Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, από τις 239 ΤΟΜΥ που θα έπρεπε να λειτουργούν, σήμερα λειτουργούν μόνο 101 και η πρόβλεψη είναι να λειτουργούν τουλάχιστον 120 έως το τέλος Ιανουαρίου του 2019. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί 1.150.000 πολίτες στον οικογενειακό γιατρό και 450.000 αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής τους στο σύστημα.
«Υποτιμήσαμε τις δυσκολίες ανάπτυξης που βρήκαμε, υπονοώντας την υποστελέχωση κάποιων ΤΟΜΥ, αλλά και τα λάθη που ενδεχομένως έγιναν στον σχεδιασμό τους και στη χωροταξία», είπε ο υπουργός Υγείας, αλλά τόνισε πως «ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν είναι μνημονική υποχρέωση, είναι εθνική υπόθεση».
Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες που έχουν ήδη εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό θα εξυπηρετούνται πολύ πιο γρήγορα, καθώς -όπως είπε ο υπουργός Υγείας- η ιδέα είναι να υπάρχει προτεραιότητα και λιγότερη αναμονή για ραντεβού με το γιατρό είτε για συνταγογράφηση είτε για διαγνωστικές εξετάσεις. Οι πολίτες θα μπορούν δύο φορές τον χρόνο να αλλάζουν τον οικογενειακό γιατρό τους, εάν η περιοχή κατοικίας τους μεταβάλλεται (όπως για παράδειγμα οι φοιτητές) μέσα σε έναν χρόνο ή δε επιθυμούν να συνεχίσουν με το γιατρό που αρχικά επέλεξαν.
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, εάν κάποιος δεν βρίσκει στον δήμο του οικογενειακό γιατρό, θα μπορεί να απευθυνθεί σε όμορους δήμους. Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη στελέχωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού καταγράφεται στην Αττική. Για να καλυφθούν οι περιοχές όπου δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί είτε διότι δεν υπήρξαν καθόλου είστε διότι «συμπλήρωσαν» τον πληθυσμό ευθύνης τους, ο κ. Ξανθός υποσχέθηκε πως «θα αλλάξει στο σύστημα η γεωγραφική κατανομή των περιοχών όπως εμφανίζονται στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, ώστε να μπορούν οι πολίτες να αναζητούν γιατρό και σε όμορες περιοχές». Για παράδειγμα, αν οι κάτοικοι του Αμαρουσίου δεν βρίσκουν οικογενειακό γιατρό, στο Μαρούσι υπάρχουν 8 σε δημόσια μονάδα υγείας και 2 ιδιώτες συμβεβλημένοι, θα μπορούν να αναζητούν οικογενειακό γιατρό στις γειτονικές περιοχές. Ωστόσο, απάντηση για το χρονοδιάγραμμα αυτής της δυνατότητας δεν δόθηκε.
Επίσης, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι εξαιρούνται από τις παραπομπές όλα τα έκτακτα και επείγοντα όπως και τα γυναικολογικά, οφθαλμιατρικά, ψυχιατρικά και οδοντιατρικά περιστατικά.
Το 2019 θα ξεκινήσει και η παροχή δωρεάν οδοντιατρικής φροντίδας για 900.000 παιδιά ηλικία από 5 έως 12 ετών, η οποία θα περιλαμβάνει από απλές οδοντιατρικές πράξεις, όπως η φθορίωση έως και σφραγίσματα. Σταδιακά το μέτρο θα εφαρμοσθεί και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Ακόμη, σχεδιάζεται η δημιουργία 92 κινητών μονάδων για προληπτικούς ελέγχους που αφορούν πολλές ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες θα μεταβαίνουν στην επαρχία και σε απομακρυσμένες περιοχές για την προληπτική εξέταση του πληθυσμού.
Νέος πρόεδρος από σήμερα για τον ΕΟΠΥΥ
Ο Βασίλης Πλαγιανάκος, αν. καθηγητής, υπεύθυνος του Τμήματος Πληροφορικής με ειδίκευση στη Βιοϊατρική στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Πλαγιανάκος επελέγη μετά την εξέταση 13 υποψηφίων και ο διορισμός του θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο νέος πρόεδρος, όπως όλα δείχνουν, καλείται να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του Σ. Μπερσίμη, ο οποίος είχε δώσει έμφαση στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών του Οργανισμού.