώτο Live Webinar της χρονιάς είναι γεγονός
Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας & τον ρόλο του φαρμακοποιού στη διαχείριση βάρους