Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


NHS Αγγλίας: Πρόσληψη φαρμακοποιών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

10/2/2015 12:05:59 μμ
Τι μπορεί να προσφέρει ο κλινικός φαρμακοποιός στα Επείγοντα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό της Royal Pharmaceutical Society (The Pharmaceutical Journal) περιγράφει το φιλόδοξο πρόγραμμα του NHS England (αγγλικού τμήματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας), σύμφωνα με το οποίο 13 έως 36 νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια επρόκειτο να εισάγουν κλινικούς φαρμακοποιούς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, προκειμένου να ανακουφίσουν την πίεση που ασκείται στο σύστημα αλλά και να βοηθήσουν στην πρόληψη και την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τα φάρμακα.


Τελικά, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων για το πρόγραμμα, περισσότερα από 60 νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στην πιλοτική φάση που ξεκινάει το Φεβρουάριο του 2015.


Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αποτελεί ουσιαστικά υιοθέτηση της πρότασης της Royal Pharmaceutical Society προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας σχετικά με το ρόλο που μπορεί να παίξει η παρουσία φαρμακοποιών στα Επείγοντα. Ο πιλότος εντάσσεται στο πενταετές πλάνο του NHS England για τις μεταρρυθμίσεις του συστήματος.

Τι κάνει όμως ένας κλινικός φαρμακοποιός σε μια τέτοια θέση;

Σύμφωνα με τον κλινικό φαρμακοποιό Διαμαντή Κλημεντίδη, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κλινικοί φαρμακοποιοί στελεχώνουν τα Τμήματα Επειγόντων (ΤΕΠ) των νοσοκομείων εδώ και αρκετό καιρό, αν και η ειδικότητα αυτή θεωρείται ότι ακόμα αναπτύσσεται. Είναι όμως αδιαμφισβήτητη η προστιθέμενη αξία που αποκτά το ίδρυμα που αποφασίζει να επενδύσει σε αυτή. Ήδη από το 2008 έχουν εκδοθεί κατευθυντήριες οδηγίες υπό την αιγίδα της American Society of Health-System Pharmacists σχετικά με το ρόλο των φαρμακοποιών στα Επείγοντα, τονίζοντας ότι:«..[οι φαρμακοποιοί επειγόντων] παρέχουν πολλές υπηρεσίες ζωτικής σημασίας στα ΤΕΠ. Ο κεντρικός ρόλος του EMP (emergency medicine pharmacist) είναι να βελτιώνει τις εκβάσεις των ασθενών μέσω της βελτίωσης της ασφάλειας, της πρόληψης φαρμακευτικών σφαλμάτων, της βελτιστοποίησης των φαρμακοθεραπευτικών σχημάτων και των εκβάσεων της θεραπείας είτε μέσω της συμμετοχής τους σε δραστηριότητες παροχής φροντίδας απευθείας στον ασθενή είτε μέσω πρωτοβουλιών βελτίωσης της ποιότητας. Επιπλέον, ο EMP συμμετέχει στην εκπαίδευση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού των ΤΕΠ αλλά και των ασθενών και των φροντιστών τους».


 

Ο ρόλος αυτός υποστηρίζεται και από την Υπηρεσία Έρευνας και Ποιότητας στην Υγεία του Αμερικανικού Υπουργείου Υγείας, του οποίου σκοπός είναι η παραγωγή έρευνας για τη βελτίωση της ποιότητας, της ασφάλειας και της προσβασιμότητας στην περίθαλψη, όπως γίνεται φανερό από σχετικό έγγραφό της.


Τέλος, ιδιαίτερη μνεία γίνεται και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως δείχνει το σχετικό ρεπορτάζ του NPR για τους κλινικούς φαρμακοποιούς των ΤΕΠ του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Dallas.

 


Στα ακόλουθα βίντεο περιγράφεται αναλυτικά ο ρόλος του κλινικού φαρμακοποιού στα ΤΕΠ:

https://www.youtube.com/watch?v=n6ZqntHSG_Y#t=11

https://www.youtube.com/watch?v=daAplhX9Ppg

 


Πηγή

Διαμαντής Κλημεντίδης

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για 2η χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μια πρωτοβουλία της ενορίας και της φαρμακοποιού του χωριού Φωτεινής Τάσιου






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση