Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Νέου τύπου απάτες με σκευάσματα ειδικής διατροφής

7/11/2016 12:55:23 μμ
Χιλιάδες ευρώ η ζημιά για τον ΕΟΠΥΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



 

Σχεδόν μια ολόκληρη περιοχή της χώρας πάσχει από «δυσαπορρόφηση από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου». Για την αντιμετώπιση της «νόσου», γιατροί της περιοχής συνταγογραφούν στους «ασθενείς» αποκλειστικά και μόνο σκεύασμα συγκεκριμένης εταιρείας, με αξία περίπου 450 ευρώ για μηναία θεραπεία ανά ασφαλισμένο! Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνταγογράφηση αφορά σε δεκάδες κατοίκους της περιοχής και συνταγογράφηση αξίας αρκετών χιλιάδων ευρώ.


Τη «μαϊμού» επιδημία αποκάλυψε έλεγχος των επιθεωρητών της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) -της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχου του ΕΟΠΥΥ- και ήδη οι εμπλεκόμενοι ιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές κυρώσεις και ποινές. Μάλιστα, μετά τα πρώτα ευρήματα, οι επιθεωρητές προχωρούν σε «σαρωτικούς» ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν παρόμοια περιστατικά.


Στο «μικροσκόπιο» των επιθεωρητών βρίσκονται η συνταγογράφηση και χορήγηση επιθεμάτων κατάκλισης και προϊόντων ειδικής διατροφής, όπου σύμφωνα με την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, παρατηρείται υψηλή παραβατικότητα. Και ήδη τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ιατρού ο οποίος υπερσυνταγογραφούσε σκευάσματα ειδικής διατροφής σε ενήλικες, σκευάσματα όμως που χορηγούνται αποκλειστικά σε παιδιά (σύμφωνα με τις ενδείξεις τους).


Παράλληλα, «τρέχουν» έλεγχοι σε ιδιωτικές κλινικές, νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα. Μόνο το α΄ εξάμηνο του έτους, εκδόθηκαν από τη Γενική Επιθεωρήτρια της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, Γεωργίας Γεωργιάδου, 17 εντολές ελέγχου σε Ιδιωτικές Κλινικές, 3 σε Νοσοκομεία και 16 σε Διαγνωστικά Εργαστήρια.


Οι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη, ενώ ήδη έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε 5 Ιδιωτικές Κλινικές ύψους 300.000 ευρώ, σε ένα διαγνωστικό Κέντρο ύψους 3.439 ευρώ, ενώ έχουν κληθεί για εξηγήσεις Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια για καταχρηστικές χρεώσεις σε βάρος των ασφαλισμένων. Μια τέτοια περίπτωση, καταχρηστικών χρεώσεων σε βάρος των ασφαλισμένων, αφορά σε μεγάλο διαγνωστικό κέντρο για το οποίο η ΥΠΕΔΥΦΚΑ έχει δεχθεί καταγγελίες.


Ο έλεγχος κατέδειξε ότι το Κέντρο χρεώνει παρανόμως τους ασφαλισμένους με υπέρογκα ποσά για εξετάσεις που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα για μαγνητικές, αξονικές και υπερηχογραφήματα, το Κέντρο χρεώνει από 10-50 ευρώ κάθε ασφαλισμένο με την αιτιολογία «πρόσθετων παροχών», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται τι αφορά η πρόσθετη παροχή. Με τον τρόπο αυτό, το Κέντρο εισέπραξε από τους ασφαλισμένους, σε διάστημα 9 μηνών, περί τις 300.000! Το ίδιο Κέντρο προτρέπει τις ασφαλισμένες που υποβάλλονται σε μαγνητική μαστογραφία να κάνουν συμπληρωματική τομογραφία, υποστηρίζοντας ότι εξασφαλίζουν αξιόπιστη διάγνωση καθώς ελέγχεται μια μεγαλύτερη περιοχή.


Η προτροπή γίνεται κατά παράβαση της ιατρικής δεοντολογίας σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρχει σχετική ιατρική παραπομπή και μάλιστα από τον θεράποντα ιατρό. Η συγκεκριμένη... παροχή κοστίζει 250 ευρώ, ποσό που αναγκάστηκαν να πληρώσουν οι ασφαλισμένες υπό το φόβο μιας «μισής» διάγνωσης και ενώ η συμμετοχή τους στην εξέταση είναι μόλις 35 ευρώ!


Παραβατικές συμπεριφορές έχουν εντοπίσει οι επιθεωρητές και στα φαρμακεία. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε φαρμακείο στην περιφέρεια το οποίο υπέβαλλε πλαστά παραστατικά συνταγών φαρμάκων, τουλάχιστον για τρία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζημία για τον ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Ο έλεγχος έδειξε ότι το κόλπο είχε στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παρακάμπτονται οι δικλείδες ασφαλείας του συστήματος και σε ενδεχόμενο έλεγχο τιμολογίου - οικονομικής απαίτησης να υπάρχει ταύτιση.


Στο συγκεκριμένο φαρμακείο έχει ήδη επιβληθεί ποινική δίωξη και «συντηρητική κατάσχεση» ενώ ο φαρμακοποιός βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με καταγγελία της σύμβασης. Ο έλεγχος στα φαρμακεία συνεχίζεται και σύμφωνα με πηγές της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, έχουν ήδη εντοπιστεί ακόμη τρία φαρμακεία της περιφέρειας με ύποπτα τιμολόγια (εμφανίζουν δηλαδή υψηλότερο μέσο κόστος συνταγής σε σχέση με άλλα φαρμακεία της ίδια περιοχής).


http://www.imerisia.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών