Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ο Έλληνας επιστήμονας που «καλωδιώνει» τον εγκέφαλο

8/10/2016 5:41:57 μμ
Σκοπός η κατανόηση του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ελληνικής καταγωγής νευροεπιστήμονας Clifford George Kentros από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας βρέθηκε στην Ελλάδα για να παραστεί στην εκδηλώσω που διοργάνωσε το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bihelab) του Ιονίου Πανεπιστημίου.


Στην εκδήλωση συζητήθηκε το γιατί κάποιος εμφανίζει νευροεκφυλιστικές παθήσεις και τι ακριβώς συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν μαθαίνουμε κάτι. Η διαδικασία της μάθησης είναι αντικείμενο που μελετά εδώ και αρκετά χρόνια ο κ. Kentros μέσα από μια σειριά μοριακών και γενετικών «εργαλείων» που έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την «καλωδίωση» και λειτουργία του εγκεφάλου.


Όπως είπε χαρακτηριστικά ο νευροεπιστήμονας: «Όλα συμβαίνουν στον ιππόκαμπο.Πρόκειται για μια εγκεφαλική περιοχή, που αποτελείται από ειδικά κύτταρα, τα οποία καταγράφουν μνημονικά την καθημερινότητα. Οι δύο θέσεις του ιππόκαμπου, αριστερά και δεξιά του εγκεφάλου, συντονίζονται,ώστε να "παράγεται"η καθημερινή επεισοδιακή μνήμη, η οποία επηρεάζεται από οποιαδήποτε διαταραχή αυτών των κυττάρων».


Σειρά στην ομιλία του είχαν τα «κυτταρικά πλέγματα», κύτταρα που συμμετέχουν σε ένα σύστημα εντοπισμού θέσης στον εγκέφαλο, σαν ένα βιολογικό gps, που μας δίνει την ικανότητα να προσανατολιζόμαστε. Ο Kentros μέσα από την εργασία του κατάφερε να εντοπίσει και να μελετήσει αυτό το νευρονικό σύστημα που εδράζει στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου και ήταν για χρόνια αχαρτογράφητο από τους επιστήμονες.


Ο ερευνητής ηγείται της ερευνητικής ομάδας «Κέντρος», μιας από τις έξι, που έχουν τη βάση τους στο «Χωριό των Νευροεπιστημόνων» στη Νορβηγία, το οποίο δημιουργήθηκε από το ζεύγος May-Britt και Edvard Moser, όπου έλαβαν το 2014 βραβείο Νόμπελ στον τομέα της Φυσιολογίας και της Ιατρικής.


Ο κ. Kentros κατά την άφιξη του στην Ελλάδα επισκέφθηκε το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα και αφού έδωσε, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, μια ανοικτή διάλεξη για τους φοιτητές,κήρυξε την έναρξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος με τίτλο: "Bioinformatics and Neuroinformatics” για το 2016-2017 και ανακοίνωσε τη συνεργασία της ερευνητικής του ομάδας "Kentros group” με το Bihelab.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της νόσου αλλά και για την πρόληψή της
Ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Δράσης






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics