Οι έγκυοι καλό είναι να προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους για να αποφύγουν την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη κύησης, καθώς σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia, το αυξημένο σάκχαρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενέχει αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.
Επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου Pitié-Salpêtrière της Γαλλίας, με επικεφαλής την Δρ Σοφι Ζακμινετ, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 796.346 γεννήσεις που είχαν καταγραφεί στη Γαλλία το 2012. Στο δείγμα τελικά περιλαμβάνονταν 57.629 (7,24%) γυναίκες με διαβήτη κύησης, ενώ συλλέχθηκαν και στοιχεία που συνέδεαν τη μητέρα με το παιδί από 705.198 τοκετούς (88% επί του συνόλου).
Από τη μελέτη προέκυψε ότι ο κίνδυνος ανεπιθύμητου αποτελέσματος ήταν 2-4 φορές υψηλότερος στα βρέφη των γυναικών που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 πριν από την κύηση, συγκριτικά με όσες είχαν διαβήτη κύησης.
Στη συνέχεια οι ερευνητές εστίασαν τη μελέτη στους τοκετούς μετά την 28η εβδομάδα κυοφορίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες είχαν διαγνωστεί με διαβήτη κύησης.
Ο αυξημένος κίνδυνος διαφόρων επιπλοκών στις γυναίκες με διαβήτη κύησης συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς διαβήτη κύησης ήταν:
- πρόωρου τοκετού 30%
- καισαρικής τομής 40%
- προεκλαμψίας/εκλαμψίας 70%
- μακροσωμία στο βρέφος 80%
- αναπνευστική δυσφορία στο βρέφος 10%
- γεννητικό τραύμα στο βρέφος 30%
- καρδιακές δυσπλασίες στο βρέφος 30%.
Κι ενώ αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες αφορούσαν τόσο γυναίκες που είχαν πάρει ινσουλίνη όσο και αυτές που έκαναν διατροφή για τον έλεγχο του διαβήτη κύησης, τελικά ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορούσε την ομάδα της ινσουλίνης. Κι αυτό γιατί αν και ο διαβήτης χρειάζεται ινσουλίνη για να ελεγχθεί, αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα γενικότερα μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών.
Όταν οι επιστήμονες περιόρισαν την έρευνα σε φυσιολογικούς τοκετούς μετά την 37η εβδομάδα κυοφορίας, διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο νεογνικού θανάτου στις γυναίκες με διαβήτη κύησης.
Μετά την εξαίρεση γυναικών που υπήρχε η υποψία ότι είχαν αδιάγνωστο διαβήτη τύπου 2 πριν κυοφορήσουν, ο κίνδυνος παρέμενε σημαντικά αυξημένος, στο 30%, μόνο στις γυναίκες που έλεγχαν τον διαβήτη κύησης με διατροφή. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι, οι γυναίκες που κάνουν διατροφή για τον διαβήτη κύησης τείνουν να γεννούν αργότερα και το έμβρυο να έχει εκτεθεί για περισσότερο χρόνο σε υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης.
«Η μελέτη αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο διαβήτης κύησης είναι μια πάθηση που σχετίζεται με αρνητικά αποτελέσματα στην εγκυμοσύνη και μάλιστα για όσες γυναίκες χρειάζεται να πάρουν ινσουλίνη κατά την κύηση. Ελπίζουμε υπό το φως των νέων αυτών δεδομένων να συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των συγκεκριμένων ασθενών, με το στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη μητέρα και το παιδί», αναφέρουν στα συμπεράσματα της μελέτης οι ερευνητές.