Σε πραγματικό Γολγοθά υποβάλλονται καθημερινά οι ασθενείς και οι φαρμακοποιοί της Κρήτης εξαιτίας των ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρούνται στο νησί. Το πρόβλημα αντί να λυθεί διογκώνεται και πλέον είναι ορατό ένα ντόμινο ελλείψεων που μετακυλιέται σε άλλα σκευάσματα από αυτά που είναι ήδη ελλειπτικά.
Όπως εξηγεί σε ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗΣ TV η Ευρυδίκη Ψυχαράκη, αντιπρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου τα αντιβιοτικά και τα αντιισταμινικά εμφανίζουν σοβαρές ελλείψεις. «Τα συρτάρια μας είναι άδεια, παραλαμβάνουμε αντιβιοτικά με το σταγονόμετρο και έχουμε φθάσει στο σημείο να διώχνουμε κόσμο από τα φαρμακεία μας καθοδηγόντας τον να επισκεφθεί άλλα φαρμακεία μήπως και τα βρει διαθέσιμα».
Οι φαρμακοποιοί της Κρήτης εκφράζουν τον προβληματισμό τους ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου καθώς αναμένεται το νησί να βουλιάξει από επισκέπτες.
ΕΟΦ: Ευθύνονται οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις, η αυξημένη ζήτηση και τα προβλήματα παραγωγής
Ο ΕΟΦ δημοσίευσε νέο πίνακα με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη από την ελληνική αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτόν περιλαμβάνονται 70 σκευάσματα ευρείας κυκλοφορίας και αφορούν (ενδεικτικά) αντιβιοτικά, αντιβηχικά, αντιυπερτασικά, ρινικά σπρέι για την αλλεργική ρινίτιδα, κολλύρια ακόμα και τα νεότερα προϊόντα για το διαβήτη. Τη λίστα του ΕΟΦ συμπληρώνουν 11 νοσοκομειακά φάρμακα, 2 εμβόλια (ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς, ανεμοβλογιάς) και 66 σκευάσματα που εισάγονται από τον ΙΦΕΤ, σύνολο 149.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για τους ασθενείς ή η δυνατότητα ατομικής παραγγελίας από το εξωτερικό.
Η καθυστέρηση παράδοσης, η αυξημένη ζήτηση και τα προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία είναι οι κύριοι λόγοι που προκαλούν το πρόβλημα της επάρκειας, σύμφωνα πάντα με τον εν λόγω πίνακα.
ΠΦΣ: Ανύπαρκτη η σεμαγλουτίδη
Οι ποσότητες του φαρμάκου σεμαγλουτίδης που διακινούνται από την εταιρεία προς τα φαρμακεία είναι σχεδόν ανύπαρκτες και δεν επαρκούν για να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και συνταγογράφησή του.
Ο ΠΦΣ ζητά να ελεγχθούν περαιτέρω οι ιατροί για το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων, με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να μην τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου μόνο σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. «Διότι πανθομολογείται ότι συνταγογραφείται τελικά για τον έλεγχο του βάρους, με πολλούς χρήστες του φαρμάκου να το βεβαιώνουν», τονίζει.
Ο ΠΦΣ ζητά να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας (ντουλαγλουτίδη, λιραγλουτίδη κλπ.), βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων και πρωτοκόλλων. Επίσης, ο ΕΟΦ να ελέγξει τις εταιρείες που τα διακινούν για τη διαπίστωση της κάλυψης των εγχώριων αναγκών.